Trads: Hvis Trump alligevel vinder, så falder Vesten!

KLUMME: I et amerikansk valgår, hvor vælgerne åbenlyst er i oprør mod den herskende politiske elite, kan Trump ende med at vinde valget, mener David Trads. Han oplister her, hvad vi kan forvente af Trumps første 100 dage.

Da jeg tilbage i januar i år for første gang oplevede Donald Trump ved et vælgermøde i New Hampshire, var jeg rent ud sagt rystet – for det, jeg så, var tæt på en fascist:

En mand, der konsekvent graver grøfter mellem hvide amerikanere og alle andre. En mand, som hæmningsløst mobber minoriteter; handicappede, muslimer, mexicanere. En mand, der uden at blinke sår tvivl om verdenssamfundet; ligeglad med NATO, EU og handelsaftaler.

Da jeg umiddelbart efter det i øvrigt stopfyldte vælgermøde blev opsøgt af en amerikansk tv-journalist, som ville høre min mening, lagde jeg ikke fingrene imellem:

”For at være helt ærlig så kan jeg ikke forestille mig noget værre, end hvis Donald Trump skulle blive valgt til præsident. Det ville være forfærdeligt for USA, det ville være forfærdeligt for verden, og det ville være forfærdeligt for Europa. For han er simpelthen en skør kugle.”

Var det for hårdt sagt?

Forfærdelig og skør
Er Trump virkelig forfærdelig? Er republikanernes præsidentkandidat simpelthen skør?

Svarene på begge spørgsmål er desværre et ja – endda et stort JA! efterfulgt af et udråbstegn. Trump er den mest vanvittige kandidat fra et stort parti, som USA nogensinde har set. Nogensinde!

Står jeg alene med det synspunkt? Nej, heldigvis ikke – for tænk engang:

De to seneste republikanske præsidenter, de to seneste republikanske præsidentkandidater, de to seneste republikanske udenrigsministre og de to nuværende republikanske partiledere i Kongressen er enige. De nægter at føre kampagne med ham. De afviser at stemme på ham.

Men, men, men:

Trump kan stadig vinde
I et amerikansk valgår, hvor vælgerne åbenlyst er i oprør mod den herskende politiske elite og tydeligt drages af såkaldt autentiske politikere, ja, der er det fortsat muligt, at Trump overrumpler og ender med at vinde valget. Det kan ikke udelukkes. Desværre.

Hillary Clinton, indbegrebet af eliten, fører i meningsmålingerne. Det ser komfortabelt ud, forspringet er omkring fem procentpoint. Men bare spørg i Storbritannien om, hvor svært målingsinstitutterne op til Brexit havde det med at forudse et populistisk skred?

100 dage med præsident Trump
Derfor er der fortsat behov for at forestille sig, hvordan de første 100 dage med en præsident Donald Trump vil komme til at forløbe – og ud fra, hvad han selv har sagt, ved vi nogenlunde, hvad der er hans første prioriteter:

  1. Han vil udnævne en særlig anklager med det formål at få sat Hillary Clinton bag tremmer!
  2. Han vil retsforfølge de kvinder, som har sagt, at han begik seksuelle overgreb mod dem!
  3. Han vil indlede en massedeportation af de millioner af hispanics, der illegalt bor i USA!
  4. Han vil specifikt gå efter at ramme de medier, der har været mest kritiske mod ham!
  5. Han vil udpege en ny højesteretsdommer, som er imod fri abort og for retten til våben!
  6. Han vil trække Obamacare tilbage, så millioner vil miste adgang til sundhedspleje!
  7. Han vil indføre protektionisme og ophæve frihandel for at flytte jobs tilbage til USA!
  8. Han vil meddele NATO, at kun dem, der bruger to procent på militær, vil blive beskyttet!
  9. Han vil indføre en særlig screening af muslimer, som søger indrejse i USA!
  10. Han vil meddele sine generaler, at waterboarding bare er en af mange gode torturformer!

Buket af tidsler
Det er slet og ret en skræmmende liste. En buket af tidsler, som alle andre frie lande kigger på med rædsel. Det er et så centralt opgør med den verden, vi kender, at det reelt vil være begyndelsen til enden for det Vesten, der siden Anden Verdenskrig har givet os sikkerhed og rigdom.

Da jeg forleden interviewede justitsminister Søren Pind (V) om netop Trump, kaldte han ham for ’nuts’ (skør, red.), ego-manisk og en del af en fascistisk bølge.

Hårde, men korrekte ord. Sådan har ingen dansk minister før omtalt en mulig præsident, men det er jo sådan, det er. Lad os håbe, at det ender godt. At amerikanerne afviser ham i stemmeboksen.

---
Hver lørdag frem til det amerikanske valg 8. november 2016 vil David Trads skrive klumme i Altinget om den amerikanske valgkamp. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Trads: Selvfølgelig kan Messerschmidt komme tilbage Trads: Selvfølgelig kan Messerschmidt komme tilbage Næste artikel Trads: Hvordan kan disse danskere støtte Trump? Trads: Hvordan kan disse danskere støtte Trump?