Protestparti eller ej: Alternativet vil ikke ende som de andre partier

Afstemningen om en kommende strategi for Alternativet blev afblæst, da særligt én sætning skabte uenighed. Derudover brugte Alternativet sit tiårsjubilæum på at kigge frem mod partiets næste ti år. 

Under dagens velkomst Franciska Rosenkilde inviterede alle Alternativets kandidater op på scenen til en klapsalve. I sidste ende stod næsten halvdelen af salen på scenen.
Under dagens velkomst Franciska Rosenkilde inviterede alle Alternativets kandidater op på scenen til en klapsalve. I sidste ende stod næsten halvdelen af salen på scenen.Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann NielsenLine Høvik Søby

Alternativet er ikke et protestparti.

Dén sætning formåede i allerhøjeste grad at sætte skub i debatten på Alternativets landsmøde.

Medlemmerne skulle stemme om et nyt strategipapir for de kommende tre år. Inden afstemningen stod medlemmerne dog i kø for at komme på talerstolen.

Flere alternativister undrede sig over, at Alternativet – ifølge strategien – ikke er et protestparti.

"Det skurrer lidt grimt i mine ører, at vi ikke skulle være et protestparti," lød det blandt andet fra talerstolen.

Et andet medlem fortalte, at hun netop i sin tid meldte sig ind i Alternativet i protest mod alt andet, mens en tredje alternativist kritiserede, at formuleringerne i strategien manglede bid og kaldte det "en ommer".

De mange kritiske røster førte til, at strategien end ikke nåede til afstemning.

Det var endda partiets egen politiske leder, Franciska Rosenkilde, der foreslog at strege afstemningen.

Altinget spurgte hende, hvilken type parti Alternativet skal være.

Er Alternativet ikke et protestparti?

"Hele debatten om dét er egentlig ikke så essentiel. Vi har hele tiden haft det sådan, at vi går pragmatisk til værks og går til forhandlinger. Det er ikke et mål i sig selv for os at stå udenfor og råbe," siger den politiske leder og uddyber:

"Alternativet er født med en idé om et helt andet samfund og en seriøs bæredygtig omstilling. Der er selvfølgelig noget protest i det og et krav om, at vi skal omstille os. Men der er stadig en pragmatisk tilgang til det politiske."

Leah Robb var hyret som årets 'landsmødekunstner'. I løbet ad weekenden stod hun på scenen i en rød dragt imens hun malede et grønt billede inspireret af weekendens debatter. 
Leah Robb var hyret som årets 'landsmødekunstner'. I løbet ad weekenden stod hun på scenen i en rød dragt imens hun malede et grønt billede inspireret af weekendens debatter.  Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

En risiko at ende som de andre

Hvorfor tror du, at så mange medlemmer reagerer på sætningen om, at Alternativet ikke er et protestparti?

"Vi er et parti, der arbejder for et andet samfund, og i det ligger der også meget protest. Og vi bruger politisk aktivisme på alle mulige måder – også gennem demonstrationer. Så jeg kan sagtens forstå, at man reagerer på det. Men sætningen er mere ment som, at vi forholder os pragmatisk til politiske forhandlinger."

Vil du være med på at skrive sætningen ud af strategipapiret?

"Ja, absolut. Det giver kun mening, hvis partiet bakker op."

Alternativets landsmøde i Odense Congress Center kom skidt fra start. Programmets første punkt, morgensang, måtte udføres uden musik, da pianisten var punkteret på motorvejen.

Også folketingsmedlem Theresa Scavenius var forsinket på grund af trafikale problemer på den fynske motorvej. Men efter et par timer lykkedes det at komme frem.

Her kunne hun træde ind i en fyldt sal med cirka 200 fremmødte partimedlemmer. Det flotte fremmøde vidner om, at partiet – ti år efter stiftelsen – for alvor har konsolideret sig i dansk politik.

Fakta

2022: Valgt til Folketinget med seks mandater.
2022: Uffe Elbæk melder sig ind i partiet igen.
2021: Franciska Rosenkilde bliver politisk leder.
2020: Uffe Elbæk og andre folketingsmedlemmer forlader partiet.
2020: Josephine Fock bliver politisk leder og forlader senere posten samme år.
2019: Valgt til Folketinget med fem mandater.
2015: Valgt til Folketinget med ni mandater.
2013: Stiftet af Uffe Elbæk, Torsten Gejl og Josephine Fock.

Men frygter Alternativet så at ende som alle de andre partier?

"Det er helt klart en risiko, vi skal undgå," siger Theresa Scavenius og uddyber:

"Det er en måde, jeg kan se, andre partier bliver dræbt på. Det er meget vigtigt, at vi undgår at blive som de traditionelle partier. Det skal både organisationen og medlemmerne arbejde på."

Også leder Franciska Rosenkilde mener, at det er en udfordring.

