Om  
Lars Boje Mathiesen

Lars Boje er færdig i Nye Borgerlige

Ingen fra det formandskab, der blev valgt for en måned siden, er nu medlem af Nye Borgerlige længere, efter at Lars Boje Mathiesen er blevet smidt på porten af partiets hovedbestyrelse. Hovedpersonen selv afviser udlægningen.

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin HolstCarl Andersen

Efter blot en måned som formand er Lars Boje Mathiesen nu fortid i Nye Borgerlige.

Partiets hovedbestyrelse har både afsat ham som formand – og ekskluderet ham fra partiet.

Det oplyser Jesper Hammer, som er medlem af hovedbestyrelsen, i et brev til Nye Borgerliges medlemmer, som Altinget er i besiddelse af.

"Der er ingen anden udvej, efter at Lars Boje Mathiesen mere eller mindre har valgt at sætte en pistol for panden af partiets hovedbestyrelse og forretningsudvalg," skriver Jesper Hammer i brevet. 

Ifølge brevet har Lars Boje Mathiesen bedt om at få overført 350.000 kroner fra en konto i partiet til sin egen konto. Herefter skulle han have truet med at trække sig som formand, hvis pengene ikke stod på hans konto inden fredag morgen.

"Lars Boje Mathiesen er af den opfattelse, at midlerne på partiets interne konto er hans donationspenge og private ejendom," skriver Jesper Hammer.

Ifølge hovedbestyrelsen ville Lars Boje bruge pengene til en personlig brandingkampagne, som hverken har relation til Nye Borgerlige eller Bojes formandskab. 

Læs også

Lars Boje afviser

I en facebookopdatering afviser den nu fyrede formand hovedbestyrelsens udlægning. Han kalder det et karaktermord og fortæller, at han ikke var orienteret om ekskluderingen, før han vågende fredag morgen og kunne læse mediedækningen af brevet.

"Så blev man da lige vækket af en konstant bimlende telefon her til morgen. Da jeg gik i seng, var jeg formand, da jeg vågnede, så kunne jeg læse i medierne, at jeg åbenbart er blevet ekskluderet i løbet af natten," skriver han.

Han fortæller, at han har overtaget "et parti i ruiner", hvilket kræver mange arbejdstimer fra hans side. Derfor har han i samarbejde med partiets sekretariatschef lavet et udkast til et formandsvederlag, som skal bruges til at hans familie eventuelt kunne få råd til, at hans hustru tager orlov for at passe familien.

Ifølge ham var hovedbestyrelsen imod forslaget. Lars Boje hævder, at kravet om de 350.000 kroner i udbetaling handler om, at han ville undgå, at partiet ville havne i en sag, hvor det blev hængt ud for ikke at have betalt skat.

"Derfor havde jeg forespurgt, at de resterende midler, som folk personligt havde doneret til mig, blev udbetalt og straks beskattet, således at vi ikke ville stå med en dum mediesag, og at pengene så kunne bruges til det koncept, jeg havde planlagt, som skulle have titlen 'Boje på Borgen'," skriver han.

Kort karriere som formand

Lars Boje Mathiesen blev officielt kåret som ny formand for Nye Borgerlige ved et ekstraordinært landsmøde 7. februar. Han var den eneste kandidat til at overtage posten fra partistifteren Pernille Vermund. 

Fakta

Lars Boje Mathiesen, født 21. maj 1975 i Skive

  • Løsgænger i Folketinget fra 10. marts 2023.
  • Medlem af Folketinget for Nye Borgerlige fra 5. juni 2019 til 9. marts 2023.
    • Politisk ordfører fra 2023
    • Finansordfører fra 2019
  • Medlem af Aarhus byråd fra 2014 til 2018
    • Som medlem af Liberal Alliance frem til september 2016
    • Som repræsentant for Nye Borgerlige efter september 2016

Lars Boje er uddannet folkeskolelærer og har senest arbejdet på Ellevangskolen i den aarhusianske forstad Vejlby fra 2015 til 2019. Han har været lærer siden 2005 og har også tidligere arbejdet på Vejlby Skole og Rolf Krake Skolen.

Men allerede inden 47-årige Lars Boje overtog posten, vakte hans kommende formandskab postyr. Et af partiets helt nye folketingsmedlemmer, Mikkel Bjørn Sørensen, ville ikke støtte Bojes formandskab. Han endte med at melde sig ud af Nye Borgerlige, blandt andet fordi Lars Boje i hans optik er en solorytter.

"Personen Lars ender ind imellem med at fylde så meget, at partiets interesser og andre personer må vige," lød begrundelsen fra Mikkel Bjørn i slutningen af januar, hvor han i stedet meldte sig ind i Dansk Folkeparti.

Lars Boje endte med at være medlem af Nye Borgerlige i 6,5 år. Han tilsluttede sig partiet i september 2016 som LA-afhopper. I 2019 var han en del af partiets debut på Christiansborg, da han blev valgt til Folketinget, og i 2022 blev han genvalgt med 11.150 stemmer.

Med ekskluderingen af Lars Boje har Folketinget nu kun tre medlemmer. Foruden Mikkel Bjørn og Boje har Mette Thiesen også forladt partiet. Det skete kort tid efter folketingsvalget grundet problemer mellem hendes kæreste og en ansat i partiet. Hun har efterfølgende også meldt sig ind i Dansk Folkeparti.

Læs også

Parti uden formand eller næstformand

Efter at hovedbestyrelsen har valgt at sende Lars Boje på porten, står partiet uden et reelt formandskab. Partiet har nemlig heller ikke længere en næstformand. Derfor er det nu hovedbestyrelsen, der vil lede partiet, indtil der bliver fundet en ny formand.

Henriette Ergemann blev valgt som næstformand ved et kampvalg til det ekstraordinære landsmøde i februar, hvor Lars Boje blev formand.

Hendes karriere i toppen af partiet blev dog endnu kortere end Bojes, da hun allerede to uger efter trak sig fra sin post.

Det gjorde hun efter markant medieomtale – og kritik – af en række af hendes kommentarer på Facebook under coronapandemien. Blandt andet havde hun skrevet, at den tidligere minister og daværende generalsekretær i Unicef, Karen Hækkerup, skulle "i fængsel for mord på uskyldige børn", fordi hun opfordrede til at udbrede coronavaccinen.

Mandag valgte Henriette Ergemann at forlade Nye Borgerlige. Dermed er ingen fra det formandskab, der blev valgt for en måned siden, medlem af partiet længere.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Boje Mathiesen

MF (løsgænger), Folketinget, fhv. partiformand og MF, Nye Borgerlige
Lærer

0:000:00