Splid om kontanthjælp hos regeringspartierne

KONTANTHJÆLP: SF er uenige i Venstres forslag om at gøre det sværere for samlevende at få kontanthjælp. Derimod er både Socialdemokratiet og Radikale åbne for idéen om at udvide den gensidige forsørgerpligt.
SF og partiets nye formand, Annette Vilhelmsen, kan komme på kollisionskurs med S og R i spørgsmålet om en reform af kontanthjælpen.
SF og partiets nye formand, Annette Vilhelmsen, kan komme på kollisionskurs med S og R i spørgsmålet om en reform af kontanthjælpen.Foto: Keld Navntoft, Scanpix
Jørgen Skadhede
Der er intern uenighed blandt regeringspartierne om Venstres forslag om at gøre det sværere for samlevende at få kontanthjælp.

I dag bliver partnerens lønindtægt kun modregnet i kontanthjælpen, hvis man er gift. Men den modregning bør også gælde for folk, der lever papirløst sammen, hvis det står til Venstre.

Den ide er beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) åben for at se på i forhandlingerne om en kontanthjælpsreform.

"Det vil være fint at kigge på, om vi har en tidssvarende forståelse af samlivsformer i den måde, vi fører politik på. En del af vores lovgivning lægger meget vægt på ægteskabet, men sådan som vores samfund har udviklet sig, er det meget almindeligt at leve sammen på en anden måde end ved at være gift," sagde Mette Frederiksen til Altinget.dk i sidste uge.

Stik imod Enhedslistens forslag
Men det er SF bestemt ikke enige i.

Fakta
Gensidig forsørgerpligt

Reglerne om gensidig forsørgerpligt betyder, at man bliver modregnet i kontanthjælpen krone for krone, hvis man er gift, og ens ægtefælle har et job.

Det betyder, at man som gift slet ikke kan få kontanthjælp, hvis ægtefællen tjener lidt over det dobbelte af satsen for fuld kontanthjælp. Man kan ikke få en krone i kontanthjælp, hvis ægtefællen i et fuldtidsjob tjener over følgende beløb:

Med børn: ca. 29.800 kr.
Uden børn: ca. 23.000 kr.

Beskæftigelsesministeriet vurderer, at man kan spare mellem 400 og 600 mio. kr. årligt, hvis man udvider forsørgerpligten til at gælde for samlevende med fællesbørn. Besparelsen vil være endnu større, hvis det gælder alle samlevende, sådan som Venstre foreslår.

Du kan heller ikke få kontanthjælp, hvis du har over 10.000 kr. i formue (20.000 kr. for ægtepar). Friværdi i boligen og let omsættelige værdier som eksempelvis en bil tæller med i opgørelsen af formue.

"SF har ingen tanker om, at disse regler skal ændres," siger SF's arbejdsmarkedsordfører, Eigil Andersen.

Han ønsker ikke at uddybe SF's holdning. Men en stramning af reglerne om gensidig forsørgerpligt vil eksempelvis betyde, at det bliver endnu sværere for folk, der ryger ud af dagpengesystemet, at få kontanthjælp.

Det går også stik imod Enhedslistens forslag til finanslovforhandlingerne om at gøre det nemmere at få kontanthjælp.

Vilhelmsen i balancegang om kontanthjælp
Eigil Andersen støttede SF's nye leder, Annette Vilhelmsen, under formandsvalget i partiet. Få dage efter Vilhelmsen blev valgt, gik hun i rette med regeringens planer med en kontanthjælpsreform.

"Jeg er ikke tilhænger af det incitament, der handler om, at jo mindre folk får, jo tættere vil de nok komme på arbejdsmarkedet," sagde Annette Vilhelmsen til Jyllands-Posten den 17. oktober.

Senere samme dag trak SF-formanden dog i land, så hun kom på linje med regeringsgrundlaget.

"Jeg mener naturligvis, at det også har en betydning, om SU og lærlingeløn er højere eller lavere end den kontanthjælp, man modtager. Så vi er også nødt til at se på forholdet mellem de forskellige ydelser," sagde Vilhelmsen i en pressemeddelelse.

Hos Radikale er man på linje med Mette Frederiksen.

"Jeg henholder mig til beskæftigelsesministerens udtalelser om gensidig forsørgerpligt. Men en reform af kontanthjælpen må foregå i de forhandlinger, der finder sted," siger arbejdsmarkedsordfører Nadeem Farooq (R).

Bliver SF kørt over igen?
Det store spørgsmål er nu, om SF også i denne sag bliver kørt over i regeringssamarbejdet med S og R.

Det eneste, der med sikkerhed står klart om en reform af kontanthjælpen, er, at regeringen vil tage kontanthjælpen fra unge under 30 år, hvis de ikke går i gang med en uddannelse, hvor de i stedet vil få en noget lavere ydelse på SU. Det fremgår af regeringsgrundlaget.

I dag gælder det såkaldte uddannelsespålæg kun for unge under 25 år.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eigil Andersen

journalist (DJH 1976)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Nadeem Farooq

Underdirektør, Finanssektorens Arbejdsgiverforening
cand.polit. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00