Vermunds sidste soldat på Christiansborg vil ikke være hendes kronprins: "Det er et lortejob"

Med en sygemeldt Peter Seier er Kim Edberg Andersen den sidste partifælle, Pernille Vermund har tilbage på Christiansborg. Han siger klart nej til selv at overtage roret, men forud for lørdagens landsmøde har han et klart mål for, hvor mange procent af stemmerne partiet skal hive hjem ved næste valg.

Det bliver "hundred' procent ikke" Kim Edberg Andersen, der sætter sig på tronen i Nye Borgerlige, når Pernille Vermund abdicerer. "Jeg er nordjyde, og jeg får ikke mere i løn for at tage det arbejde. Det er et lortejob," siger han.
Det bliver "hundred' procent ikke" Kim Edberg Andersen, der sætter sig på tronen i Nye Borgerlige, når Pernille Vermund abdicerer. "Jeg er nordjyde, og jeg får ikke mere i løn for at tage det arbejde. Det er et lortejob," siger han.Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix
Frida Flinch

"Jeg tror, at Pernille Vermund er vild med mig," siger partifællen Kim Edberg Andersen uden at fortrække en mine.

Men han tror alligevel ikke, det er årsagen til, at hun nu igen er glad for rollen som partiformand for Nye Borgerlige, tilføjer politikeren.

"Jeg sagde til Pernille efter valget, at hun skulle rydde sit skrivebord og fokusere på de politiske områder, som hun brænder for."

Selv sidder den nye politiker med 35 ordførerskaber. Han begynder at grine lavmælt, da han tilføjer, at han jo har rekorden for hurtigst at nå 100 ordførertaler efter at være blevet valgt ind i Folketinget.

Læs også

Pernille Vermund og Kim Edberg Andersen er den tilbageværende duo i Nye Borgerliges folketingsgruppe. Og som den ene halvdel af den tomandshær er der rigeligt at se til for den nye folketingspolitiker, der alligevel har en nordjysk ro over sig på trods af de mange opgaver. 

Det har været et turbulent år for partiet, der siden valget 1. november er gået fra seks til tre mandater i Folketinget. Det tredje mandat tilhører Peter Seier Christensen, der er sygemeldt med stress og kræft.

Året har både budt på eksklusioner, partihoppere, dårlige meningsmålinger, to formandsexitter og et formandscomeback.

Nu er det tid til en status, når partiet lørdag samles til årsmøde i Vejle. Derfor har Altinget sat Nye Borgerliges Kim Edberg Andersen i stævne for at svare på, om partiet overhovedet har en eksistensberettigelse i dansk politik.  

Pernille satte sine "klamme fingre" i mig 

Kim Edberg Andersen er en af de politikere, der 1. november kan fejre sin første årsdag som folketingspolitiker.

Det er svært at vinde et 100 meter løb, hvis man bliver ved med at skyde sig i fødderne.

Kim Edberg Andersen (NB)

Det var dog ikke hans første valgkamp. Op til valget i 2019 hang hans navn på lygtepælene, men dengang var det med bogstaverne DF på valgplakaterne. I tre år sad han i Rebild Kommunes bestyrelse for Dansk Folkeparti, før han begyndte at researche på Nye Borgerliges politiske linje.

"Pernille Vermund havde jo faktisk været ude og forsøge at sætte sine klamme fingre i mig allerede i 2017 eller 2018," fortæller Kim Edberg Andersen med et lille grin.

Klamme fingre? 

"Sine små, klamme fingre," griner han og tilføjer:

"Nu skal du huske, at jeg siger alt med humor. Men det var jo dybest set, fordi at hun lagde en føler ud for at høre, om jeg var interesseret i at skifte. Det er selvfølgelig kærligt ment."

Stifteren af partiet var mødt op på Hjallerup Marked i Nordjylland, hvor hun havde spurgt Kim Edberg Andersen, om han nu også sad i det rigtige parti.

"Jeg svarede, at jeg var DF’er i hjertet. Det siger man jo, når man er en del af forretningen," siger han med et smil.

I 2021 valgte han alligevel at skifte parti, fordi han mente, at Dansk Folkeparti var blevet for røde, forklarer han.

Læs også

Mange fælles værdier med DF og Støjberg

Nye Borgerlige er særlig kendt for sin holdning til en stram udlændingepolitik, ønsket om en bedre ældrepleje, fokus på Danmarks yderområder, og så har Dannebrog en helt særlig plads i deres hjerter.

De samme holdninger vil mange vælgere også kunne tilskrive Dansk Folkeparti og Danmarksdemokraterne.

Kim Edberg Andersen kan godt forstå, at man som vælger kan sidde tilbage med den opfattelse.

"Vi er meget ens nogle steder. Det kan man også se nede i folketingssalen, for der stemmer vi jo ens. Men så er der andre steder, hvor vi er fuldstændig uenige," siger han.

Nye Borgerliges mødtes til landsmøde knap to uger efter valget i 2022. Et år senere er partiets folketingsgruppe skrumpet fra seks til tre mandater og med en vælgertilslutning, der danser på spærregrænsen.
Nye Borgerliges mødtes til landsmøde knap to uger efter valget i 2022. Et år senere er partiets folketingsgruppe skrumpet fra seks til tre mandater og med en vælgertilslutning, der danser på spærregrænsen. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Ifølge ham findes forskellen i partiernes fordelingspolitiske positioner, altså deres syn på hvordan den danske pengekasse skal bruges.

