Se listen: Disse borgmestre siger vi farvel til

AFSKED: Kommunalvalget betyder også, at der skal tages afsked med 26 borgmestre landet over. Det er især Venstre-borgmestre, der ikke opnåede genvalg. Få det samlede overblik her.

Venstre-borgmesteren i Randers, Claus Omann Jensen, er en af de mange borgmestre, Venstre fik i 2013, som de nu igen mister efter et dårligere valgresultat i 2017.
Venstre-borgmesteren i Randers, Claus Omann Jensen, er en af de mange borgmestre, Venstre fik i 2013, som de nu igen mister efter et dårligere valgresultat i 2017.Foto: Ritzau/ Benjamin Nørskov
Emma Qvirin Holst

Stemmerne er talt op efter kommunalvalget og langt de fleste kommuner har konstitueret sig på ny.

Det betyder, at der er en række borgmestre, der ikke længere skal stå i spidsen i landets kommuner efter 1. januar.

Særligt Venstre, der fik et godt valg i 2013, må vinke farvel til en del borgmestre efter dette valg. Men også Konservative og Socialdemokratiet må også tage afsked med nogle af deres borgmestre.

Altinget giver dig et overblik med en kort præsentation her.

Jørgen Johansen Jørgen Johansen (K), Allerød
Efter 24 år er det til januar slut med en konservativ borgmester i Allerød. Venstres borgmesterkandidat Karsten Längerich vandt borgmesterkæden fra Jørgen Johansen, der nåede at få fire år i borgmesterstolen. Den 52-årige borgmester var egentlig ikke oprindeligt Konservatives spidskandidat i 2013, men den siddende borgmester Erik Lund (K) trak sig da forhandlingerne i kølvandet på valget gik i hårdknude og lod Jørgen Johansen komme til i stedet. Men han formåede ikke at genvælge den eftertragtede titel efter Konservative gik tilbage med 5,8 procent.

Johnny Søtrup Johnny Søtrup (V), Esbjerg
Efter 24 år som bykonge går Johnny Søtrup på pension. Han genopstillede ikke ved valget, hvor det med nød og næppe lykkedes for hans efterfølger Jesper Frost Rasmussen (V) at generobre borgmesterposten og sikre, at Esbjerg forbliver blå. Ifølge TV 2 Syd havde Johnny Søtrup slet ikke regnet med at vinde borgmesterposten tilbage i 1993, hvor han efter et godt valg til Venstre vristede den fra Socialdemokratiet, der havde siddet på magten i 40 år.

Erik Nørreby Erik Nørreby (V), Fanø
Han fik flest personlige stemmer, og Venstre er fortsat det største parti i byrådet. Men andre partier i byrådet ville det anderledes, og derfor må Erik Nørreby efter 12 år som borgmester i ø-kommunen give faklen videre til Kristine Kaas Krog fra Fanø Lokalliste, der bliver bakket op af Konservative, SF og Alternativet.

Knud Erik Hansen Knud Erik Hansen (S), Faxe
Trods en fremgang på 4,8 procent lykkedes det ikke for Knud Erik Hansen at beholde sin borgmestertitel i Faxe, som han har været indehaver af i otte år. Den går i stedet til debutanten Ole Vive, der blandt andet fik opbakning fra Borgerlisten, der faktisk var med til at gøre Knud Erik Hansen til borgmester tilbage i 2009.

Christian Thygesen Christian Thygesen (V), Faaborg-Midtfyn
Han opfatter ikke sig selv som den fødte politiker. Sådan lød Christian Thygesens begrundelse til TV 2 Fyn blot seks måneder før kommunalvalget for, at han havde valgt ikke at genopstille efter en enkelt periode på borgmesterposten. Han vender derfor i stedet tilbage til livet som selvstædig, når borgmesterkæden skal gives videre til januar. Det lykkedes ikke for Venstres nye spidskandidat at bevare Faaborg-Midtfyns blå farve på landkortet. Det bliver i stedet Socialdemokratiets borgmesterkandidat Hans Stavnsager, der overtager borgmesterposten. 

Kim Valentin Kim Valentin (V), Gribskov
Efter en ordentlig vælgerlussing på 13,1 procents tilbagegang må Kim Valentin sige pænt farvel til sin borgmesterkæde efter blot fire år. Den gives videre til Anders Gerner Frost fra borgerlisten Nytgribskov, der gik frem og fik et flertal sammen med Socialdemokratiet og Enhedslisten. Kim Valentin har i kølvandet på resultatet fortalt til Sjællandske, at han fortsat vil kæmpe for sikre, at Venstre – som byrådets største parti – får indflydelse. I samme ombæring tilføjer han, at valgresultatet skyldes negativ omtale af partiet og en smædekampagne mod ham som person.

