V-politiker forsvarer koran-forslag: "Det er en meget, meget lille indskrænkning af ytringsfriheden"

Han var en af Folketingets fremmeste fortalere for at afskaffe blasfemiparagraffen i 2017, og han har udråbt sig selv som "en ægte liberal". Men planerne om at forbyde koran-afbrændinger får fuld opbakning: "Det må man kunne leve med," siger Jan E. Jørgensen.

Jan E. Jørgensen ønsker ikke at genindføre blasfemiparagraffen, men et forbud mod at sætte ild til hellige bøger er nødvendigt, mener han.
Jan E. Jørgensen ønsker ikke at genindføre blasfemiparagraffen, men et forbud mod at sætte ild til hellige bøger er nødvendigt, mener han.Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

En koran-afbrænding er ikke en ytring, der er beskyttet af grundloven.

Det mener Venstres Jan E. Jørgensen, som derfor støtter SVM-regeringens plan om at forbyde afbrændinger af koranen i specifikke situationer.

"Ytringsfriheden i grundlovens forstand er lavet af hensyn til folk, der skriver bøger, og ikke af hensyn til folk, der brænder bøger. Det er en meget, meget lille indskrænkning af ytringsfriheden," siger Venstre-ordføreren.

Jan E. Jørgensen var tilbage i 2017 en af Folketingets fremmeste fortalere for at afskaffe blasfemiparagraffen, og Venstre-profilen har også i forbindelse med en bogudgivelse proklameret sig som "en ægte liberal".

Han anerkender, at debatten om koran-afbrændinger udgør et dilemma i et liberalt parti som Venstre.

"Det er et kæmpe dilemma. Jeg så da også helst, at det ikke var nødvendigt at lave den indskrænkning, men det er det. Vi lever i en verden, hvor det ikke er alle, der har lige så afslappede holdninger til religiøse symboler, som vi har i Danmark. Det er vi nødt til at tage bestik af."

"Dermed ikke sagt, at det så skal være forbudt at tegne Muhammed. Det er ytringer og et led i den demokratiske samtale. Men at sætte ild til et flag eller en bog, det er der altså ikke meget ytring over," siger han.

Jeg så da også helst, at det ikke var nødvendigt at lave den indskrænkning, men det er det.

Jan E. Jørgensen
MF'er, Venstre

Handler det her om respekt for religion eller frygt for islam?

"Det handler ikke om frygt for islam. Det handler om en konkret situation lige nu, hvor Danmark og Sverige står som de to eneste lande i verden, hvor det her finder sted, og det afføder meget voldsomme reaktioner," siger Jan E. Jørgensen og uddyber:

"Hvis ikke der havde været voldsomme reaktioner, havde vi ikke haft den her diskussion, vil jeg da gerne medgive. Men det handler også om, at politiet bruger ufatteligt mange ressourcer på det her, som efter min opfattelse kunne bruges mere fornuftigt."

Hug til Konservative

Regeringens forslag er indtil videre blevet mødt af meget begrænset opbakning. Flere partier kritiserer SVM-partierne for at ville indskrænke danskernes frihed, og at forslaget potentielt kan blive en glidebane mod en lavere grad af ytringsfrihed i samfundet.

Den kritik giver Jan E. Jørgensen dog ikke meget for.

"De partier, der lige nu er allermest højrøstede – Konservative, Danmarksdemokraterne, DF – var for tre-fire uger siden i chok over, at man nu må flage med andre landes flag i sin flagstang. Det er lidt svært at tage seriøst, at det her nu skulle være et meget voldsomt indgreb i ytringsfriheden."

"Jeg er fuldstændig med på, at det her ikke må blive en glidebane, men i min bog er det et meget lille indgreb. Og sat over for de konsekvenser, det har for Danmark og for danske liv og danske interesser i udlandet, er det et så begrænset indgreb, at det må man godt kunne leve med," siger han.

Læs også

Der er ikke mange partier, der bakker regeringen op i det her. Vil regeringen være klar til at stemme det igennem med et snævert flertal, eller er det nødvendigt at få mere opbakning?

"Det ved jeg ikke noget om. Det ville da være rarest, hvis flere partier kunne bakke op om det," siger han og langer i den forbindelse ud efter Konservative:

"Hvordan kan man den ene dag ville forbyde folk at kunne hejse det israelske flag i flagstangen i sympati med Israel og så næste dag sige, at det selvfølgelig skal være lovligt at brænde en bog, som betyder rigtig meget for over en milliard mennesker i verden? Det har jeg svært ved at forstå. Konservative skulle kravle ned fra den høje hest og så gøre, hvad der vil være i Danmarks interesse."

Partileder i Stram Kurs, Rasmus Paludan, har ved flere lejligheder brændt koraner af. Til DR siger han, at et forbud mod koran-afbrændinger ikke vil afholde ham fra at provokere.
Partileder i Stram Kurs, Rasmus Paludan, har ved flere lejligheder brændt koraner af. Til DR siger han, at et forbud mod koran-afbrændinger ikke vil afholde ham fra at provokere. Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Paludans alternativer

Udenrigsministeren siger, at man skal finde et "juridisk værktøj" til at kunne gennemføre forslaget. Har du en idé om, hvordan det kan se ud?

"Der er masser af muligheder. Man kunne for eksempel udvide straffelovens forbud mod afbrænding af flag til religiøse skrifter. Det ville da være en forholdsvis nem måde at gøre det på. Man kunne også tage fat på ordensbekendtgørelsen," siger Jan E. Jørgensen.

Er forbud mod koran-afbrændinger overhovedet en god løsning på den her problemstilling? Der er vel også andre måder, man kan behandle en koran på – eksempelvis ved at kaste mudder på den eller tisse på den.

"Du må sådan set ikke tisse på den. Det er blufærdighedskrænkelse. Det er et meget godt eksempel på, at tingene ikke er så sort-hvide, som mange vil gøre det til."

Rasmus Paludan har bekendtgjort, at han nok skal finde andre måder at provokere på.

"Jeg er sikker på, at han nok skal kunne finde på et eller andet. Men jeg tror ikke på, at han kan finde på noget, der er lige så voldsomt og har den samme effekt som at sætte ild til koranen. Hvis der var andre måder at lægge sig ud med den muslimske verden på, som var lige så effektive, havde han nok gjort brug af dem i stedet."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jan E. Jørgensen

MF (V), rådmand, medlem, Magistraten, Frederiksberg Kommune
advokat (L), cand.jur. (Københavns Uni. 1995)

Rasmus Paludan

Stifter, Stram Kurs, advokat
cand.jur. (Københavns Uni. 2008)

0:000:00