Støttepartier kritiserer Prehns klimabistand: Det er at snyde på vægten

SAMRÅD: SF og Enhedslisten kritiserer regeringen for at ændre kurs i udviklingspolitikken. Pengene til klimabistand skal ikke tages fra en anden post på udviklingsområdet, er budskabet.

Andreas Wind

Vi sælger grisen to gange.

Sådan beskrev grisehandlersønnen og udviklingsordføreren for Enhedslisten, Christian Juhl, regeringens udviklingspolitik på et samråd tirsdag med udviklingsminister Rasmus Prehn (S).

Christian Juhl kritiserede regeringen for blot at flytte penge rundt inden for udviklingsområdet i stedet for at tilføre nye såkaldte additionelle midler.

"At vi sælger udviklingsbistanden både som fattigdomsorienteret udviklingsbistand og klimabistand er at snyde på vægten. Også i forhold til det, der er vedtaget i Paris," sagde han med henvisning til klimaaftalen fra 2015, der blev vedtaget i Frankrigs hovedstad.

At vi sælger udviklingsbistanden både som fattigdomsorienteret udviklingsbistand og klimabistand er at snyde på vægten.

Christian Juhl (EL)
Udviklingsordfører for Enhedslisten

{{toplink}}
Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her

Nye midler?
SF's ordfører på området, Rasmus Nordqvist, havde også kritik med på samrådet. Regeringen bør ændre dens definition af, hvornår man kan tale om nye midler på udviklingsområdet, hvis det stod til ham.

Regeringen opgør, som Christian Juhl også kritiserede, ikke ulandsbistand og klimabistand hver for sig. Sådan tolker blandt andre Norge og Sverige ellers en aftale fra FN's klimatopmøde i 2009.

Her forpligtede Danmark og en række rige lande sig for i alt at betale 100 milliarder dollars i nye og additionelle midler som klimabistand til verdens fattigste lande.

Men ifølge Rasmus Prehn har regeringen skrevet under på Parisaftalen, at nye midler til klimabistand godt kan være penge fra igangværende projekter på udviklingsbudgettet, der så kan indrapporteres som klimaprojekter i stedet, så man dermed lever op til aftalen om at hæve udviklingsbistanden på klimaområdet.

0:000:00