Hækkerups exit baner vejen for Hummelgaard

VALGPROGNOSE: Tidligere DSU-formand Peter Hummelgaard Thomsen synes sikker på at blive valgt til næste folketingsvalg, efter Karen Hækkerup (S) ikke genopstiller i Københavns Storkreds. Der er lagt op til tæt kamp om partiets tredje mandat i hovedstaden.

Peter Hummelgaard Thomsen er nu favorit til at sætte sig på Socialdemokraternes andet mandat i Københavns Storkreds.
Peter Hummelgaard Thomsen er nu favorit til at sætte sig på Socialdemokraternes andet mandat i Københavns Storkreds.Foto: Pressefoto
Morten Øyen

Karen Hækkerups afgang som politiker får betydning for, hvilke socialdemokrater der vil blive valgt i København. Sammen med statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) var Karen Hækkerup helt sikre bud på socialdemokrater, der ville få genvalg fra København.

Med Hækkerups exit ser det nu i stedet ud til, at den tidligere DSU-formand, Peter Hummelgaard Thomsen, kan sætte sig på Socialdemokraternes andet mandat i Københavns Storkreds.

Fakta
Peter Hummelgaard Thomsen er uddannet jurist fra Københavns Universitet, og er ansat i Fagligt Fælles Forbund (3F). Han var formand for DSU i 2008-12, og har tidligere være ansat i Udenrigsministeriet. Siden 2012 har han været folketingskandidat for Socialdemokraterne i Sundbyøster kredsen på Amager.

Det vurderer politisk journalist Jørgen Skadhede, der følger partiernes folketingskandidater tæt for Altinget.

"Med Karen Hækkerup ude af billedet på Amager, så er Peter Hummelgaard Thomsen så godt som sikker på at blive valgt til Folketinget ved næste valg. Han har stærk støtte fra DSU og fagbevægelsen og stod i forvejen med gode chancer for at blive valgt," siger Jørgen Skadhede.

Reissmann slog ved sidste valg Akdogan med samlet cirka 900 stemmer. Men dengang var Reissmann næsten mere profileret end i dag.

Jørgen Skadhede
Journalist, Altinget

Første S-mand siden 2001
Han peger på det bemærkelsesværdige i, at Peter Hummelgaard Thomsen dermed vil blive den første mandlige S-kandidat, der bliver valgt til Folketinget i København siden 2001.

Dengang opnåede både Lars Kramer Mikkelsen (bror til den daværende S-borgmester i København, Jens Kramer Mikkelsen) og Claus Larsen-Jensen valg for S i København. Siden har Socialdemokraterne ved tre folketingsvalg kun fået kvinder valgt i Folketinget fra det, der nu hedder Københavns Storkreds.

Tæt kamp om tredje mandat
I Søren Risbjerg Thomsens seneste prognose står partiet nu til at få tre mandater valgt fra hovedstaden. Der bliver kamp om det tredje S-mandat i København mellem udlændingeordfører Mette Reissmann og eks-MF Yildiz Akdogan – der nu overtager Karen Hækkerups mandat og vender tilbage til Folketinget.

"Det er helt åbent, hvem af de to, der bliver valgt. Reissmann slog ved sidste valg Akdogan med samlet cirka 900 stemmer. Men dengang var Reissmann næsten mere profileret end i dag, fordi hun medvirkede som ekspert i TV3-programmet Luksusfælden. Og siden da har Yildiz Akdogan markeret sig med et flot valg til Borgerrepræsentationen i København," siger Jørgen Skadhede.

Der skal senest være folketingsvalg 14. september 2015.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karen Hækkerup

Formand, Den Sociale Investeringsfond og Nordic Safe Cities
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

Mette Reissmann

MF (S), erhvervsordfører, Socialdemokratiet, formand, Marstal Navigationsskole, formand, Københavns Idrætsefterskole, bestyrelsesmedlem, Kvindeøkonomien, TV-vært, TV3
cand.merc.jur. (CBS 1989)

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00