Om  
Morten Messerschmidt
Søren Krarup

Messerschmidts nekrolog: Søren Krarups ord var mægtigere end både sværd og de kulturradikale farisæere

Søren Krarups stemme vil fortsat gjalde og gælde, selvom han nu har draget sit sidste åndedræt. Han var en af de væsentligste konservative tænkere, som en hel generation af konservative unge i dag søger indsigt hos. Takket være hans bolværk et det tidehverv på ny, skriver Morten Messerschmidt (DF) i sin nekrolog over Søren Krarup.

Søren Krarup fik tilnavnet "Rabuni," fordi han blev vores lærermester. Men han blev mere end det, skriver Morten Messerschmidt. 
Søren Krarup fik tilnavnet "Rabuni," fordi han blev vores lærermester. Men han blev mere end det, skriver Morten Messerschmidt. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Morten Messerschmidt

Man kan høre meget på en persons stemme. Ikke ordene, men stemmen – tonen, vejrtrækket, melodien. Man behøver sjældent lytte til, hvad der bliver sagt, for at vide, om vedkommende er oprigtig; om der er vægt bag ordene. Stemmen afslører altid mennesket.

Søren Krarups stemme havde en særlig klang. Af ro, som intellektuel tyngde giver. Af en distance, som ikke sjældent veksledes med humor og hjertevarme. Af mange års vedholdende kamp for en sag, som han først sent i livet skulle få lov at nyde frugterne af.

Det er nu to måneder siden, jeg sidst hørte Søren Krarups stemme. I en kort telefonsamtale, hvor hans altid trofaste Elisabeth havde ringet op, og hvor Søren ville hilse på. Give sin mening til kende. Som altid frejdig og djærv. Et sidste ord, der nu vil stå med en særlig varme i mit sind.

Jeg tror næppe, det fornærmer nogen at benævne Søren Krarup den væsentligste konservative tænker på dansk siden den Harald Nielsen

Morten Messerschmidt (DF)

En af de væsentligste konservative tænkere
Men selvom Søren Krarup nu har draget sit sidste åndedræt blandt det folk, hvis førstefødselsret han i en menneskealder kæmpede for, vil hans stemme fortsat lyde. I hans bøger, kronikker, debatter og mange offentlige taler, hvorfra jeg ved, at en hel generation af konservative unge i dag søger viden, forståelse og indsigt.

Jeg tror næppe, det fornærmer nogen at benævne Søren Krarup den væsentligste konservative tænker på dansk siden den Harald Nielsen, hvis eftermæle Krarup indledte sit livsværk med at forsvare.

Læs også

Ingen kom op på hans side i det skrevne ord, som både spiddende og levende, indsigtsfuldt og overbevisende kæmpede imod de ideologiske udfald, som hele to generationer af kulturradikale politikere, præster, forfattere og journalister i uskøn forening forsøgte at presse Danmark ind i.

Behandlersamfundet frem for kernefamilien. Menneskerettigheder frem for loven. Demokratisme frem for demokrati. Indvandrerland frem for fædreland. I hvert slag mødte Krarup beredvilligt frem. Og han kæmpede. Altid forrest.

Når Rabuni talte…
Med en urokkelig vilje, slog han ordene ind på sin skrivemaskine og viste gang på gang, hvordan hans ord var mægtigere end både sværd og systemet Politikens selvfede farisæisme, der gang på gang – og altid til lyden af den lokkende sirenesang – ville tale dansken væk fra virkeligheden og ind i det totalitære sværmeri, der synes at være kulturradikalisme uafladelig konsekvens – fra Brandes til vore dages epigoner.

I generationer vil han blive læst og lyttet til. Og måske er netop dette hans største sejr

Morten Messerschmidt (DF)

Væk fra hverdagen. Væk fra ansvaret. Væk fra pligt og arv. Væk fra kristentro og fædreland. Ja, væk fra alt det, som Krarup viste og forsvarede som menneskets naturlige arne.

I Provianthusets fjerde sal havde han sit kontor som folketingsmand. Jeg var så heldig i et par af årene at have kontor tæt derved, og selvom det måske i begyndelsen mest var i andægtig spøg, var det ikke med urette, at han gennem årene fik tilnavnet "Rabuni".

Især i selskab med fætter Jesper (Jesper Langballe, red.) kunne man være sikker på, at en aften ikke bare ville blive minderig, men mindst lige så lærerig. Kun en dåre ville ikke tage noter i deres selskab; om ikke andet, så fordi man kun alt for sjældent kunne huske de finere detaljer dagen derpå, når erindringen af de intellektuelle højdepunkter måtte strides med tømmermændene efter en festlig aften i fætrenes selskab.

Læs også

Tidehverv på ny
Jo, Krarup blev vores Rabuni. Vores læremester. Men mere end det. Thi i dag læser en hel generation af unge konservative hans bøger. Forstår verdenen gennem hans tanker.

For vil man kende til dansk kristendom, må man læse Søren Krarup: Loven (1980), Præstens prædiken (1971) og Synd tappert! (1990).

Vil man kende til dansk historie, må man læse Søren Krarup: Dansk kultur (1993), Fædreland og folkestyre (1974) eller måske allerbedst: I min levetid (1997)

Vil man kende til kulturkampen og dansk litteratur, må man læse Søren Krarup: Harald Nielsen og hans samtid (1960), Hørups arv og arvtagere (1961) og Dansk genmæle (2019).

Ja, vil man slet og ret vide, hvad det er at være dansk, at være kristen, at høre til, så er Søren Krarup som forfatter, tænker, præst og politiker umulig at komme uden om. Hans stemme vil fortsat gjalde og gælde.

Læs også

I generationer vil han blive læst og lyttet til. Og måske er netop dette hans største sejr. I årtier var det konservative menneskesyn hensygnende. Familien på retræte. Fædreland et diffust og uvirkeligt, nærmest latterligt begreb. At kalde sig dansk, var tæt på en racistisk udtalelse.

Men alt det er i dag vendt. Takket være det bolværk, som Søren Krarup satte op. I dag er tiden vendt. Det er tidehverv på ny, og af andre både gamle og unge struber vil der med stadig stærkere klang og i Krarups minde blive talt og sunget, at "Medens vi med trofast sind, sætter al vor gerning ind, Danmark, på dit alter!"

Æret være Søren Krarups minde.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

Søren Krarup

Fhv. MF (DF) og sognepræst, residerende kapellan ved Ribe Domkirke 1965-2005
cand.theol. (Københavns Uni. 1965)

0:000:00