Holstein: Ny DF-gruppeledelse er et alvorligt nederlag for Messerschmidt, der stadig ikke har kontrol over folketingsgruppen

DF har fået ny gruppeledelse, og det er første gang, partiets formand ikke har fået den gruppeledelse, han ønsker. Det understreger Morten Messerschmidts mangel på kontrol over folketingsgruppen, siger Altingets politiske kommentator. 

Morten Messerschmidt (DF) fik på gruppemødet tirsdag underkendt to af sine indstillinger til gruppeledelsen.
Morten Messerschmidt (DF) fik på gruppemødet tirsdag underkendt to af sine indstillinger til gruppeledelsen.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Marie Møller Munksgaard

Et alvorligt nederlag for Morten Messerschmidt.

Sådan lyder vurderingen fra Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, oven på dannelsen af Dansk Folkepartis nye gruppeledelse.

Her blev det besluttet, at Peter Skaarup fortsætter som gruppeformand, mens René Christensen bliver ny gruppenæstformand, og Hans Kristian Skibby bliver gruppesekretær. Samtidig bliver Liselott Blixt og Morten Messerschmidt menige medlemmer af ledelsen.

Den nyslåede formand havde ellers indstillet René Christensen som gruppeformand og indstillet Dennis Flydtkjær til en post i ledelsen.

”Det er i sig selv sensationelt, at en DF-formand ikke får den gruppeledelse, han ønsker. Det er aldrig sket før."

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

Begge dele blev underkendt. Og særligt genvalget af Peter Skaarup er “en streg i regningen” for Messerschmidt, påpeger Erik Holstein.

“Sammensætningen af den ny gruppeledelse illustrerer, at Morten Messerschmidt stadig ikke har kontrol over folketingsgruppen,” siger Altingets politiske kommentator.

Kunne Messerschmidt have gjort noget andet?

”Han burde ikke have satset på at få sin model igennem, medmindre han var sikker på at have et flertal bag sig. Han havde stået meget bedre i dag, hvis han havde taget bestik af situationen og selv tilbudt Peter Skaarup at fortsætte som gruppeformand. Så havde Messerschmidt fremstået storsindet og som en mand, der ønskede at skabe forsoning.”

Hvordan håndterede Messerschmidt nederlaget?

”Han tog det oppe fra og ned – og det var det eneste rigtige at gøre. Hvis han havde stået hidsig med fråde om munden, havde det bare understreget hans nederlag. Nu viste Messerschmidt trods alt lidt format i situationen,” svarer Erik Holstein.

Læs også

Manglende flertal i gruppeledelsen

Det er en uge siden, at Morten Messerschmidt blev valgt som ny formand for Dansk Folkeparti i Herning med 60 procent af stemmerne. I takketalen lagde han især vægt på at samle partiet, der har været præget af interne stridigheder siden folketingsvalget i 2019.

Men der er stadig arbejde forude, før Morten Messerschmidt har fået kontrol over partiet, mener Erik Holstein. Og underkendelsen af både René Christensen som gruppeformand og Dennis Flydtkjærs post i ledelsen afslører den manglende opbakning til partiets nye formand.

”Flydtkjær var den første i folketingsgruppen, der var fremme og støtte Messerschmidts kandidatur som formand, så med ham i gruppeledelsen havde Messerschmidt sikret sig en loyal væbner. Valget af Skibby i stedet for Flydtkjær betyder, at Messerschmidt ikke har et flertal i gruppeledelsen.”

Hvad siger udmøntningen af den nye gruppeledelse overordnet om Messerschmidts position i partiet?

”Det er i sig selv sensationelt, at en DF-formand ikke får den gruppeledelse, han ønsker. Det er aldrig sket før," siger Erik Holstein.

“Det minder mere om Socialdemokratiet i 90’erne, hvor Svend Auken i perioder kunne mønstre et flertal i folketingsgruppen imod den siddende formand Poul Nyrup Rasmussen. Den slags er aldrig noget godt tegn for et parti,” siger Erik Holstein.

Afstemning afspejler magtforhold i gruppen

Gruppeledelsen blev dannet ved en afstemning, som Morten Messerschmidt ikke selv havde foreslået. Med afstemningen har man ifølge Altinget politiske kommentator fået “en meget præcis afspejling af magtforholdene i gruppen”.

“Hvis man er lidt positiv, kan man sige, at alle kan føle sig repræsenteret af den nye gruppeledelse. Men det ændrer bare ikke på, at det er en begmand til den nye formand, at han ikke kan få den gruppeledelse, han ønsker.”

Den tidligere DF-formand Pia Kjærsgaard, som har bakket op om Morten Messerschmidts formandskab, har heller ikke fået en plads i gruppeledelsen.

“Der er ingen tvivl om, at Pia Kjærsgaard forventer at få den rolle som grå eminence, hun aldrig fik under Thulesen.”

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

Det kom dog ikke som den store overraskelse, da hun tidligere har meldt ud, at hun var klar til at give afkald på en på en plads i ledelsen for at skabe ro i partiet.

Men det betyder dog ikke, at den tidligere partiformand ikke går efter at få uformel indflydelse i partiet fremover, pointerer Erik Holstein.

“Der er ingen tvivl om, at Pia Kjærsgaard forventer at få den rolle som grå eminence, hun aldrig fik under Thulesen.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Peter Skaarup

MF (DD)
student (Aarhus Katedralskole 1982)

0:000:00