Troels Lund Poulsen: EU's fælles forsvar begynder at få mere kød på kroppen
Regeringen forudser en større militær udvikling af EU. Danmark skal være med, når Europa begynder at tage mere hånd om egen sikkerhed, siger den fungerende forsvarsminister.
Thomas Lauritzen
Europa-analytikerBRUXELLES: Ruslands krig mod Ukraine har sparket gang i en styrket udvikling af militært samarbejde i EU, som Danmark ”fuldt og helt” skal være en del af.
Det siger fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) i et interview med Altinget på et tidspunkt, hvor EU er på vej til at tage banebrydende beslutninger om fælles indkøb af ammunition og kraftig styrkelse af Europas militærindustri.
”Udviklingen illustrerer, at man fra europæisk side nu begynder at tage mere hånd om sin egen sikkerhed og dermed også sin egen forsvars- og sikkerhedspolitik i Europa,” siger han efter at have deltaget i vigtige møder for de europæiske forsvarsministre i Stockholm i sidste uge.
”Det viser, at EU-samarbejdet nu også på forsvarsområdet begynder at få mere kød på kroppen,” siger Troels Lund Poulsen.
Den Europæiske Fredsfacilitet, som er en pengekasse uden for EU’s almindelige budget, har allerede kanaliseret omkring 27 milliarder kroner i militær støtte til Ukraine det seneste år, og i december afsatte medlemslandene op mod 15 milliarder kroner mere til fonden.
Det er et udtryk for, at man fra europæisk side godt er klar over, at man bliver nødt til at være herre i eget hus og ikke kun være afhængig af amerikanerne.
Efter forslag fra Estlands regering er EU’s regeringer nu hastigt ved at enes om at bruge en stor del af de nye penge som basis for fælles indkøb af ammunition efter en model, der minder om Europas massive fælles investering i corona-vacciner.
”Det her rækker videre end nogen af de andre drøftelser, der har været, når man ser historisk på EU’s forsvarssamarbejde. Det understreger pointen i, at vi nu også fra Danmarks side er fuldt og helt med,” siger Troels Lund Poulsen, der afløser Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen som forsvarsminister under dennes sygemelding.
”Det er et udtryk for, at man fra europæisk side godt er klar over, at man bliver nødt til at være herre i eget hus og ikke kun være afhængig af amerikanerne, når man køber ammunition og våbensystemer og meget andet,” siger han.