Analyse af 
Thomas Lauritzen

Von der Leyens elfenbenstårn: Faren ved, at EU’s topchef lukker sig inde

ANALYSE: Krisen om vacciner har udstillet, hvordan Ursula von der Leyen har bragt sin tendens til enegang – kendt fra tysk politik – med sig ind i jobbet som formand for EU-Kommissionen. Det har udløst fejlagtige beslutninger, og det skaber stigende frustration i hendes embedsværk.

EU-chef Ursula von der Leyen er kendt for at holde sine kort tæt til kroppen.
EU-chef Ursula von der Leyen er kendt for at holde sine kort tæt til kroppen.Foto: Johanna Geron/AFP/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

BRUXELLES: Hvis man har over 30.000 medarbejdere til rådighed, så skulle man måske tage og spørge nogle af dem til råds bare en gang imellem. Sådan kunne man sammenfatte pointerne fra adskillige funktionærer i EU-Kommissionen, når talen i øjeblikket falder på deres højest placerede politiske chef.

Selv i de øverste geledder af det europæiske embedsværk har der bredt sig en bekymring over Ursula von der Leyen og hendes meget egenrådige forvaltning af jobbet som kommissionsformand, netop som den vigtige EU-institution er under beskydning på grund af problemer med Europas vaccinestrategi.

”Der er stor frustration over, at de normale arbejdsprocesser gang på gang bliver sat ud af kraft. Det er farligt, fordi det øger risikoen for fejl,” siger en højtstående kilde.

Et spektakulært eksempel på den type fejl blev udstillet for alverden, da Kommissionen for knap to uger siden lynproducerede et forslag om eksportrestriktioner for corona-vacciner.

Udspillet var i sig selv politisk ømtåleligt. Det udsprang af et uskønt slagsmål om kontraktforhold med vaccineproducenten AstraZeneca, som EU mistænkte for at privilegere vacciner til Storbritannien.

Blandt de 27 medlemslandes regeringer var der tvivl om visdommen i forslaget, så der var al mulig grund til at formulere det med omhu. I stedet fyrede Ursula von der Leyen det af med nogenlunde samme elegance som et kanonslag i en lagkage.

Politisk ramaskrig på den irske ø
Få minutter før eksportforslagets præsentation på et pressemøde fredag eftermiddag 29. januar tilføjede kommissionsformandens nærmeste medarbejdere en bestemmelse, der pludselig rejste usikkerhed om den 30 år gamle fredsaftale i Nordirland.

Forslaget fra Kommissionen benyttede sig af en artikel i Brexit-aftalens protokol om Nordirland, som gjorde det muligt om nødvendigt at indføre toldkontrol mellem EU-landet Irland og den nordirske region, der er tilknyttet Storbritannien som en del af Det Forenede Kongerige.

Denne tilføjelse udløste så stort et politisk ramaskrig på den irske ø, at bestemmelsen sent samme fredag aften måtte trækkes tilbage under stort ståhej og en strøm af undskyldninger fra Bruxelles.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00