Debat

Kommunal direktør i København: Vi klar til at realisere Barnets Lov – men loven mangler et vigtigt element

I København kommer vi til at arbejde benhårdt og dedikeret på at implementere Barnet Lov. Men vi skal gøre mere end det. Barnets lov mangler nemlig et vigtigt fokus på udsatte børn og unges skolegang, skriver Mikkel Boje.

Barnets Lov indeholder flere gode ting. Vi har som kommuner fået en stor opgave i forhold til at gøre de politiske intentioner til virkelighed,&nbsp;skriver&nbsp;Mikkel Boje.<br>
Barnets Lov indeholder flere gode ting. Vi har som kommuner fået en stor opgave i forhold til at gøre de politiske intentioner til virkelighed, skriver Mikkel Boje.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Mikkel Boje
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Barnets Lov er netop trådt i kraft. ”En krævende gave”, kaldte forkvinde for Dansk Socialrådgiverforening Signe Færch det i Altinget den 4. december 2023.

Jeg kan genkende billedet.

Men samtidig havde jeg næsten håbet på mere. Forklaring følger. 

Barnets Lov indeholder flere gode ting. Den indeholder ikke mindst øgede frihedsgrader, så sagsbehandlernes tid i højere grad kan bruges på barnet og familien og ikke på unødig administration. 

Vi har som kommuner fået en stor opgave i forhold til at gøre de politiske intentioner til virkelighed.

Det gælder ikke mindst den klare politiske vision om, at børn og unges egen stemme og perspektiv skal stå stærkere i sagsbehandling og afgørelser.

Den vision er vi fuldstændig enige i. Den stiller samtidig store krav til vores sagsbehandlere.

Barnets Lov forstærker kendte dilemmaer

Med Barnets Lov sænker man for eksempel aldersgrænsen for, hvornår et barn bliver part i egen sag fra 12 til ti år, og endnu yngre børn får også mere indflydelse.

Temadebat

Hvordan bliver Barnets Lov en succes?

Efter flere års politisk tovtrækkeri stemte Folketinget før sommerferien Barnets Lov igennem. Men går implementeringen af de over 1.400 siders lovtekst for hurtigt?

Det vil vise sig fra 1. januar næste år, hvor Barnets Lov træder i kraft. I den forbindelse spørger Altinget: Hvad er de største benspænd for, at Barnets Lov bliver en succes? Og hvor meget kommer loven reelt til at forbedre vilkårene for udsatte børn?

Se oplægget til debatten og panelet lige her.

Om Altingets temadebatter

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Altinget bringer kun debatindlæg, som udelukkende er skrevet til Altinget.

Har du lyst til at bidrage til debatten, er du velkommen til at skrive til [email protected] for at høre om mulighederne.

Det kræver ikke mange tanker på ens egne børn derhjemme for at forstå, hvad det kræver at støtte et barn på ti år.

Det gælder eksempelvis, når livsforandrende og svære beslutninger om en anbringelse, eller om barnet ønsker at have samvær med sin far eller mor. 

Så vores sagsbehandlere vil stå med en række skarpe dilemmaer, når vi træder ind i det nye år.

Hvordan holder vi fast i det gode og ofte nødvendige samarbejde med forældrene, når balancen mellem børns og forældres rettigheder forskydes?

Hvordan kan man imødekomme barnets perspektiv i svære situationer, hvor de faglige synspunkter står i modsætning til barnets egne ønsker?

Hvordan klæder vi de yngste børn på til de store valg – uden at lade dem stå alene med valget, men også uden at træffe det for dem?

Dilemmaerne er ikke ukendte, men bliver åbenlyst forstærket med Barnets Lov.

Aftale mangler fokus på udsatte børn og unge

I København går vi til opgaven med stor dedikation og ydmyghed, for vi ved, at det kræver benhårdt arbejde.

Det skyldes også, fordi reformen skal implementeres på et område under pres, fordi flere børn og unge har brug for hjælp. 

Der mangler noget vigtigt i den politiske aftale: Fokus på udsatte børn og unges skolegang.

Mikkel Boje
Administrerende direktør, Socialforvaltningen, Københavns Kommune

Men vi har utrolig mange dygtige og engagerede medarbejdere og ledere, som brænder for arbejdet med udsatte børn og unge, og vi har forberedt os godt.

Jeg er ikke i tvivl om, at vi vil lykkes med målsætningerne i den politiske aftale bag Barnets Lov.

Det er godt, for vi skal lykkes med meget mere.

Der mangler nemlig noget vigtigt i den politiske aftale: Fokus på udsatte børn og unges skolegang.  

Hvor er målsætningen om udsatte børns livsbaner?

‘Børnene Først’-aftalen har syv målsætninger, der langt overvejende handler om, hvad barnet eller den unge skal opleve. Tillid, inddragelse og en voksen, de kan stole på.

Alle sammen er vigtige målsætninger.

Men hvor er målsætningerne om børnene og de unges livsbaner – deres videre færd i livet, deres muligheder for at få et lige så godt voksenliv som alle andre? 

Læs også

Jeg kender selvfølgelig godt det svar, som kom sammen med aftalen i 2021: Skolegang hører jo under et andet ressort og indgik i nogle andre politiske forhandlinger i et andet ministerium.

Jeg er glad for, at vores politikere i Københavns Kommunes socialudvalg har gjort det til en politisk målsætning, at flere udsatte børn og unge består folkeskolens afgangseksamen.

Mikkel Boje
Administrerende direktør, Socialforvaltningen, Københavns Kommune

Men den tænkning er i sig selv bekymrende, og man blev kun marginalt beroliget, da forhandlingerne efter et år endte i en aftale om skolegang for anbragte børn og børn i dagbehandlingstilbud. 

Det vil sige kun en lille del af de udsatte børn og unge, der har brug for at blive løftet i deres skolegang.

Det fører til en klar konstatering - udover den tørre om, at silotænkningen i den offentlige sektor tydeligvis begynder et andet sted end i kommunerne, der ellers ofte får kritikken -, at vi selv må tage handsken op. 

Derfor er jeg glad for det tætte daglige samarbejde, som vi i Socialforvaltningen har med skoler og daginstitutioner i vores søsterforvaltning.

Jeg er glad for, at vores politikere i Københavns Kommunes socialudvalg har gjort det til en politisk målsætning, at flere udsatte børn og unge består folkeskolens afgangseksamen – selvom skolerne ikke er deres ressort. Det er nemlig en målsætning, vi også meget gerne vil levere på.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mikkel Boje

Administrerende direktør, Socialforvaltningen, Københavns Kommune
Cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

0:000:00