Om  
Mikkel Bjørn
Lars Boje Mathiesen

Endnu et folketingsmedlem siger farvel til Nye Borgerlige: Det ligner et dødskys

Han kan ikke se sig selv i et parti, hvor Lars Boje Mathiesen er formand, og derfor skifter det nyvalgte folketingsmedlem fra Nye Borgerlige til Dansk Folkeparti. Det her ligner den terminale fase, siger Altingets politiske kommentator.

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Cecilie FischerMalte BruhnNinna Gøbel Rønberg

Mikkel Bjørn Sørensen har forladt Nye Borgerlige og meldt sig ind i Dansk Folkeparti. Dermed er Nye Borgerliges folketingsgruppe reduceret fra seks til fire mandater på kun tre måneder.

"Jeg har i dag meddelt Nye Borgerliges sekretariat, at jeg per dags dato melder mig ud af partiet. Det er ikke en beslutning, der har været længe undervejs. Tværtimod," skriver Mikkel Bjørn på Facebook.

Mikkel Bjørns drastiske exit lander midt i Nye Borgerliges forsøg på at finde Pernille Vermunds afløser som formand. Partistifteren meldte sin afgang efter næsten otte år på posten.

Indtil videre har kun Lars Boje Mathiesen meldt sig på banen som ny formand.

Men den konstruktion kan den 26-årige Mikkel Bjørn ikke se sig selv i, skriver han i opslaget. 

Mikkel Bjørn Sørensens farvel ligner et dødskys til Nye Borgerlige og den kommende formand Lars Boje Mathiasen. Hvis partiet var i livsfare før, ligner det her den terminale fase.

Erik Holstein, politisk kommentator, Altinget

"Lad mig sige det ligeud. Lars er knalddygtig – og ingen kan som han udstille venstrefløjens misbrug af skatteborgernes penge, så de står afpillede tilbage. Men Lars er også en solorytter. Der efterlades ikke meget plads til samarbejde, konstruktiv dialog og fælles fodslag. Personen Lars ender indimellem med at fylde så meget, at partiets interesser og andre personer må vige," lyder det fra Mikkel Bjørn.

Han skriver videre, at han ganske enkelt ikke kan "se sig selv i partiet under Lars Bojes ledelse – hans øvrige evner og kompetencer til trods".

"Jeg er ikke overbevist om, at han kan skabe korpsånd og udstikke en fælles retning for partiet. Vel at mærke med plads til andre positioner end hans egen."

Holstein: Det ligner den terminale fase

Mikkel Bjørn er af flere iagttagere blevet fremhævet som et oplagt bud på en kandidat, men sådan gik det altså ikke.

Ifølge Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, ligner Mikkel Bjørn Sørensens farvel "et dødskys" til Nye Borgerlige og den nok kommende formand Lars Boje Mathiasen.

"Hvis partiet var i livsfare før, ligner det her den terminale fase," siger Erik Holstein og uddyber:

"Nye Borgerlige har hidtil bestået af to strømninger: den nationalkonservative, som Pernille Vermund og også Mikkel Bjørn Sørensen var eksponenter for, og så den ultraliberalistiske strømning på den anden side af Liberal Alliance, som Lars Boje Mathiesen står for. Nu er den nationalkonservative strømning på vej ud, og Nye Borgerlige bliver et parti, der skal kæmpe om vælgerne med yderkanten af Liberal Alliance."

Mikkel Bjørn skriver på Facebook, at han undervejs - og siden Pernille Vermunds afgang har "givet udtryk for konkrete bekymringer i denne henseende – og er ligeledes kommet med konkrete eksempler og ønsker til rammerne for et fremtidigt samarbejde med Lars Boje som formand".

"I lyset af disse bekymringer har det været en forudsætning for min opbakning til den konstellation, at der var lydhørhed overfor de konkrete betænkeligheder vedrørende Lars Bojes ledelsesstil og samarbejdsevner, som jeg undervejs gav udtryk for. Desværre har jeg ikke mærket, at disse bekymringer for alvor har rodfæstet sig. Snart sagt tværtimod," skriver han videre.

Læs også

Messerschmidt: Mikkel Bjørn har DF’s DNA tatoveret 

Det er på baggrund af den analyse, at han nu har søgt nye græsgange i Dansk Folkeparti.

"Jeg har gennem de sidste par år været vidne til et Dansk Folkeparti, der har rejst sig fra asken – og som har fået redefineret sig med et nyt formandskab og en sammentømret folketingsgruppe. Et parti, der gerne bekender sig til de nationalkonservative værdier, som jeg selv repræsenterer – og som konstruktivt arbejder for parlamentarisk indflydelse med henblik på at rykke Danmark i den rigtige retning," skriver han.

I Dansk Folkeparti byder de Mikkel Bjørn velkommen med åbne arme. Det gør partiet, fordi Mikkel Bjørns værdier stemmer overens med DF’s, lyder det fra partiformand Morten Messerschmidt. 

"Politisk har Mikkel Bjørn gud, konge og fædreland tatoveret i hjertet. Det er Dansk Folkepartis DNA, så derfor vil han føle sig rigtig godt tilpas hos os," siger Morten Messerschmidt.

Mikkel Bjørn er ikke den første til at forlade Nye Borgerliges folketingsgruppe. Kun en uge efter folketingsvalget stoppede Mette Thiesen i partiet og blev i stedet løsgænger i Folketinget. Hun har for nyligt indledt et arbejdsfællesskab med Dansk Folkeparti, hvilket blandt andet betyder, at partiet hjælper hende med spørgsmål til Folketinget.

I sidste uge annoncerede Peter Seier Christensen, at han ikke genopstiller som næstformand.

Partiets nye formand skal findes på en ekstraordinær generalforsamling 7. februar i Fredericia.

Læs også
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mikkel Bjørn

MF (DF), formand, Indfødsretsudvalget
lærer (Jelling seminarium 2020)

Lars Boje Mathiesen

MF (løsgænger), Folketinget, fhv. partiformand og MF, Nye Borgerlige
Lærer

0:000:00