Radikal EU-kandidat sår tvivl om Martin Lidegaards lederskab: Truer med at trække sig
Radikales beslutning om at stemme for koranloven møder hård kritik fra en af partiets kandidater til det kommende EU-valg. Udenrigsordfører afviser.
Frida Flinch
JournalistPeter Ingemann Nielsen
JournalistEn afvisning af Radikales bagland og et svigt af partiets kerneværdier.
Sådan lyder kritikken i et åbent brev til Radikale Venstres folketingsgruppe fra David Munis Zepernick oven på dens beslutning om at støtte koranloven.
David Munis Zepernick er tidligere medlem af Frederiksberg Kommunalbestyrelse og på listen over partiets kandidater til europaparlamentsvalget. Men måske ikke meget længere. Han overvejer nemlig at trække sit kandidatur, hvis folketingsgruppen ikke dropper at stemme for koranloven.
"Jeg må bare sige, at min motivation for at gå i EU-valgkamp for Radikale Venstre på det her bagtæppe, den er nærmest nul," siger han.
Bagland sagde fra på landsmøde
Mandag meddelte Radikale Venstre, at partiet – som det eneste oppositionsparti – agter at stemme for regeringens omstridte koranlov, der skal forhindre koranafbrændinger.
Men det er at gå direkte imod baglandet, mener EU-kandidaten.
På partiets landsmøde i september stemte et flertal nemlig for et resolutionsforslag om, at partiet skulle "opfordre regeringen til at komme med et nyt, langt mere indsnævret forslag" end det daværende.
Siden har regeringen fremlagt en ny version af det oprindelige forslag, der fik kritik fra både juraeksperter og ytringsfrihedsforkæmpere for at være alt for vidtgående.
I det nye forslag er det derfor indskrænket, hvilke kunstværker der er omfattet af forbuddet, ligesom "genstande" er erstattet af "skrifter". Derudover er loven afgrænset til nu kun at gælde anerkendte trossamfund. Strafferammen er også blevet nedsat.
Svært at bakke op om Lidegaard i længden
Men David Munis Zepernick mener langtfra, at ændringerne er nok til at imødekomme baglandets ønsker.
"De har fået nogle positive, men kosmetiske forbedringer. Jeg mener, at mandatet til at stemme imod står fast, uanset de ændringer der er kommet efterfølgende."
Derfor har folketingsgruppen – og ledelsen – svigtet baglandet, mener David Munis Zepernick.
Det er "tvivlsomt", om han selv vil støtte Martin Lidegaard som formand, hvis partiet står fast.
"Det vil i længden være svært at bakke op om en formand, som undsiger baglandet på så vigtigt et principielt spørgsmål," siger David Munis Zepernick.
Ordfører: "Vi har lyttet til baglandet"
Radikale Venstres udenrigsordfører, Christian Friis Bach, anerkender, at der har været "kritiske røster" i baglandet.
"Men vi har lyttet til dem. Og vi har fået forhandlet en række gode indrømmelser igennem i den nye koranlov," siger han om kritikken.
Er I kommet baglandet godt nok i møde med de justeringer, der er blevet lavet?
"Vi har lyttet til vores bagland. Og fået en række indrømmelser. Vi har efterfølgende drøftet indrømmelserne med baglandet, og der er forståelse for de indrømmelser hos en stor del af vores bagland – også det kritiske bagland," svarer ordføreren.
Christian Friis Bach, der er valgt i Nordjylland, fortæller, at han for nyligt diskuterede koranloven med sit nordjyske bagland.
"Her var der ingen indsigelser mod den linje, vi har. Tværtimod var der ros, fordi vi modsat andre partier er gået ind i forhandlingerne og har forsøgt at skabe en noget bedre koranlov end den oprindelige," siger han.
Altinget har bedt Martin Lidegaard om en kommentar på kritikken af hans lederskab. Det har den radikale formand afvist.