SF'er advarer mod radikal dominans

SF-ANGREB: Hvis Radikale bliver for stærke i forhold til S-SF, risikerer en ny regering at blive trukket for langt til højre, advarer SF's Karsten Hønge.
Karsten Hønge, tidligere fagforeningsformand, nu folketingsmedlem for SF, frygter De Radikales indflydelse i en S-SF-R-regering: "Vi har ikke kæmpet alle de år for at få en ny regering, der skal samarbejde tæt med Konservative." (Foto: TV2Fyn)
Karsten Hønge, tidligere fagforeningsformand, nu folketingsmedlem for SF, frygter De Radikales indflydelse i en S-SF-R-regering: "Vi har ikke kæmpet alle de år for at få en ny regering, der skal samarbejde tæt med Konservative." (Foto: TV2Fyn)
Erik Holstein

Samtidig med De Radikale indleder deres landsmøde på Hotel Nyborg Strand på Fyn, retter et af SF's folketingsmedlemmer et angreb på Margrethe Vestagers (R) succesombruste parti. SF's erhvervsordfører Karsten Hønge frygter nemlig, at De Radikale vil være "for imødekommende over for de borgerlige", såfremt der bliver tale om en S-SF-R-regering efter valget:

"Vi har ikke kæmpet alle de år for at få en ny regering, der skal samarbejde tæt med Konservative. Det er fint med brede løsninger, men det kan aldrig være et mål i sig selv. Vi vil en ny politik, og her kan et meget stærkt radikalt parti trække for langt i retning af de borgerlige. Det er ikke meningen efter ti år med Løkke og Fogh," siger Karsten Hønge til Altinget.dk

Interesseparti for højtuddannede
Det er især De Radikales fordelingspolitik og arbejdsmarkedspolitik, der byder Karsten Hønge imod:

"De Radikale har en fordelingspolitisk skæv profil set ud fra den almindelige lønmodtagers synspunkt. Radikale er et interesseparti for de bedst uddannede, og det kan man mærke konkret i deres politik," siger Karsten Hønge og fortsætter:

Det er almindelige lønmodtagere, der kommer i klemme, men deres situation har De Radikale åbenbart svært ved at sætte sig ind i.

Karsten Hønge
MF for SF

"Det fremgår af deres skattepolitik, hvor de ikke vil være med til en millionærskat. Og det fremgår af De Radikales medvirken til angrebet på efterløn og dagpenge. Det er sjældent de højtuddannede, der bliver ramt ved en halvering af dagpengeperioden. Det er almindelige lønmodtagere, der kommer i klemme, men deres situation har de Radikale åbenbart svært ved at sætte sig ind i."  

Må ikke dominere
Før han kom i Folketinget var Karsten Hønge fagforeningsformand i Træ-Industri-Byg, og det præger hans holdninger: 

"I fagbevægelsen har vi aldrig været forelskede i De Radikale, og de har på deres side aldrig forstået betydningen af en stærk fagbevægelse," siger Hønge.

Trods de fordelingspolitiske modsætninger mener SF'eren dog sagtens, at Radikale og SF kan sidde i regering sammen:

"Vi er glade for, at De Radikale er med på vores fløj, så vi kan få skiftet Løkkes regering ud. Vi kan sagtens sidde i regering med De Radikale, det skal bare ikke være deres borgerlige politik, der bliver dominerende."

Enig med Thorning
Hos De Radikale tager folketingsgruppens næstformand Morten Østergaard kritikken roligt:

"Jeg er glad for, at det er Helle Thorning (S), der tegner butikken, for hun har klart givet udtryk for, at brede forlig har en selvstændig værdi. Men Karsten Hønge har ret i, at vi vil bruge vores mandater aktivt på at sikre et samarbejde over midten. Det er forskellen på at være et fløjparti og et midterorienteret parti."

De rigeste boligejere
Morten Østergaard mener, man i høj grad kan diskutere, om det er SF eller Radikale, der har den mest sociale fordelingsprofil:

"Vi har åbenbart en forskellig opfattelse af, hvad en social profil er. Det Radikale Venstre er f.eks. ikke interesseret i at give skattelettelser til de rigeste boligejere, sådan som Villy Søvndal har lagt op til med boligpakken. Det svarer ikke til vores opfattelse af, hvad der er socialt retfærdigt," siger Morten Østergaard.

Altinget erfarer, at en række andre SF-folketingsmedlemmer deler Karsten Hønges kritik, men ingen af dem ønsker aktuelt at udtale sig. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karsten Hønge

MF (SF), medlem, SF’s landsledelse og daglige ledelse, 3. næstformand, Folketingets Præsidium
tømrer (Aarhus. 1983), journalist (DMJX 2013)

Morten Østergaard

Klimarådgiver, cBrain, fhv. politisk leder (R), MF og minister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

0:000:00