Pernille Skipper: Derfor får I ikke navnet på ministeren, der gloede på min kavalergang

I en ny bog fortæller Pernille Skipper om en seksualiseret og sexistisk kultur i dansk toppolitik. En konkret episode vækker opsigt, men den tidligere EL-frontkvinde afviser at sætte navn på mandlige politiker, der er centrum for balladen.

"'Det bliver da svært at koncentrere sig, når du har den skjorte på," sagde en minister ifølge Pernille Skipper i et forhandlingslokale, da den nu forhenværende EL-frontfigur sad i Folketinget.
"'Det bliver da svært at koncentrere sig, når du har den skjorte på," sagde en minister ifølge Pernille Skipper i et forhandlingslokale, da den nu forhenværende EL-frontfigur sad i Folketinget.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Martin Mauricio

Da Pernille Skipper sad i Folketinget, oplevede hun, hvordan en unavngiven minister kom med en upassende kommentar om hendes påklædning i et forhandlingslokale.

Det fortæller den tidligere toppolitiker i sin nye bog med titlen 'Jeg har haft lyst til at sige det til mange før dig ... REND MIG', der udkommer mandag. 

Her beskriver Enhedslistens tidligere frontkvinde, hvordan ministeren ankom med sine embedsfolk, hvorefter han gik rundt og trykkede hånd med alle. 

"Da han nåede til mig, sagde han: 'Det bliver da svært at koncentrere sig, når du har den skjorte på.' Jeg anede ikke, hvad jeg skulle gøre. Jeg stivnede og brugte alle kræfter på ikke at kigge ned ad mig selv," skriver Pernille Skipper i bogen og fortsætter:

"Resten af mødet kunne jeg ikke tænke på andet end min kavalergang."

Bogen beskriver en kultur i dansk toppolitik, hvor kvinders udseende kan seksualiseres og ikke mindst kommenteres.

Her kan man også læse, hvordan den pågældende mandlige politiker ifølge Skipper kunne finde på at sms'e sent om aftenen og invitere til at fortsætte diskussioner over et glas vin.

Læs også

"Det er ikke stort nok"

Til Altinget fortæller Pernille Skipper, at hun i sin bog har valgt at anonymisere vedkommende for ikke at fjerne fokus fra selve sagen.

Er vi ikke lidt ovre det? Har de seneste år ikke netop vist, at det styrker sagen, når nogle hoveder ruller?

"Havde han givet mig et klap i røven i lokalet, kan det godt være, jeg ikke havde valgt at anonymisere. Jeg har heller ikke været sen til at blande mig i sagerne mod for eksempel Naser Khader og Frank Jensen, for her har det været helt berettiget at sætte navne på," siger Pernille Skipper og fortsætter:

"Men jeg synes ikke, at den her episode i sig selv berettiger det. Den er ikke stor nok."

Jeg er ikke sikker på, at vedkommende ville gøre det i dag. Det tror jeg faktisk ikke, at han ville

Pernille Skipper
Tidligere politisk ordfører og folketingsmedlem (EL)

Hun forklarer, at episoden tjener som del af en større beskrivelse af den tilgang til kvinder, der er nogle steder på Christiansborg – og i andre dele af samfundet.

"Hvis den oplevelse var det eneste, der var sket for mig, måtte man virkelig godt kalde mig emsig, hvis jeg brugte den til at tale om sexisme. Men den skal ses som en del af et større billede."

Ifølge Pernille Skipper ville den pågældende mandlige politiker også berettiget føle sig unødvendigt udstillet. 

"Det er der ingen grund til i den her konkrete sag. Og jeg er heller ikke sikker på, at vedkommende ville gøre det i dag. Det tror jeg faktisk ikke, at han ville."

Du kan læse Altingets store interview med Pernille Skipper om hendes nye bog her

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Skipper

Politisk kommentator, formand, Coop, fhv. MF og politisk ordfører (EL)
cand.jur. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00