Analyse af 
Andreas Krog

Farvel til forbehold giver Forsvaret mere at gabe over

Uden forsvarsforbeholdet skal Forsvaret i fremtiden både kunne tage på militære EU-ekspeditioner langt væk hjemmefra og forsvare Kongeriget og Nato's territorium. Det kræver, at politikerne er parate til at indrette Forsvaret, så det kan gabe over begge dele.

Danske soldater på patrulje i Helmand-provinsen i Afghanistan i 2007.
Danske soldater på patrulje i Helmand-provinsen i Afghanistan i 2007.Foto: Jesper Rømer / Forsvarsgalleriet
Andreas Krog

Fra territorialforsvar til ekspeditionsforsvar og tilbage til territorialforsvar. Det er groft sagt den rejse, som det danske forsvar har været på siden afslutningen af Den Kolde Krig.

Fra at skulle forsvare dansk territorium mod invasion fra Warszawapagten. Til at skulle drage på ekspeditioner under fjerne himmelstrøg for at kæmpe for vestlige værdier. Og tilbage til igen at skulle forsvare territorium, sådan som vi ser det i disse uger ved Nato's østlige flanke, hvor op mod 1.000 danske soldater har taget opstilling.

Afslutningen af den vestlige militære tilstedeværelse i Afghanistan og det stærkt forværrede forhold mellem Nato-landene og Rusland har gjort, at der på Christiansborg er bred politisk enighed om, at en styrkelse af det danske forsvars evner ud i territorialforsvar bliver central i det kommende forsvarsforlig.

Der skal indkaldes flere værnepligtige og anskaffes flere kampvogne, ligesom det bliver nødvendigt at se på en styrkelse af luftforsvaret af Danmark. Klassiske kapaciteter til selvforsvar.

De mere udfarne internationale missioner i de vestlige værdiers hellige navn, som var det danske forsvars varemærke i nullerne, skal træde i baggrunden. På dén konto bliver der mindre brug for ørkenuniformer og solcreme.

Og dog. For med afskaffelsen af forsvarsforbeholdet får de danske politikere mulighed for at sende Forsvaret ud til en palette af militære EU-missioner langt væk fra dansk og europæisk territorium. I dag er EU hovedsageligt på militære missioner i Afrika, hvor ørkenuniformer og solcreme er en del af standardudrustningen.

{{toplink}}
Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

Kursen med fokus på territorialforsvar kan således blive forstyrret af, at politikerne kan blive fristet til også at sende Forsvaret på internationale missioner, hvor de eksempelvis skal træne afrikanske regeringssoldater i at slås mod oprørsgrupper.

Det er nu en gang sådan det fungerer. Forsvaret er et værktøj i den politiske værktøjskasse og løser den eller de opgaver, som politikerne beder om. Uden at kny.

0:000:00