Steen Hasselriis Steen Hasselriis (V), Halsnæs
Det blev kun til fire år som borgmester, før Steen Hasselriis må se sig slået af socialdemokraten Steffen Jensen. Det erkendte han allerede tidligt på valgaftenen, hvor resultaterne begyndte at strømme ind. Venstre endte med at gå 3,2 procent tilbage, mens Socialdemokratiet gik 6,9 procent frem.

Valget tydede heller ikke på at blive nemt for Steen Hasselriis, der i de seneste måneder har haft en svær tilværelse som borgmester. I januar trådte et af Venstres medlemmer ud af byrådet, og suppleanten Qasam Ahmad, der kom ind i stedet, var i mellemtiden blevet medlem af Alternativet. Det betød, at flertallet i byrådet flyttede sig, og Steen Hasselriis mistede sin magt. Det kom for eksempel til udtryk i forbindelse med budgetforhandlingerne i oktober, hvor borgmesteren var sat udenfor døren, mens de røde partier ledt an af Socialdemokraterne forhandlede og vedtog budgettet for 2018.

Kirsten Terkilsen Kirsten Terkilsen (V), Hedensted
Payback-time fra Dansk Folkeparti. Det er årsagen til, at magten skiftede i Hedensted og smed Kirsten Terkilsen ud af borgmesterkontoret efter otte år. Det siger hun selv til Horsens Folkeblad. Dansk Folkeparti støtter op om den socialdemokratiske borgmesterkandidat Kasper Glyngø. Kirsten Terkilsen mangler selv et mandat for at beholde magten, men der er ikke nogen hjælp at hente fra Dansk Folkeparti, der ifølge hende var sure over, at hun i 2013 konstituerede sig udenom partiet sammen med Socialdemokratiet.

Dorte Meldgaard Dorte Meldgaard (K), Hillerød
Allerede på valgaftenen stod det klart, at Dorte Meldgaard ikke kunne få lov til at beholde borgmesterposten, som hun har haft de seneste fire år. Den siddende borgmester fik kun 1 mandat, mens Socialdemokratiet og Venstre med henholdsvis 9 og 10 i stedet forhandlede om, hvem af dem, der skal overtage posten fra Dorte Meldgaard. Det endte med at blive Socialdemokratiets Kirsten Jensen støttet af Venstre. 

Søren Kjærsgaard Søren Kjærsgaard (V), Holbæk
Det så allerede svært ud for Søren Kjærsgaard før indbyggerne i Holbæk overhovedet var nået ned i stemmeboksene. Forud for valget havde Socialdemokratiet, Radikale, Konservative og Liberal Alliance afvist, at de ville pege på ham efter et valg og lade ham fortsætte som borgmester, en post han har siddet på siden valget i 2009. Efter et dårligt valg, hvor Venstre gik tilbage med 13,8 procent, blev han da også holdt udenfor, da Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og SF forhandlede om den konstituering, der gjorde 24-årige Christina Krzyrosiak Hansen (S) til Danmarks yngste borgmester nogensinde.

Carsten Kissmeyer Carsten Kissmeyer (V), Ikast-Brande
Efter den mangeårige formand for region Midtjylland Bent Hansen (S) proklamerede, at han ikke ville genopstille til regionsrådsvalget, gjorde Venstre sit til at finde en stærk kandidat, der kunne gøre regionen blå. Valget faldt på Carsten Kissmeyer, og derfor var han ikke at finde på stemmesedlen ved kommunalvalget i Ikast-Brande. En kommune, hvor han har været borgmester siden kommunalreformen i 2007, og før det var han borgmester i Ikast kommune. Forsøget på at skifte borgmesterposten ud med en regionsrådformandspost var i midlertidig ikke succesfuld, og den blev snuppet af Andreas Kühnau (S). Dog kan Venstre glæde sig over, at Carsten Kissmeyers afløser som spidskandidat i Ikast-Brande, Ib Boye Lauritzen, lykkedes med at genvinde borgmestertitlen til partiet.

