Usikkerhed om kommissær-rolle

EU: Connie Hedegaard er Danmarks nye EU-kommissær, og det forventes, at hun i næste uge vil få klimaet som ressort. Men der er stadig megen usikkerhed omkring tyngden af den nye kommissærpost.
Foto: Oliver de Mylius/Altinget.dk
Morten Øyen
Kommissær i varm luft eller kommissær for forandringer?

Kun EU-Kommissionens formand José Manuel Barroso ved, hvilke kommissærposter de enkelte EU-lande vil få, og hvor stort et embedsapparat der skal følge. Men meget tyder dog på, at den nye danske EU-kommissær, Connie Hedegaard (K), bliver klimakommissær.

Hendes jobindhold er nu i kommissionsformand Barrosos hænder, og da klimaet er et nyt kommissær-område, er det usikkert, hvor mange embedsmænd og ressourcer hun vil få til at løfte opgaven.

Fortsat energikommissær
Holland og Malta har ligeledes fået valgt deres kommissærer, og dermed har alle EU-lande nu udnævnt deres kommissærer. Kommissærformand José Manuel Barroso har så en uges tid, hvor han vil flytte på ansvarsområder og skabe generaldirektorater. Her er det enhver kommissærs ønske at få et stort generaldirektorat med egen stab og megen indflydelse.

Connie Hedegaard skal dog ikke regne med et klima- og energigeneraldirektorat, som kunne minde om hendes tidligere ministerium i Danmark.

Energipolitik er et stort ressort i EU, hvor letten Andris Piebalgs i den seneste periode har forestået de komplicerede forhandlinger med Rusland om olie- og gasleverancer. Han er blevet genvalgt kommissær for Letland, men ifølge den franske avis Libération bliver det ansvarsområde afsat til den tyske kommissær Günter Oettinger.

Udsigt til miljø
Den franske avis skriver dog, at den danske kommissær i stedet vil få miljøområdet under sit nye job. Med miljøområdet under sig vil Connie Hedegaard få et selvstændigt generaldirektorat med tilhørende embedsværk og budget.

Og netop eget generaldirektorat vurderes som helt essentielt for en kommissærs muligheder.

Kommissionen er "kollegial", hvilket vil sige, at alle lovforslag fra Kommissionen vendes hos hver kommissær, der så kan komme med egne input eller indsigelser. Har en kommissær ikke et større embedsværk bag sig i et generaldirektorat, er det nærmest umuligt for kommissæren at gennemskue lovgivning fra andre kommissærer - og ikke mindst dens konsekvenser for ens eget område.

Koordinerende rolle
Klimapolitikken er højt på dagsordenen i EU. For nyligt fik Europa-Parlamentet José Manuel Barroso til at underskrive en hensigtserklæring, hvori det lød, at han bl.a. skulle kæmpe for et bedre klima.

Og noget kunne også tyde på, at klimakommissærens rolle bliver at "sidde ved bordenden" i en koordinerende gruppe af kommissærer. Barroso har tidligere forsøgt sig med såkaldte "grupper" af kommissærer, der koordinerer lovgivning. Her foreslår eksperter bl.a. en gruppe af kommissærer for klima, miljø, energi og transport, der alle kan sammentænkes mere, end der gøres i dag.

Disse overvejelser ligger ikke langt fra dem, som Connie Hedegaard selv havde på dagen hun blev udpeget:

"Når man eksempelvis laver trafikforlig, er man nødt til at tænke klima ind. Og laver man nye hospitaler, er man nødt til at tænke ind, at de skal være energieffektive," sagde den afgående minister tirsdag.

"Det handler ikke kun om den økonomiske bundlinje, men også hvordan man sikrer EU's klimaprofil, og hvordan man sikrer, at det tænkes ind i alle politikkerne," fortsatte Connie Hedegaard.

Når porteføljerne er fordelt blandt kommissærerne skal de til høring i Europa-Parlamentet i januar. Tilbage i 2005 trak høringerne voldsomt ud, da Parlamentet ikke ville godkende italieneren Rocco Buttiglione. Umiddelbart efter høringerne vil de nye kommissærer kunne begynde deres nye job.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Connie Hedegaard

Formand, OECD’s Round Table for Sustainable Development, fhv. minister & MF (K), EU-kommissær
cand.mag. i historie og litteraturvidenskab (Københavns Uni. 1991)

José Manuel Durão Barroso

Bestyrelsesformand, Goldman Sachs International, Fhv. formand, EU-Kommissionen
ll.m. (University of Lisbon), msc (University of Geneva)

0:000:00