Spionskole, robotkampvogne, dronefly og hightech-luftskibe: Her er EU’s militære fremtidsprojekter

De seneste fem år har grupper af EU-lande sat gang i 60 militære udviklingsprojekter om alt fra højteknologiske fjernstyrede våben til samarbejde i rummet. Alle andre medlemslande end Danmark og Malta er med. 

Projektet Eurodrone går ud på at udvikle et ubemandet, fjernstyret militærfly i stil med det amerikanske MQ-9 Reaper dronefly, som her ses under en øvelse i Nevada. 
Projektet Eurodrone går ud på at udvikle et ubemandet, fjernstyret militærfly i stil med det amerikanske MQ-9 Reaper dronefly, som her ses under en øvelse i Nevada. Foto: Handout/Reuters/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

Hvis det bliver et ja til at droppe det danske forsvarsforbehold ved folkeafstemningen den 1. juni, skal regeringen og Folketinget bagefter tage stilling til præcis hvilke dele af EU’s Fælles Sikkerheds- og Forsvarspolitik (FSFP), vi vil være med i.

Det gælder Den Europæiske Unions konkrete militære operationer ude i verden, men det gælder også EU-landenes mindre synlige samarbejde om fælles militære udviklingsprojekter. Det område har det meget tekniske navn Permanent Structured Cooperation (permanent struktureret samarbejde), som forkortes PESCO.

Alle EU’s medlemslande undtagen Danmark og Malta er med i PESCO, som siden sin begyndelse i 2017 har sat gang i 60 vidt forskellige udviklingsprojekter, hvor større eller mindre grupper af medlemslande deltager på kryds og tværs af kontinentet. Hvis Danmark går med i PESCO, skal vi deltage i mindst ét projekt.

Her er nogle eksempler på de typer af projekter, der er under udvikling:

 

  • TIL LANDS: Robotkampvogne. Estland koordinerer et projekt med 10 lande (herunder Frankrig, Tyskland, Polen og Finland), som skal udvikle en ny form for fjernstyret eller selvstyrende ubemandet kampvogn. Italien leder et andet projekt om at skabe en ny type køretøj, der både kan bruges som amfibiekøretøj og som pansret mandskabsvogn. Andre projekter i denne kategori er for eksempel et kampvogns-simulationscenter og nye kortrækkende missilsystemer.

 

  • TIL VANDS: Undervandsforsvar. På det maritime område arbejder Portugal sammen med Frankrig, Spanien og Sverige på et fuldautomatisk system til at opdage og neutralisere fjendtlige ubåde. Estland leder udviklingen af en dronebåd, Belgien står i spidsen for et stort projekt om ny minestrygnings-teknologi, og der er også projekter om fælles overvågning af havne og havområder.

 

  • I LUFTEN: Dronefly. Tyskland er koordinator for det store projekt EURODRONE, hvor tyskerne sammen med Frankrig, Italien, Spanien og Tjekkiet vil udvikle et nyt ubemandet militærfly inden 2030. Der er også et andet projekt om forsvar mod droneangreb. Tyskland leder et desuden et projekt om europæisk produktion af kæmpestore militære transportfly, mens Frankrig er førernation på et samarbejde om udvikling af nye kamphelikoptere.

 

  • TRÆNING: Spionskole. Grækenland og Cypern har taget initiativ til projektet Joint EU Intelligence School (JEIS), som skal uddanne efterretningsfolk i fællesskab. Inden for området træning er der også et netværk for cyber-uddannelse ledet af Portugal, og der er andre projekter for uddannelse af dykkere og helikopterpiloter.

 

  • CYBER & HIGHTECH: Ballon-overvågning. Planer om at sende luftskibe med højteknologisk udstyr op i stratosfæren for at overvåge krigsområder er et af de mere kreative projekter i denne kategori, styret af Italien. Tyskland leder arbejdet på et center for militært cyberforsvar, mens Litauen sammen med Estland, Holland og Polen lægger grunden til en fælles udrykningsstyrke med cyber-eksperter.

 

  • SYSTEMER: Missilskjold. Frankrig er koordinator for en gruppe på seks lande, der vil udvikle et system ved navn Twister, som kan opdage missilangreb ved hjælp af overvågning fra rummet. Holland står i spidsen for et af de største projekter, der handler om militær mobilitet. Hele 24 medlemslande er med i arbejdet på at gøre det lettere at transportere soldater og militært materiel rundt i Europa. USA, Canada og Norge har meldt sig til som gæstelande på dette projekt.

 

  • RUMMET: Satellitbilleder. Udveksling af fortrolige satellitfotos er emnet for et tyskledet projekt med deltagelse af blandt andre Østrig, Holland og Spanien. Alle de største EU-lande deltager i et andet projekt, der under fransk ledelse vil fremme udvikling af et militært navigationssystem. Andre projekter handler om beskyttelse af satellitter og fælles koordination af militære projekter i rummet.

 

 

Kilder: European External Action Service (EEAS), EU's Ministerråd, EU-Kommissionen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00