Skyggeminister efterlyser dansk støtte til Myanmar under besøg i København: "Kuppet chokerede hele landet"

Aung Myo Min har under sit besøg i Danmark, Norge og Tyskland mødtes med toppolitikere og organisationer for at bringe fokus på situationen i Myanmar, hvor militæret i februar kuppede sig til magten. 

Demonstranter i protest mod militærstyret i Myanmar forud for topledermøde i ASEAN i Jakarta.
Demonstranter i protest mod militærstyret i Myanmar forud for topledermøde i ASEAN i Jakarta.Foto: Willy Kurniawan/Reuters/Ritzau Scanpix
Siri Marie Munch Schrøder

Stilhed. 

Sådan beskriver Myanmars eksilerede menneskerettighedsminister, Aung Myo Min, tiden efter det militærkup, der indtraf 1. februar i år.

"Kuppet chokerede hele landet." 

Ingen havde troet, at militæret ville overtage magten. 

Aung Myo Min
Skyggeminister for menneskerettigheder i Myanmar

"Ingen havde troet, at militæret ville overtage magten. Mange af de vigtige poster i kabinettet var allerede på militærets hænder forinden, så det var umuligt at forudse," siger ministeren.

Han har i oktober besøgt Danmark for gennem møder med folketingspolitikere, repræsentanter fra regeringen og forskellige organisationer at gøre opmærksom på situationen i hjemlandet, hvor landets de facto demokratisk valgte leder, Aung San Suu Kyi, holdes indespærret.

Militæret i Myanmar skyder demonstranter og andre modstandere. Ifølge The New York Times har flere end 600 mistet livet siden kuppet, og tusindvis er blevet overfaldet, anholdt eller udsat for tortur. 

{{toplink}}
Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her

Andre områder hærges af ildspåsættelser af landsbyer og anholdelser af landsbyboere, der angiveligt er imod militæret. Selv i områder, der hidtil har været fredelige.

Medierne er undertrykte af militæret, og mange har fået frataget deres licens til at bringe nyheder. Journalister er jaget på flugt, og civiles optagelser, beretninger og billeder er derfor en vigtig del af at dokumentere, hvad der foregår i landet. 

"Vi hørte, at militæret havde anholdt Aung San Suu Kyi, andre politiske overhoveder og aktivister. Folk stoppede med at skrive på sociale medier, ingen gik på gaden i protest, men lige så stille begyndte folk at organisere sig. Tusinder af mennesker gik på gaden i fredelige protester mod militæret," siger han.

0:000:00