Vælgerne dumper Enhedslisten på økonomi og EU

MÅLING: Danskerne giver Enhedslistens økonomiske politik den lavest karakter på en række politikområder, mens partiet scorer højest på social- og miljøpolitikken. Vælgerne forbinder sjældent venstrefløjen med økonomisk ansvarlighed, lyder det fra politisk kommentator.
Fredag skyder Enhedslisten deres 25. årsmøde i gang. Beder man danskerne vurdere deres politik, scorer de højest på socialpolitikken og det grønne område, mens økonomi og udenrigspolitik skraber bunden.
Fredag skyder Enhedslisten deres 25. årsmøde i gang. Beder man danskerne vurdere deres politik, scorer de højest på socialpolitikken og det grønne område, mens økonomi og udenrigspolitik skraber bunden. Foto: Enhedslisten
Sara Fleckner Vilstrup

Ifølge vælgerne er Økonomi, EU og udenrigspolitik bestemt ikke Enhedslistens styrker. Det er socialpolitik og miljøpolitik derimod.

Det viser en ny meningsmåling, som A&B Analyse har lavet for Altinget.dk (se målingen i bunden). Her er danskerne blevet bedt om at vurdere Enhedslistens politik på en række områder fra social og uddannelse til økonomi og EU. Svarpersonerne har vurderet hvert politikområde med karakter fra 0-10, og på alle områder er resultatet under middel.

De områder, som vælgerne giver højest karakterer, er social med 4,9 samt miljø og klima, der scorer 4,8. I bunden ligger økonomi med 3,1, og en tand bedre er EU og udenrigspolitikken med 3,4.

Blandt rød bloks vælgere er billedet dog noget anderledes, hvor gennemsnitsvurderingen er over middel på størstedelen af politikområderne. Men også her er udenrigspolitik, økonomi og EU i bund, med karakterer der ligger under middel. 

Der har aldrig været en folkelig opfattelse af, at venstrefløjen var synderligt økonomisk ansvarlige.

Hans Mortensen
Forfatter og journalist på Weekendavisen

Økonomi prioriteres ikke hos venstrefløjen
Hans Mortensen, forfatter og journalist hos Weekendavisen, vurderer, at økonomi og udenrigspolitik ligger i bund, fordi det ikke traditionelt er områder, som vælgerne forbinder med venstrefløjen.

"Der har aldrig været en folkelig opfattelse af, at venstrefløjen var synderligt økonomisk ansvarlige. Venstrefløjen har heller ikke gjort meget for at deltage i kampen om at være økonomisk ansvarlig," siger han.

Han peger på, at vælgerne ser Enhedslistens rolle som at være den sociale stemme, der tager sig af de svage, mens det er andre, som får statskassen til at stemme. Til trods for at økonomi og udenrigspolitik er tunge politiske områder, så klarer Enhedslisten sig generelt godt i meningsmålingerne. Ifølge Hans Mortensen hænger det sammen med de områder, som vælgerne vægter højt.

"De folk, som mener, at økonomisk ansvarlighed skal prioriteres højt, er nok ikke de samme, som vil stemme på Enhedslisten. Partiets succes beror måske på de vælgere, som ikke synes, økonomi og udenrigspolitik er de vigtigste politikområder," siger han.

Ude af trit på EU-området
Det mest overraskende i målingen er, ifølge Hans Mortensen, at Enhedslisten scorer bundkarakter på EU-politikken, fordi venstrefløjen normalt har været dér, hvor EU-kritikken var stærkest. Målingen er derfor et udslag af, at kritikken nu i højere grad koncentrerer sig omkring Dansk Folkeparti og tildels hos Liberal Alliance.

"EU-kritikken er blevet et mere borgerligt projekt og i mindre grad et venstrefløjsprojekt. SF har flyttet position og har opbakning fra en del venstreorienterede vælgere, som synes EU kan noget på for eksempel miljø- og klimaområdet," siger han og fortsætter:

"Der er stadig masser af gammeldags venstreorienteret EU-modstand, men Enhedslisten er i stigende grad ude af trit med deres vælgere på dette område."

Egne vælgere giver høje karakterer
Ser man blandt Enhedslistens egne vælgere, er der høje karakterer til alle politikrområder. Den bedste karakter gives til social med 7,9, mens Enhedslistens vælgere giver deres bundkarakter til det udenrigspolitiske område med 6,2 i gennemsnit. Der er tale om undertal, og derfor er den statistiske usikkerhed større end ved det generelle tal.

Altinget.dks politiske kommentator Erik Holstein bider dog mærke i de generelt høje karakterer fra parties egne vælgere.

"Det er bemærkelsesværdigt, at Enhedslistens politik over hele linjen bedømmes så positivt af deres egne vælgere. Det er langt fra en selvfølge for et parti, der er vokset så eksplosivt og har en så sammensat vælgerskare," siger han.

Ser man på tallene fra de resterende partier i rød blok, så spænder SF's vælgere mellem gennemsnitskarakterer fra 6,4 til 4,4. Socialdemokratiske vælgere giver karakterer fra 5,5 til 3,4 mens Radikales vælgere giver karakterer fra 6,4 til 3,0.

"Målingens negative budskab til Enhedslisten er, at deres politik ikke appellerer til så mange andre vælgergrupper. På nogle områder har EL en vis sympati hos vælgere, der stemmer SF eller på Radikale, men de tilbageværende socialdemokratiske vælgere er bestemt ikke begejstrede for Enhedslistens politik," siger Erik Holstein og fortsætter:

"I blå blok kunne Enhedslisten håbe på, at de appellerede til nogle af de samme protestvælgere som Dansk Folkeparti gør, men bedømmelsen fra DF-vælgerne er meget hård," siger Erik Holstein.

Karakterene fra Dansk Folkepartis vælgere spænder mellem 4,2 som er gennemsnitskarakteren for EU-politikken og ned til 2,3 for Enhedslistens udlændingepolitik.

Fredag skyder Enhedslisten sit årsmøde i gang. Partiet har netop rundet deres 25-års-jubilæum.

Dokumentation

Sådan har vi spurgt

Hvordan vurderer du Enhedslistens politik på følgende områder? (Giv venligst en karakter fra 0-10 for hvert område, hvor 0 er det dårligste og 10 er det bedste).

Tallene er et gennemsnit af de karakterer, som respondenterne har givet, rangeret efter størrelse.

I alt:

Social 4,9
Miljø og Klima 4,8
Uddannelse 4,5
Beskæftigelse 4,1 
Kriminalitet3,7
Udlændinge 3,7
EU3,4
Udenrigs3,4
Økonomi 3,1

Rød blok:

Social6,3
Miljø og klima6,1
Uddannelse5,9
Beskæftigelse5,4
Kriminalitet5,2
Udlændinge5,2
EU4,2
Udenrigs4,6
Økonomi 4,5

Meningsmålingen er foretaget af A&B Analyse på nettet for Altinget.dk blandt 1079 svarpersoner. Data er vægtede efter Søren Risbjergs seneste gennemsnit, så de er politisk repræsentative. Svarene er indsamlet i perioden 24.4 – 29.4 2014. 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Hans Mortensen

Forfatter, journalist, Weekendavisen
journalist (Danmarks Journalisthøjskole. 1989)

0:000:00