"Det har altid været en af de grundlæggende udfordringer for Alternativet. Hvis vi sidder i politiske forhandlinger, er det klart, at vores tilgang er at ville et helt andet system, men nogle ting kan man også forbedre inden for det nuværende system, så længe man arbejder på den store systemforandring," siger Franciska Rosenkilde.

Færre med gråt hår fremover

Fra partiets fremtid – de unge medlemmer i Alternativets Unge – lyder det ligeledes, at man på trods af flere års tilstedeværelse i dansk politik skal blive ved med at adskille sig.

Og så handler det om at bruge de ti års erfaring til noget positivt, siger medlem af den øverste ledelse i Alternativets Unge, 22-årige Nikoline Erbs Hillers-Bendtsen.

"Nu har vi overstået alle børnesygdommene. Vi har nu nået en alder, hvor vi er til at stole på, og vi har styr på fundamentet. Nu kan vi bygge ovenpå i stedet for hele tiden at slukke alle de brande, som vi har startet i opstartsfasen. De ti år markerer, at vi er en etableret del af dansk politik," siger hun.

Alternativet er nu etableret. Men partiet er jo også opstået i modspil til det etablerede. Hvordan håndterer man det?

"Det er svært. Vi skal holde fast i vores bevægelsestankegang."

Læs også

Hendes partikollega – og forperson i Alternativets Unge – Mikkel Larsson supplerer:

"Alternativet har aldrig haft den største parlamentariske hammer at slå med, men vi har altid været dem med de gode idéer. Vi kan byde ind med skæve idéer, som ikke er tænkt ind i de klassiske partiers tankegang."

Alternativets besværlige parlamentariske situation blev også påtalt fra uventede kanter. Pludselig dukkede tidligere socialdemokratisk finansminister Mogens Lykketoft op på skærmen i landsmødesalen.

"Vær beredt på, at der kommer tider, hvor I kan få større politisk indflydelse end nu," lød bemærkningen fra den rutinerede socialdemokrat, som også gav et råd med på vejen:

"Store mål om bæredygtighed skal ikke stå i vejen for små fremskridt."

Det er de unge medlemmer enige i. De har dog alle store forhåbninger om partiets næste 10 leveår.

"Alternativet er yngre om ti år. Du vil se færre med gråt hår til vores landsmøder. Vi har for alvor fået en politisk stemme, som er indflydelsesrig på Christiansborg og ude i lokalsamfundet," siger Nikoline Erbs Hillers-Bendtsen.

Elbæk: "Den mulighed skal de udnytte maks"

En af dem med gråt hår er partistifter Uffe Elbæk.

Han er igen medlem hos sit hjertebarn, efter han ellers forlod partiet i 2020. Til weekendens landsmøde deltog han i en samtale på scenen med politisk leder Franciska Rosenkilde om partiets første ti år – og næste ti år.

Det er en måde, jeg kan se, andre partier bliver dræbt på. Det er meget vigtigt, at vi undgår at blive som de traditionelle partier. 

Theresa Scavenius
Folketingsmedlem, Alternativet

Uffe Elbæk er ikke længere engageret i partiet på samme plan som tidligere, fortæller han.

"Det er vigtigt for mig at sige, at en ny generation har taget over. Jeg har sagt, at de skal gøre deres, og hvis de har lyst til at få min mening om et eller andet, tager de bare fat i mig. Det er ikke mig, der pusher på. De klarer det fint selv. Fra tid til anden får jeg et opkald, og det har jeg det rigtig godt med," siger han.

Partistifteren ser frem til at følge partiet fra sidelinjen fremover. Han mener, at Alternativet kan forblive politisk relevant, hvis partiet fortsætter med at komme med innovative idéer og udspil.

Og selvom han mener, at det var "paradoksalt, at Socialdemokratiet løb fra sit grønne ansvar" og i stedet dannede en flertalsregering, har den politiske situation også åbnet nogle døre, fortæller han.

"Det giver Alternativet en unik mulighed for at bruge de her år på at udvikle politik og styrke den helt særlige politiske stemme, som Alternativet har potentiale til at være. På den ene side havde det været fantastisk med en centrum/venstre-regering," siger Uffe Elbæk og fortsætter:

"Men på den anden side skulle man også have indgået en masse kompromiser, og nogle af dem havde ikke været sjove. Nu har man tre-fire år til at få formuleret en ny politisk vision for et grønt, progressivt Danmark. Den mulighed skal de udnytte maks i min optik."

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Franciska Rosenkilde

MF, politisk leder (ALT)
cand.scient.geo. (Københavns Uni. 2015), BA i Sundhed og Ernæring (Metropol Suhrs, 2010)

Theresa Scavenius

MF (løsgænger), klimapolitisk forsker, lektor, Aalborg Universitet
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2009)

Uffe Elbæk

Forfatter, fhv. MF (ALT), fhv. kulturminister (R)
socialpædagog (Peter Sabroe Seminariet 1982), journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1987)

0:000:00