Stort flertal forkaster DF-forslag om ny familiepolitik

AFVIST: Kun Nye Borgerlige kunne bakke op om at give forældre op til 19.000 kroner om måneden for at passe egne børn hjemme, da Folketinget torsdag behandlede et beslutningsforslag fra Dansk Folkeparti.

Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Andreas Wind

Der var ikke megen opbakning at hente, da Dansk Folkeparti torsdag havde et beslutningsforslag om en ny familiepolitik til behandling i Folketinget.

Partiet ønsker at give forældre op til 19.000 kroner i måneden for at passe deres egne børn hjemme. Muligheden skal gives de familier, hvor begge forældre har været i job eller uddannelse i tre af de sidste fire år, og som har haft bopæl i Danmark i minimum 20 år.

Men det fandt partiet kun opbakning til hos Nye Borgerlige, selv om der var bred anderkendelse af forslagets intention om at gøre det nemmere at være børnefamilie.

Idelogisk debat i folketingssalen
Da Dansk Folkeparti efter det seneste folketingsvalg nedsatte en arbejdsgruppe, der skulle udvikle ny politik for partiet, var det ifølge Martin Henriksen for at vække den nationalkonservative sjæl til live. Som resultat heraf fremlagde partiet første gang forslaget om en ny familiepolitik tilbage i september 2019.

Men selv om forslaget torsdag blev forkastet, gav den anledning til en ideologisk debat i folketingssalen, hvor betydningen af både familien og velfærdsinstitutionerne blev diskuteret.

"De danske dagplejer, børnehaver og vuggestuer har været en hjørnesten i den danske arbejdsmarkedsmodel, hvor udgangspunktet er, at begge forældre går på arbejde og bidrager til velfærdssamfundet over skatten," sagde børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) blandt andet.

Dansk Folkepartis børneordfører, Marie Krarup, understregede vigtigheden af familien i det danske samfund.

"Familierne udgør den mindste og væsentligste enhed i et land og i en kultur. I Danmark har man valgt en samfundsmodel, hvor begge forældre i børnefamilierne er udearbejdende, og hvor børnene tilbringer deres tid i institutioner. De familier, der gerne selv vil tage sig mere af deres børn, kan have svært ved at finde plads i økonomien til det," sagde Krarup.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marie Krarup

Fhv. MF (DF, løsgænger)
sprogofficer (Forsvaret), cand.mag. i øststatskundskab, samfundsfag og religion (Københavns og Aarhus Uni. 1996 og 2006)

Martin Henriksen

Formand, Nye Borgerlige, kommunalbestyrelsesmedlem (NB), Stevns Kommune, spidskandidat til EP-valget 2024 (NB), fhv. MF (DF), sikkerhedsvagt
kursus i kristendom og teologi, vagtkursus, Landtransportskolen, HF (Frederiksberg HF-kursus 2004)

Pernille Rosenkrantz-Theil

Social- og boligminister, MF (S)
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00