Socialdemokratiet støvsuger vælgere fra både højre og venstre under coronakrisen

VÆLGERVANDRINGER: Socialdemokratiet høster vælgere over hele linjen og får danskerne op af sofaen. Det viser en ny analyse af, hvordan vælgerne har flyttet sig siden valget i 2019.

Folketingets partiledere ventede troligt, mens statsminister Mette Frederiksen (S) præsenterede den næste fase af genåbningen i torsdags. Statsministerens lederrolle under coronakrisen koster selvsamme ledere vælgere.
Folketingets partiledere ventede troligt, mens statsminister Mette Frederiksen (S) præsenterede den næste fase af genåbningen i torsdags. Statsministerens lederrolle under coronakrisen koster selvsamme ledere vælgere.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Socialdemokratiet høster stemmer hos næsten samtlige af Folketingets øvrige partier under coronakrisen, hvor regeringspartiet er stormet frem i meningsmålingerne.

Det viser en ny gennemgang af vælgernes vandringer siden folketingsvalget i 2019, som professor og valgforsker Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget.

I alt har Socialdemokratiet vundet mere end 297.000 flere vælgere, hvoraf størstedelen er kommet til i løbet af de seneste to måneder efter coronavirussens indtog i Danmark.

”Samlet set støvsuger Socialdemokratiet over hele linjen. De suger fra alle partier. Mette Frederiksen tager fra både højre, venstre, bund, top og hele molevitten. Socialdemokratiet tager fra alle grupper, og det gør, at det er en meget speciel fremgang,” siger Kasper Møller Hansen.

Statsminister Mette Frederiksen nøjes dog ikke kun med at tiltrække stemmer fra de andre partier. Socialdemokratiet har også stor succes med at mobilisere den del af vælgerkorpset, der ikke stemte ved valget sidste år. Mere end 54.400 af de såkaldte sofavælgere vil sætte kryds ved liste A, hvis der var valg i dag.

Hvorfor bliver det svært for Mette Frederiksen at fastholde den brede tilslutning, når coronakrisen ebber ud? Få svar på det, og se alle vandringerne i den fulde artikel på Altinget Christiansborg.

Dokumentation

Om analysen
Analysen er foretaget for Altinget af Kasper Møller Hansen, der er valgforsker og professor i statskundskab ved Københavns Universitet. Den er baseret på interviews foretaget af Kantar Gallup i perioden 1/1-20 til 31/3-20 og Epinion i perioden 25/2-20 til 3/2-20 og 10/4-20 til 16/4-20. I alt er 10.590 interviews med i analysen ("Ved ikke" mv. er fraregnet). 

Vandringer er vægtet op mod valgresultatet ved FV2019 og seneste snit af for målingerne. Endvidere er der taget højde for forekomst af sofavælgere ved FV19 (SI 2019), førstegangsvælger nu (IS nu), sofavælgere nu (SI nu) og sidstegangsvælgere ved 2019. Sidstegangsvælgere dækker over den andel, som er døde eller udvandret siden FV19 (IS død).

Artiklen tager udgangspunkt i nettovandringerne, da det er det samlede antal vælgere, som partierne har tabt eller mistet.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)

0:000:00