Debat

Samira Nawa: Kære Marie Bjerre, du løser ikke ligestillingsproblemerne ved at brokke dig

Det er simpelthen ikke godt nok, at Danmarks ligestillingsminister klager sin nød over manglende ligestilling uden at komme med et eneste forslag til, hvad der bør stilles op, skriver Samira Nawa (R).

Hvis Marie Bjerre skal have point for progressiv ligestillingspolitik i min bog, er der nødt til rent faktisk at komme reel ligestillingspolitik på bordet, skriver Samira Nawa (R).
Hvis Marie Bjerre skal have point for progressiv ligestillingspolitik i min bog, er der nødt til rent faktisk at komme reel ligestillingspolitik på bordet, skriver Samira Nawa (R).Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Samira Nawa
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

For et par uger siden kunne man bevidne en yderst nedslående samtale i Deadline, da Liberal Alliances ligestillingsordfører, Sólbjørg Jakobsen, og ligestillingsminister Marie Bjerre (V) ud fra hvert deres udgangspunkt slog fast, at ligestillingen i Danmark ikke er noget, der skal eller kan fremmes politisk.

5. februar understregede ligestillingsministeren her i Altingets spalter sin uforståenhed over for Liberal Alliances benægtelse af, at vi har ligestillingsproblemer i Danmark.

Sólbjørg Jakobsens påstande er da også komplet uforståelige. Mildest talt. Men det er sådan set ikke Jacoksens postulater om, at ligestilling skam for længst er opnået, der provokerer mig mest.

Nej, langt værre er det, at Marie Bjerre som Danmarks ligestillingsminister – sågar i en flertalsregering med magt til at handle – slipper afsted med blot at begræde, at det da er en skam, at vi har så store ligestillingsudfordringer. 

Kære minister, det er dit ansvar at gøre noget ved det.

Regeringen mangler ambitioner

Det er simpelthen ikke godt nok, at ministeren klager sin nød over manglende ligestilling uden at komme med et eneste forslag til, hvad der bør stilles op.

At hun spiser seere og læsere af med, at der er tale om en "kultur", som hun åbenbart - af uforståelige grunde - ikke kan skubbe til med politiske tiltag.

Sandheden er, at de gode politiske tiltag står i kø.

Læs også

Der er så meget, ministeren kunne gøre, hvis regeringen havde ambitionerne.

Hun kunne eksempelvis starte med at sikre ordentlige barselsvilkår for selvstændige og ledige. At udbrede tidssvarende undervisning i køn, krop og seksualitet til alle børn og unge. Indføre kvoter, som kan sikre langt større diversitet på ledelsesgange og i bestyrelser.

 Vi kan ikke bare undskylde ligestillingsproblemerne med, at de er kulturelt betingende, og så fraskrive os ansvaret.

Samira Nawa (R)
Finans- og ligestillingsordfører, MF

Nedsætte en kønskommission for at tage et opgør med det kønsopdelte uddannelsesvalg. Prioritere bekæmpelsen af psykisk og fysisk vold, som hvert år får dødeligt udfald for 12 kvinder. Give de 10 procent af borgerne i Danmark – svarende til tæt på en halv million mennesker – som ikke kan stemme, bedre mulighed for statsborgerskab og dermed adgang til demokratiet.

Listen er lang, og det ville klæde ministeren at tage hul på den.

Meget snak og ingen handling

I stedet er Bjerres eneste pointe tilsyneladende, at vi har en kultur, der spænder ben for ligestillingen. 

Det er jeg sådan set helt enig i. Men vi kan ikke bare undskylde ligestillingsproblemerne med, at de er kulturelt betingende, og så fraskrive os ansvaret. Tværtimod.

Jo sværere og mere sejlivet et problem er, desto mere er vi nødt til at gøre for at løse det. Hvis man vil skubbe til en kultur, må man turde tage fat om de strukturer, hvorfra kulturen udspringer.

Læs også

Problemerne er desværre sejlivede. Vi taler og taler om ligestilling, mens udviklingen går forbavsende langsomt.

Selvom der er kommet flere kvindelige iværksættere fra 2014 til 2020, udgør kvinder fortsat blot en fjerdedel af danske iværksættere. De får kun sølle 0,1 procent af investeringerne.

Det har taget 19 år at hæve fædres barselsandel fra seks til 14 procent. På trods af måltal er der fortsat ikke en eneste kvinde i 44 procent af bestyrelserne i landets mere end 2.000 største virksomheder.

Fremskriver man udviklingen, skal vi vente til 2060, før der er ligestilling mellem kønnene i bestyrelseslokalerne. Det er simpelthen ikke godt nok, hvis man spørger mig.

Stop med at degradere ligestillingskampen

Derfor er det også så ekstremt afgørende, at ministeren gør mere end blot at tale om problemerne. Hvis hun for alvor mener, at der skal flere kvinder på ledelsesgangen, er hun også nødt til at indrømme, at måltal ikke har fået os derhen. At det er på tide at indføre kvoter.

Lad os nu tage ligestillingskampen alvorligt.

Samira Nawa (R)
Finans- og ligestillingsordfører, MF

Hvis hun virkelig mener, at den øremærkede barsel til fædre er en gigantisk gevinst, er det næste naturlige skridt jo, at øremærkningen selvfølgelig skal udbredes til selvstændige og ledige.

Det kan jo ikke passe, at det kun lønmodtagere, der skal have ret til barsel. 

Hvis hun virkelig mener, at ligestillingen fortsat halter kulturelt. Så skab de strukturer, der kan understøtte en kulturel forandring.

Sæt ind alle de steder, vi kan: Seksualundervisning, forebyggende voldsfaglige indsatser, skærp ansvaret i undervisningsmiljøloven og meget mere. Så samtykkelov bliver til samtykkekultur, og langt færre kvinder udsættes for sexisme, seksuel chikane og seksuel vold. 

Lad os nu tage ligestillingskampen alvorligt og stoppe med at degradere den til at handle om, hvorvidt der overhovedet er et problem.

Lad os ikke narres til at tro, at denne regering og ligestillingsministeren er særlig progressiv på ligestillingsområdet. Nej, hvis Marie Bjerre skal have point for progressiv ligestillingspolitik i min bog, er der nødt til rent faktisk at komme reel ligestillingspolitik på bordet. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Samira Nawa

MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 2014)

Marie Bjerre

Digitaliseringsminister og minister for ligestilling, MF (V)
cand.jur (Københavns Uni. 2011), LL.M. fra UC Berkeley 2016

Sólbjørg Jakobsen

MF (LA)
cand.jur. (Aalborg Uni. 2016)

0:000:00