Debat

L&F og DIF: Et godt arbejds- og fritidsliv er betingelsen for et velfungerende lokalsamfund

Det skal stadig være attraktivt at bosætte sig uden for de store byer. Derfor er politikerne også nødt til at investere i lokalsamfundet og de foreninger, som hele det danske samfund i dag står på skuldrene af, skriver Søren Søndergaard og Hans Natorp.

Formand for Landbrug & Fødevarer, Søren Søndergaard, og formand for Dansk Idrætforbund, Hans Natorp, mener, at politikerne skal turde investere i gode vilkår for foreningslivet i kommunerne. 
Formand for Landbrug & Fødevarer, Søren Søndergaard, og formand for Dansk Idrætforbund, Hans Natorp, mener, at politikerne skal turde investere i gode vilkår for foreningslivet i kommunerne. Foto: Frank Cilius og Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Hans Natorp
Søren Søndergaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Den 16. november 2021 går danskerne til valg i kommuner og regioner. Tusindvis af engagerede borgere stiller op og stiller sig til rådighed for lokaldemokratiet, fordi Danmark er værd at passe på. Vores samfund står på skuldrene af vores foreninger i lokalsamfundene.

Bønderne tog initiativ til andelsselskaberne, hvor demokratiet hersker, og hvor man er forpligtet overfor hinanden. I fritiden samledes man om idrætsforeningerne, partiforeningerne, højskolerne og et hav af andre fællesskaber, som skabte liv og mening for danskerne overalt. Fundamentet for det gode liv har altid været og vil altid være, at der er mulighed for et godt arbejde og mulighed for et meningsfyldt fritidsliv.

Hvor beskæftigelsen kan måles, så kan betydningen af foreningslivet først og fremmest mærkes.

Hans Natorp og Søren Søndergaard
Formand i hhv. Dansk Idrætsforbund og Landbrug & Fødevarer

De seneste år har der været fokus på balancen mellem land og by, og på at det også skal være attraktivt at bo uden for de største byer. Selvom der er mange gode grunde til at bosætte sig dér, hvor vi kommer hinanden ved uden at bo ovenpå hinanden, er selve fundamentet for et velfungerende lokalsamfund stadig muligheden for et godt arbejds- og fritidsliv.

Beskæftigelse afhænger af stærke lokalsamfund

Her spiller Landbrug & Fødevarer og Danmarks Idrætsforbund en nøglerolle, og vi står sammen om den vision, at vi skal gøre det endnu mere attraktivt at leve, arbejde og bo uden for Danmarks største byer. Der er så mange gode grunde til at bo i landdistrikterne. Fællesskabet er stærkt, og naturen er vidunderlig, men der er brug for opbakning fra politikerne. Dem som lige nu er i valgkamp i landets kommuner og regioner.

I fødevareklyngen er der stolthed over at skabe en væsentlig del af beskæftigelsen i disse områder. For nok er det et erhverv, der eksporterer kvalitetsfødevarer til hele verden, men det er først og fremmest lokalt forankret og afhængigt af stærke lokalsamfund.

Landbruget udgør et afgørende bidrag til at skabe arbejdspladser fra ufaglært til akademiker i alle dele af landet. Det bidrager til velstand, eksport og skatteindtægter. Men det kræver politisk vilje at sikre, at landbruget kan opretholde dette i en hård global konkurrence, hvor det samtidig skal vise resten af verden vejen til en klimaneutral fødevaresektor.

Foreninger skal have de bedst mulige rammer

Et godt arbejdsliv gør det ikke alene. Der skal både være noget at leve af og noget at leve for. Og her spiller vores foreningsliv og idrætsforeningerne en væsentlig rolle. Hvor beskæftigelsen kan måles, så kan betydningen af foreningslivet først og fremmest mærkes.

Derfor skal politikerne turde investere i gode vilkår for foreningslivet, som ikke bare er et middel til et politisk mål, men som har en værdi i sig selv.

Hans Natorp og Søren Søndergaard
Formand i hhv. Dansk Idrætsforbund og Landbrug & Fødevarer

Foreninger binder mennesker og lokalsamfund sammen om sunde fællesskaber, sociale aktiviteter og skaber den tillid til vores medmennesker, som binder borgerne sammen.

Derfor skal foreningsfællesskaberne have de bedst mulige rammer, hvis det skal være attraktivt at slå sig ned i landdistrikterne.

Vi ved heldigvis, at idrætten og foreningslivet generelt står stærkt i landdistrikterne. Her oplever man et større frivilligt engagement end i resten af landet – folk melder sig i højere grad som frivillige og skaber aktiviteter og værdi for deres medborgere. Dét engagement udgør en enorm ressource.

Derfor er det også afgørende, at politikerne mindsker barriererne for de frivillige. Hvis de frivillige forsvinder, så forsvinder idrætsforeningerne og derved en stor del af sammenholdet lokalt. Det betyder i sidste ende, at det bliver mindre attraktivt at bo på landet, og det vil gøre det sværere at tiltrække den nødvendige arbejdskraft.

Kommunerne er den vigtigste samarbejdspartner

Derfor skal politikerne turde investere i gode vilkår for foreningslivet, som ikke bare er et middel til et politisk mål, men som har en værdi i sig selv. De skal anerkende den frivillige indsats, som er bredt forankret, når både landmanden, købmanden og elektrikeren engagerer sig i deres lokale foreninger.

De frivillige kan ikke løfte opgaven alene. Det er en forudsætning, at både stat, kommuner og regioner skaber fundamentet for et godt samspil gennem gode rammevilkår og mindre bureaukrati. Selvom Folketinget fastlægger rammerne, så er kommunerne den vigtigste samarbejdspartner, når rammerne skal omsættes til gode vilkår for de frivillige foreninger og det lokale erhvervsliv.

Når Danmark går til valg lige om lidt, så lad os huske os selv og hinanden på, at vi er privilegeret med et stærkt frivilligt foreningsliv ude i vores lokalsamfund. Det er ikke en selvfølge, men er opbygget gennem generationer af et stærkt engagement og en tillid til hinanden. Det skal vi passe bedre på. Og det kræver, at vi fastholder visionen om et meningsfuldt liv i hele Danmark. Det handler valget den 16. november også om.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00