Kommentar af 
Louise Holck

Menneskerettighedsdirektør: Både Sverige og Norge har gjort det – men danske børns retsstilling er stadig fuld af huller

Modsat vores nabolande har Danmark endnu ikke gjort Børnekonventionen til national lovgivning. Det skylder vi børnene at gøre. For det er deres fundamentale ret at blive set og hørt, skriver Louise Holck.

I mange af de lande, vi ofte sammenligner os med, har man valgt at inkorporere Børnekonventionen i national lovgivning. Så langt er Danmark endnu ikke nået, skriver Louise Holck. (Arkivfoto)
I mange af de lande, vi ofte sammenligner os med, har man valgt at inkorporere Børnekonventionen i national lovgivning. Så langt er Danmark endnu ikke nået, skriver Louise Holck. (Arkivfoto)Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Louise Holck
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det trak internationale overskrifter, da seks portugisiske børn og unge i oktober fik adgang til at anlægge sag mod Danmark og en række andre lande ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol for ikke at tage klimakrisen tilstrækkeligt alvorligt.

Sagen, der lige nu behandles af Storkammeret ved Menneskerettighedsdomstolen, er principiel og kan få stor betydning for fremtidens juridiske opgør om klimakrisen.

Men sagen gemmer også på en anden interessant historie: Børn er individer, de er medborgere med egne rettigheder, som de selv kan kæmpe for.

Inkorporering af Børnekonventionen i lovgivningen ville kunne bidrage til at afhjælpe de huller, der fortsat stækker børns retsstilling i Danmark.

Louise Holck
Direktør, Institut for Menneskerettigheder

Det er kun 26 år siden, at vi i Danmark afskaffede revselsesretten. Før da var barnet på mange måder en forlængelse af sine forældre, der kun skulle ses og ikke høres.

Klimaretssagen viser os, hvordan børns rettigheder og retssikkerhed er et af de områder, der konstant udvikler sig, og som heldigvis har undergået meget stor forandring gennem tiden.

Det kan vi ikke mindst takke Børnekonventionen for, som blev vedtaget i FN i 1989. Hvert år markeres konventionens fødselsdag 20. november både i Danmark og internationalt, og det er der mange gode grunde til.

Børnekonventionen er det vigtigste dokument for børns rettigheder, og i mange af de lande, vi ofte sammenligner os med – Norge, Sverige, Tyskland, Holland – har man valgt at inkorporere konventionen i national lovgivning. Det betyder, at love, forvaltning og domstole ud fra konventionen sikrer børns rettigheder med tilhørende sanktionsmuligheder, hvis ikke det sker.

Læs også

Så langt er Danmark endnu ikke nået. Selv om vi har ratificeret Børnekonventionen og dermed forpligtet os til at overholde den, afviser Folketinget fortsat at indarbejde konventionen i dansk lovgivning

Det kan få negative konsekvenser for børns retsstilling og retsbeskyttelse i Danmark. Her tænker jeg ikke mindst på det sociale område, hvor kommuner fortsat har udfordringer med at få tænkt barnets bedste ind i afgørelser.

Var Børnekonventionen indarbejdet i dansk ret, ville det efter min vurdering styrke retssikkerheden på det sociale område i sager, der vedrører børn. Det kan vi se fra lande, hvor konventionen er inkorporeret.

Vi ser fortsat udfordringer i forhold til klageadgange for især børn med handicap.

Louise Holck
Direktør, Institut for Menneskerettigheder

Og det er tiltrængt. Tal fra Børnesagsbarometeret viser, at i cirka 40 procent af sagerne overholder kommunerne ikke kravet om en børnesamtale. En inkorporering af Børnekonventionen ville skærpe kommunernes opmærksomhed på, at de er forpligtet til at sikre, at børnene rent faktisk bliver hørt.

Samtidig ser vi fortsat udfordringer i forhold til klageadgange for især børn med handicap. Selv om Barnets Lov – der træder i kraft ved årsskiftet – generelt styrker børns adgang til at klage over myndigheders afgørelser, gælder det ikke for børn med handicap, der ønsker at klage over den kompenserende støtte, de får.

Konsekvensen er, at børnene fortsat ikke vil kunne klage over afgørelser, som kommunen træffer i relation til indsatser, der kunne bidrage til at kompensere for handicappet. Kun børnenes forældre kan klage – selv i de tilfælde, hvor barnet ikke har nogen forbindelse til sine forældre.

Dette stemmer dårligt overens med, at børn er selvstændige rettighedshavere.

Læs også

Da Barnets Lov blev præsenteret sidste år som udkast, havde Institut for Menneskerettigheder en lang række bekymringer, og det samme havde mange børneorganisationer.

Efter instituttets opfattelse varetog udkastet til loven meget lidt hensynet til barnet. Efter langtrukne drøftelser og politisk debat er loven i sin endelige form justeret til det bedre, og nogle af vores anbefalinger er blevet indtænkt.

Det er glædeligt, men vi er endnu ikke i mål. Det viser blandt andet de fortsatte udfordringer i relation til klageadgange.

Var Børnekonventionen indarbejdet i dansk ret, ville det efter min vurdering styrke retssikkerheden på det sociale område

Louise Holck
Direktør, Institut for Menneskerettigheder

Inkorporering af Børnekonventionen i lovgivningen ville kunne bidrage til at afhjælpe de huller, der fortsat stækker børns retsstilling i Danmark.

Det ville være med til at sikre barnets rettigheder i mødet med myndighederne i alle deres afskygninger. Det ville skærpe myndighedernes opmærksomhed på, at de er forpligtet til at sikre børns rettigheder. Og det ville kunne betyde, at forvaltningen i højere grad indrettes ud fra, hvilke udfordringer børn og unge kan støde på – så barnets bedste altid kommer i første række.

Det skylder vi børnene. Fremtiden tilhører dem.

De skal leve med klimaet, konflikterne og de kampe, vi efterlader til dem. Og de skal leve med de afgørelser, som voksne træffer på deres vegne. Derfor skal børn både ses og høres. Det er deres fundamentale ret.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Louise Holck

Direktør, Institut for Menneskerettigheder, formand, Ennhri, bestyrelsesmedlem, Dignity, medlem, 2030-Panelet
cand.jur. (Københavns Uni. 1990), journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1992), MPA (CBS 1999)

0:000:00