Enhedslisten overhaler S i København

VALGPROGNOSE: Enhedslisten står til fremgang i Københavns Storkreds og er nu større end Socialdemokraterne, viser ny prognose. Hovedstaden er ikke længere en S-højborg, siger Søren Risbjerg Thomsen.

Enhedslisten med Johanne Schmidt-Nielsen i spidsen står i ny prognose til at blive størst i København.
Enhedslisten med Johanne Schmidt-Nielsen i spidsen står i ny prognose til at blive størst i København.Foto: David Leth Williams/Scanpix
Morten Øyen

Enhedslisten har nu overhalet Socialdemokraterne og er dermed det største parti i København.

Fakta
Sådan fordeles mandaterne i Københavns Storkreds:

Socialdemokraterne 3
Radikale 3
Konservative 1
SF 2
Liberal Alliance 1
Dansk Folkeparti 3
Venstre 3
Enhedslisten 4

Prognosen er lavet for Altinget af professor Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet på baggrund af et vægtet gennemsnit af december måneds troværdige meningsmålinger og cirka 60.000 Gallup-interviews fra september 2013 til oktober 2014.


Det viser en ny valgprognose, som valgforsker, professor Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet har foretaget for Altinget på baggrund af hans kvalitetsvægtede gennemsnit af december måneds meningsmålinger.

I prognosen står Enhedslisten til at få godt hver femte stemme i København, og det vil udløse fire mandater til Folketinget. Imens står Socialdemokraterne til kun at blive næststørst og få tre mandater.

Dermed er Enhedslisten i høj grad med til at gøre op med København som socialdemokratisk højborg. Det har hovedstaden ellers historisk været, hvilket blandt andet er kommet til udtryk med socialdemokratiske overborgmestre uafbrudt siden 1938.

Med både Thorning, Schmidt-Nielsen og Pia Olsen Dyhr opstillet i Københavns Storkreds bliver der tale om en dronningefight, som Johanne Schmidt-Nielsen ser ud til at vinde.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

”Ser man på folketingsvalget i 2011, så stod Socialdemokraterne allerede dengang ikke specielt stærkt i København. Omvendt så giver det i dag god mening at tale om København som Enhedslistens højborg, da det er her, de henter langt den største andel stemmer,” siger Søren Risbjerg Thomsen.

Det store venstrefløjsparti
Ved valget i 2011 var Enhedslisten større end Socialdemokraterne i København i tre valgkredse, men samlet var Socialdemokraterne stadig størst. Og går man tilbage til folketingsvalget i 2007 fik Socialdemokraterne næsten hver fjerde stemme i hovedstaden, mens Enhedslisten fik knap syv procent.

Den nye prognose viser, at Enhedslisten virkelig er ved at bide sig fast, som det venstrefløjsparti med størst vælgertække, vurderer Altingets kommentator Erik Holstein.

”Frem for alt vil et super resultat i København styrke Enhedslistens rekruttering og give et seriøst grundlag for deres ambition om at erstatte SF som det store parti på venstrefløjen,” siger Erik Holstein.

Dronningefight
Prognosen er også interessant, fordi Socialdemokraterne opstiller partiets formand, statsminister Helle Thorning-Schmidt, i København, mens Enhedslisten stiller med deres politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen, og SF for første gang stiller med deres formand Pia Olsen Dyhr.

”Med både Thorning, Schmidt-Nielsen og Pia Olsen Dyhr opstillet i Københavns Storkreds bliver der tale om en dronningefight, som Johanne Schmidt-Nielsen ser ud til at vinde. Men S og SF kan selvfølgelig håbe på, at valget kommer så sent, at Schmidt-Nielsen ikke får mulighed for at stille op,” siger Erik Holstein og henviser til Enhedslistens regler om rotation betyder, at Johanne Schmidt-Nielsen ikke må genopstille, hvis valget kommer efter partiets landsmøde 6. juni.

Hun vil ellers stensikkert sætte sig på et mandat for Enhedslisten. Ved valget i 2011 blev Schmidt-Nielsen den største stemmesluger i Københavns Storkreds med godt 47.000 personlige stemmer. På landsplan var det kun overgået af Venstres Lars Løkke Rasmussen.

Kamp om socialdemokratisk mandat
De tre andre som Enhedslisten står til at få valgt i København er socialordfører Finn Sørensen, nuværende politisk rådgiver for Enhedslisten Pelle Dragsted og uddannelsesordfører Rosa Lund.

For Socialdemokraterne vil Helle Thorning-Schmidt med sikkerhed sætte sig på det første mandat, mens den tidligere DSU-formand Peter Hummelgaard Thomsen meget vel kan sætte sig på partiets andet mandat.

Ender Socialdemokraterne med kun at få tre mandater, så kan det ende med en meget tæt kamp om det mellem udlændingeordfører Mette Reissmann og MF Yildiz Akdogan.

SF står til at få to mandater i København, som med stor sikkerhed vil gå til Pia Olsen Dyhr og socialordfører Özlem Cekic.

Folketingsvalget skal senest holdes 15. september.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Johanne Schmidt-Nielsen

Generalsekretær, Red Barnet
ba.scient.soc. (Roskilde Uni 2007)

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

0:000:00