Flemming ChristensenFlemming Christensen (K), Køge
Han brød et 90-årigt socialdemokratisk styre, da han indtog borgmesterkontoret i 2014. Men det er for en kort stund, for det er lykkedes den socialdemokratiske spidskandidat Marie Stærke at vinde posten tilbage. Det skete selvom Konservative med Flemming Christensen i spidsen fik en fremgang på 8,3 procent.

Bjarne Nielsen Bjarne Nielsen (V), Langeland
En række negative asylsager på Langeland blev for meget for Bjarne Nielsens helbred, der i april meddelte, at han ikke ville genopstille til borgmesterposten med henvisning til, at jobbet havde påvirket ham mere end forventet. Han blev borgmester ved valget i 2009, og han når at få otte år på posten, inden han giver den videre i januar til Tonni Hansen (SF), der vandt valget overbevisende.

Tobias Birch Johansen Tobias Birch Johansen (V), Læsø
Det bliver et farvel, selvom Tobias Birch Johansen formåede at fordoble Venstres antal af mandater i Læsø byråd og sikre fire ud af ni pladser. Han blev taberen i løbet af konstitueringsnatten, hvor de øvrige partier i byrådet, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Læsølisten, forhandlede udenom ham. Han forsøgte at få kontakt til dem i jagten på det ene mandat, som han manglede for at få flertal, men de fortsatte med at holde ham udenfor i løbet af onsdagen, og det endte med, at Dansk Folkepartis Karsten Nielsen tager borgmesterkæden. Tobias Birch Johansen får kun fire år på posten, som han vandt i 2013, hvor han stillede op for Læsølisten. Han skiftede i 2014 til Venstre.

Claus Omann Jensen Claus Omann Jensen (V), Randers
For fire år siden overraskede Claus Omann Jensen i Randers, hvor han fik næsten dobbelt så mange personlige stemmer som den siddende socialdemokratiske borgmester. Han overtog samtidig magten i en kommune, der traditionelt er socialdemokratisk ledet. Fire år senere er billedet et andet, hvor han har fået 3000 færre personlige stemmer, og Venstre går tilbage med seks procent, hvilket betyder, Socialdemokratiet igen er det største parti i kommunen. Claus Omann Jensen sagde allerede på valgaftenen, at han vil give borgmesterposten til det parti, der blev størst, og han står derfor også bag konstitueringen, hvor Torben Hansen (S) er ny borgmester.

Iver Enevoldsen Iver Enevoldsen (V), Ringkøbing-Skjern
Til januar siger Iver Enevoldsen farvel og tak som borgmester efter otte år. Allerede i 2015 fortalte han, at han ikke ville genopstille som borgmester. Han ville derimod bare forsøge at opnå genvalg som menigt medlem, hvilket lykkedes trods en markant tilbagegang til Venstre. Efter lange forhandlinger blev det også Iver Enevoldsens afløser Hans Østergaard (V), der overtager borgmesterposten.

Iver Enevoldsen har tidligere også været borgmester for en lokalliste i Holmsland kommune fra 1998 frem til kommunalreformen, hvor kommunen blev en del af Ringkøbing-Skjern.

Mogens Haugaard Nielsen Mogens Haugaard Nielsen (Nyt Stevns), Stevns
Det blev til fire år som borgmester for Mogens Haugaard Nielsen, der må afgive sin post til sin tidligere partifælle Anette Mortensen (V). Han blev selv oprindeligt valgt som Venstre-borgmester i 2013, men ifølge TV 2 øst fik interne uenigheder om fredningen af Stevns Klint splittet Venstre i to dele. Det resulterede i, at et flertal af medlemmerne vragede ham som spidskandidat ved et opstillingsmøde i januar i år, hvorefter han forlod Venstre stiftede sit eget parti Nyt Stevns.

Mads Jakobsen Mads Jakobsen (V), Struer
Endnu en Venstre-borgmester, der kun fik fornøjelsen af borgmesterkæden i fire år. Trods det største antal personlige stemmer i kommunen må Mads Jakobsen afgive sin post til Niels Viggo Lynghøj (S), der har et rødt flertal med SF og Radikale.

Lars Erik Hornemann Lars Erik Hornemann (V), Svendborg
Atter igen må Lars Erik Hornemann slippe sit greb om Svendborg. Han var borgmester fra 2005 til 2009 og genvandt magten igen ved valget i 2013. Men nu må han give nøglerne til borgmesterkontoret til den socialdemokratiske spidskandidat Bo Hansen, der fik en stor fremgang ved valget. Denne gang bliver det dog sidste gang Lars Erik Hornemann er i spil som borgmester, for han har samtidig meddelt, at Venstre skal finde en ny spidskandidat til valget i 2021.