"Vi er de eneste, der er blå af dem, der mener det samme som os værdipolitisk," forklarer han, hvorefter han hurtigt placerer Dansk Folkeparti mellem Socialdemokratiet og SF. Han tøver til gengæld, når det kommer til hans dom om Danmarksdemokraterne. 

"Danmarksdemokraterne ligger nok..." siger han, mens hans trækker på det sidste ord. 

"Jeg har ikke læst deres finanslovsudspil, men jeg vil tro, at de ligger ligesom Venstre," lyder konklusionen. 

Han anerkender, at Dansk Folkeparti, med Morten Messerschmidt i spidsen, giver udtryk for, at de vil i en mere borgerlig retning. 

"Men udover snak, så har jeg altså ikke set dem blive blå," siger Kim Edberg Andersen, der venter spændt på noget handling bag ordene fra Dansk Folkeparti. 

Vi skal ligge på fem procent i målingerne 

Nye Borgerlige stod for få år siden til en stemme fra hver tiende vælger. Men partiet scorede blot 3,7 procent af stemmerne ved valget 1. november sidste år.

Siden da er det kun gået ned ad bakke i målingerne, og Alternativet er nu det eneste parti i Folketinget, der ligger lavere. 

Ifølge et vægtet snit af målinger for oktober, der er lavet af valgforsker Kasper Møller Hansen for Altinget, ligger Nye Borgerlige til at få 2,5 procent af stemmerne.

Hvis der var folketingsvalg i morgen, ville partiet klare sig markant dårligere end både DF og Danmarksdemokraterne.

Er det tilfredsstillende?

"Nej det er det fandeme ikke. Op til næste valg skal vi ligge på omkring fem procent i målingerne," siger Kim Edberg Andersen og fortsætter:

"Når så de store partier begynder at åbne for pengekassen i en valgkamp, vil vi altid miste noget. Vi skal derfor have mellem 3,5 procent og 4,5 procent til næste valg."

Hvad skal I gøre, for at det kommer til at ske?

"Jamen, vi skal ikke gøre noget. Vi skal bare blive ved med at fortælle om vores politik og være ordentlige. Og så skal vi lade være med at lave mere ballade for os selv."

Ifølge Kim Edberg Andersen er der en klar forbindelse mellem de dårlige meningsmålinger og de sager, der har hærget partiet det seneste år. 

"Det er svært at vinde et 100 meter løb, hvis man bliver ved med at skyde sig selv i fødderne," siger han.

Blot syv dage efter valget meldte Mette Thiesen sig ud af Nye Borgerlige. Det skete, efter at Mette Thiesen kæreste skulle have opført sig truende og voldeligt – blandt andet til partiets valgfest.

Læs også

Kort efter meddelte Pernille Vermund, at hun ville trække sig fra formandsposten. 

En måned inde i det nye år valgte folketingsmedlem Mikkel Bjørn også at forlade partiet. Han kunne nemlig ikke forene sig med tanken om Lars Boje Mathiesen som partiets nye formand oven på Vermunds annoncerede afsked. Ligesom Mette Thiesen er han i dag folketingsmedlem for Dansk Folkeparti.

Endnu en skandale ramte partiet, da den nyvalgte formand, Lars Boje Mathiesen, blev ekskluderet fra Nye Borgerlige efter én måned på posten. Det skete, da partiets hovedbestyrelse besluttede at fyre ham oven på en strid om "abnorme" lønkrav fra den nyvalgte formand.

"Det er et lortejob"

Ovenpå det kaotiske forløb med Lars Boje Mathiesen, måtte dronningen af Nye Borgerlige igen finde kronen frem og sætte sig på tronen.

Er det ikke uholdbart, at I har en formand, der egentlig helst vil være fri?

"Hun havde jo fuldstændig slukkede øjne, da hun sagde, at hun stoppede som formand. Hun var slidt ned. Hvis du ser Pernille nu, er det helt anderledes." 

Der er jo mange politikere efter et valg, der er "slukket", men som ikke melder ud, at de stopper.

"Vi er politikere, der siger, hvad vi tænker. Hele Pernilles energi er, at hun siger, hvad hun tænker. Hun var færdig, og derfor sagde hun også, at hun var færdig," forklarer han.

Det kommer ikke til at ske. Det er et lortejob. Jeg har ikke en partiformand i maven.

Kim Edberg Andersen (NB)

Kim Edberg Andersen kan dog ikke svare på, hvem den næste tronarving er, når Pernille Vermund på et tidspunkt stopper som formand.

"Det ved jeg fandeme ikke. Det er helt hundred' procent ikke mig."

Hvorfor ikke dig?

"Fordi jeg er nordjyde, og jeg får ikke mere i løn for at tage det arbejde. Det kommer ikke til at ske. Det gør jeg simpelthen ikke. Det er et lortejob. Jeg har ikke en partiformand i maven."

Men er der nogen lige nu, der ville kunne overtage?

"Ja."

Hvem?

"Ikke mig."

Hvem så?

"Det ved jeg da ikke," svarer han.

Nye Borgerlige har en masse unge talenter rundt i Danmark, der skal finpudses og "lige have løbet hornene af sig", påpeger han. 

"Men de skal have lov til at være i fred og ikke blive nævnt. Og så skal de ikke kastes for ulvene – læs: journalisterne – før de er klar til det," siger han.

Læs også
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kim Edberg Andersen

MF (DD), regionsrådsmedlem (DD), Region Nordjylland
BA i politik og administration (Aalborg Uni. 2012)

Pernille Vermund

MF (LA), fhv. formand og stifter, Nye Borgerlige
cand.arch. (Kunstakademiets Arkitektskole 2001)

0:000:00