Store forventninger til Lykke Friis fra dag et

SKIFTEDAG: Landets nye klima- og energiminister hedder Lykke Friis, og allerede på hendes første arbejdsdag stilles der store krav til hende fra aktører på klimaområdet.
Prodekan ved Københavns Universitet Lykke Friis blev i går udnævnt som Danmarks nye klima- og energiminister.
Prodekan ved Københavns Universitet Lykke Friis blev i går udnævnt som Danmarks nye klima- og energiminister.Foto: Sidsel Brandt Hasberg/Altinget.dk
Marie Dissing SandahlKristian Aaskov Nielsen

Fra klokken 11 i går tirsdag har Danmark haft en ny klima- og energiminister. Navnet er Lykke Friis, tidligere prodekan på Københavns Universitet, og fra mandag nat medlem af partiet Venstre. Men allerede få timer efter var forventningerne til hende høje og udtalte.

"Lykke Friis står over for en stor opgave, for Danmark er et af de lande, der har den højeste udledning af CO2 per indbygger, og samtidig har vi en energisektor, der er afhængig af kul. Så der er monumentale opgaver i vente. Men især får hun sit at se til med den regering, hun træder ind i, for hun har i øjeblikket en chef og en finansminister, som ikke har vist vilje til reel handling, men kun sætter sig langsigtede målsætninger," siger Mads Flarup Christensen, generalsekretær i Greenpeace.

Han hilser den nye minister velkommen, men mener ikke, det er en nem opgave, Lykke Friis har fået, hvis ikke der "kommer nye boller på suppen". Og ifølge Mads Flarup Christensen er den nye ministers første konkrete opgave at få omstillet hele det danske energisystem.

"Det kræver omstillinger og store reformer, og det er nødvendigt, hvis vi skal kunne nå de reduktionsmål, som videnskaben siger er nødvendige," siger han.

Lykke Friis står over for en stor opgave, for Danmark er et af de lande, der har den højeste udledning af CO2 per indbygger, og samtidig har vi en energisektor, der er afhængig af kul. Så der er monumentale opgaver i vente. Men især får hun sit at se til med den regering, hun træder ind i, for hun har i øjeblikket en chef og en finansminister, som ikke har vist vilje til reel handling, men kun sætter sig langsigtede målsætninger.

Mads Flarup Christensen
Generalsekretær, Greenpeace

Stort arbejde efter COP15
Også Vindmølleindustrien byder ministeren velkommen med høje forventninger.

"Ministeren skal blandt andet sikre, at den europæiske energiaftale med 30 procent vedvarende energi i 2020 gennemføres i Danmark, samtidig med at hun vil skulle anvise vejen til, hvordan Danmark bliver et fossilfrit samfund," siger Jan Hylleberg, administrerende direktør i Vindmølleindustrien.

Han kigger allerede frem på de klima- og energipolitiske opgaver, der venter ministeren i fremtiden.

"Selvom der skulle blive indgået en global aftale ved topmødet i København, så ligger der stadig et enormt arbejde i at få løftet aftalen ud i virkeligheden. Så der venter en række spændende udfordringer, som vi ser frem til at bidrage til løsningen af sammen med den nye minister," siger Jan Hylleberg.

Samme toner lyder fra Danmarks Naturfredningsforening, som dog også påpeger, at ministeren allerede har et hængeparti.

"Vores nye klimaminister skal sætte overliggeren højt, for ambitionsniveauet er tårnhøjt blandt borgere, kommuner, organisationer og virksomheder. Lykke Friis skal således komme med ambitiøse mål for Danmarks reduktioner af klimagasser, hvilket regeringen trods værtskabet for COP15 foreløbigt har lurepasset på," siger Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident i Danmarks Naturfredningsforening, i en pressemeddelelse.

Internationalt udsyn
Ifølge de tre organisationer stopper arbejdet altså ikke efter COP15, hvor Lykke Friis i øvrigt skal være Danmarks repræsentant blandt verdens klima- og miljøministre i stedet for miljøminister Troels Lund Poulsen (V). Fra december bliver hun som klimaminister tilmed også den nye formand for COP'en efter den polske miljøminister, Maciej Nowicki.

Men det internationale arbejde er ikke et problem, vurderer direktør i Dansk Energi Lars Aagaard.

"Der er ikke nogen tvivl om, at Lykke er en ekstremt vidende person og har en meget stor indsigt især i det europæiske. Hun vil kunne se den nationale rolle i et internationale billede," siger han.

Han glæder sig over den nyudnævnte minister og udsigten til hendes internationale vue på energipolitikken.

"Det er et rigtig godt valg, og det tyder på, at vi får en minister, der vil sætte sig i spidsen for en dansk energipolitik, som er udadvendt og en del af den europæiske og internationale virkelighed," siger Lars Aagaard.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lykke Friis

Direktør, Tænketanken Europa, præsident, Kræftens Bekæmpelse, formand, Det Europæiske Råd for Udenrigsrelationer (ECFR)
master i europæiske studier (London. 1992), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1993), ph.d. (Københavns Uni. 1997)

Connie Hedegaard

Formand, Concito & KR Foundation, OECD’s Round Table for Sustainable Development
cand.mag. i historie og litteraturvidenskab (Københavns Uni. 1991)

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

0:000:00