Claus Wistoft Claus Wistoft (V), Syddjurs
Claus Wistoft fik flest personlige stemmer i Syddjurs kommune, og han formåede også at sikre Venstre en lille fremgang. Men det var ikke nok, for der er et rødt flertal i byrådet efter valget, og Ole Bollesen (S) er derfor ny borgmester. Og Claus Wistoft må takke af efter blot fire år som borgmester.

Lene Kjeldgaard Jensen Lene Kjelgaard Jensen (K), Thisted
Efter to perioder må Lene Kjelgaard Jensen se sig vippet af posten til fordel for den socialdemokratiske borgmesterkandidat Ulla Vestergaard. Det skete med Venstres hjælp, hvilket er særligt interessant, fordi Lene Kjelgaard har været Venstre-borgmester helt indtil juni i år, hvor hun skiftede til Konservative, efter hun blev vraget som spidskandidat. I front for Konservative sikrede hun også en fremgang, mens Venstre gik tilbage. Det var dog ikke nok til at beholde borgmestertitlen.

Henrik Zimino Henrik Zimino (S), Tårnby
Det blev til 24 år som bykonge i Tårnby for Henrik Zimino, der ikke genopstillede som borgmesterkandidat ved dette kommunalvalg. Han har været borgmester siden 1994, men blev allerede meldt ind i byrådet i 1974. I al den tid har kommunen været socialdemokratisk, og den tradition fortsætter med Allan Andersen (S), der blev udpeget som ny borgmester. Henrik Zimino fortsætter som menigt medlem af byrådet.

Knud Kristensen Knud Vældgaard Kristensen (K), Vesthimmerland
Konservative mister også deres borgmesterpost i Vesthimmerland, hvor borgmester Knud Vældgaard Kristensen må afgive den til Venstres spidskandidat Per Bach Laursen. Knud Kristensen har siddet som borgmester siden 2010, men denne gang mistede partiet tre mandater. Ifølge DR mener han, at det skyldes en negativ omtale af hans person i forbindelse med en sag om inhabilitet. Både Venstre og Socialdemokratiet havde på forhånd afvist at støtte borgmesteren.

Torsten Nielsen Torsten Nielsen (K), Viborg
Det lykkedes ikke for Torsten Nielsen at fortsætte et konservativt bystyre i Viborg. Han overtog borgmesterposten i september 2014, da Søren Pape Poulsen (K) forlod posten for at hellige sig arbejdet som partiformand. Trods en lille fremgang til Konservative bliver det Venstres spidskandidat Ulrik Wilbek, der hapser borgmestertitlen. Og det skyldes aftalt spil mellem Socialdemokratiet og Venstre, mener den slået og skuffede borgmester ifølge TV 2 Midtvest.

Michael Seiding Larsen Michael Seiding Larsen (V), Vordingborg
Ni måneder i borgmesterkontoret var alt, det kunne blive til i denne omgang for Michael Seiding Larsen, der tabte magten til Mikael Smed (S) efter valget gav den røde blok et flertal i byrådet. Michael Seiding Larsen blev borgmester i slutningen af marts i år, da den mange-årige borgmester Knud Larsen gik på pension. Det lykkedes ikke for ham at få samme opbakning som sin forgænger, og Venstre gik tilbage med 5,2 procent.

Jørgen Otto Jørgensen Jørgen Otto Jørgensen (S), Ærø 
Efter en lang karriere som borgmester på Ærø – først i Ærøskøbing fra 1998 til 2005 og sidenhen i Ærø kommune fra 2006 til 2010 og igen fra 2014 – er det slut for Jørgen Otto Jørgensen. Han genopstillede ikke ved valget, og han går til januar på pension. Den socialdemokratiske tradition fortsætter dog med Ole Wej Petersen som ny borgmester. 

Borgmesteropgørene er endnu ikke afgjort i Slagelse, Dragør og Kerteminde.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Omann Jensen

Adm. direktør, Færchfonden
cand.merc.jur. (CBS 1994)

Henrik Zimino

Fhv. borgmester (S), Tårnby Kommune
lærer (Statsseminaret Emdrupborg 1973)

Torsten Nielsen

Byrådsmedlem (K), fhv. borgmester, Viborg Kommune
statsaut. ejendomsmægler

0:000:00