Bødskov beder om flere penge til forsinket system for nye ejendomsvurderinger

Skatteministeren beder nu Folketinget bevillige flere penge til udviklingen af det nye system for vurdering af ejendomme, erfarer Altinget. Vurderingerne er blevet udskudt ad flere omgange, og prisen på projektet var i forvejen mangedoblet i forhold til det oprindelige skøn.

Skatteminister Morten Bødskov (S) må ligesom sin forgænger bede Folketinget om lov til at bruge flere penge på at udvikle de nye og forbedrede ejendomsvurderinger. I efteråret måtte han fortælle, at de blev udskudt endnu en gang. Dermed fortsætter boligejerne med at betale skat af en forkert vurdering.
Skatteminister Morten Bødskov (S) må ligesom sin forgænger bede Folketinget om lov til at bruge flere penge på at udvikle de nye og forbedrede ejendomsvurderinger. I efteråret måtte han fortælle, at de blev udskudt endnu en gang. Dermed fortsætter boligejerne med at betale skat af en forkert vurdering.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Det nye it-system, der skal give mere præcise vurderinger af ejendomme, kommer formentlig til at koste skatteborgerne endnu en udskrivning.

Skatteminister Morten Bødskov (S) har onsdag bedt Folketinget om lov til at bruge flere penge end ellers planlagt på at få projektet i mål, erfarer Altinget.

Det er Folketingets finansudvalg, der skal bevillige de ekstra penge. Udvalgets sekretariat bekræfter, at skatteministeren onsdag har oversendt et såkaldt aktstykke - altså en ansøgning om bevilling eller at omdisponere penge - og at det vedrører udviklingen af det nye system for ejendomsvurderinger.

Selve indholdet er fortroligt, men ifølge Altingets oplysninger, skriver Bødskov til finansudvalget, at der er brug for flere penge, for at udviklingen af it-systemet kan fortsætte i andet halvår af 2021.

Femdoblet i pris
Dermed fortsætter historien om et projekt, som Folketinget i 2014 afsatte 200 millioner kroner til, og som skulle stå klar i begyndelsen af 2019. Siden har adskillige ekstraregninger bragt prisen op over en milliard kroner, og regeringen har en "foreløbig og usikker" plan om så småt at kunne tage systemet i brug denne sommer.

Det har ikke været muligt at få oplyst, hvor meget prisen på det i forvejen milliarddyre projekt nu stiger med.

Skatteministeriet vil ikke kommentere det fortrolige aktstykke.

Det vil de ordførere, Altinget har spurgt, heller ikke.

Finansordfører Rune Lund (EL) skriver dog i en sms, at "Enhedslistens tilgang til it-udviklingsprojekter er generelt, at der ikke er nogen vej uden om at se positivt på ønsket om bevillinger, der kan føre it-projekter i mål".

Læs også

Derfor haster det
Der er mange grunde til, at det haster med at få it-systemet færdigt og de nye ejendomsvurderinger sendt ud til boligejerne.

For da man i 2013 konstaterede, at det gamle system til at vurdere ejendommene var behæftet med alvorlige fejl, stoppede man helt med at lave nye vurderinger. 

Derfor betaler alle landets boligejere i dag ejendomsværdiskat beregnet ud fra, hvad det offentlige vurderede deres hus eller lejlighed til i 2011. Og det vil fortsætte, indtil det nye vurderingssystem kommer i gang.

Det betyder, at boligskatten bliver udhulet år for år, fordi ejendommene reelt er mere værd end 2011-vurderingen.

Derudover betyder det, at især boligejere i hovedstadsområdet slipper billigere i skat, end de ville have gjort med de nye vurderinger, fordi det gamle system undervurderede priserne på ejendomme i de største byer.

Omvendt var boligværdierne i mange andre dele af landet sat for højt, og disse boligejere har gennem mange år betalt for meget i skat. De penge kan boligejerne først få tilbage, når de nye vurderinger kommer.

Samtidig buldrer boligpriserne derudad i særligt i hovedstadsområdet, og Nationalbanken er bekymret for en begyndende boligboble. Den opfordrer politikerne til at gribe ind, men siger også, at det bedste ville være, hvis de nye ejendomsvurderinger og det nye boligskattesystem snart kom i gang.

Bødskov venter på tjek af tidsplan
For to år siden var det Bødskovs forgænger, daværende skatteminister Karsten Lauritzen (V), der måtte ud og bede Folketinget om ekstra millioner til at få de nye ejendomsvurderinger og et nyt system til at opkræve boligskat i mål.

Den samlede regning ville blive på 960 millioner kroner, lød det dengang.

"Nu kender vi det samlede investeringsbehov, så vi fra politisk side kan få slået de sidste søm i," sagde Lauritzen og beklagede det langstrakte forløb.

"Set fra politisk side er det ikke tilfredsstillende, at vi først langt inde i et så stort projekt har et endeligt overblik over, præcis hvor meget, der skal investeres," sagde han blandt andet i en pressemeddelelse.

Statsrevisorerne kritiserede allerede i 2016 Skatteministeriet for ikke at have haft styr på økonomien i projektet, og har flere gange gentaget kritikken - senest i efteråret 2020, da Morten Bødskov måtte meddele, at de nye vurderinger endnu en gang måtte udskydes.

Ministeren venter i øjeblikket på it-tilsynets vurdering af, om den seneste tidsplan holder. Han forventer en melding op til sommerferien, det vil sige nærmest samtidig med, at de første nye ejendomsvurderinger ifølge planen skulle blive sendt ud.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Bødskov

Erhvervsminister, MF (S)
BA i samfundsfag (Aalborg Uni. 1994)

Rune Lund

Fhv. MF (EL)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

Karsten Lauritzen

Direktør, DI Transport, fhv. skatteminister (V)
ba.scient.adm. (Aalborg Uni. 2014)

0:000:00