Debat

ALT: Den offentlige sektor bør lade sig udfordre af civilsamfundet

DEBAT: Venstre og regeringen har alt at vinde ved at invitere civilsamfundet ind i politikudviklingen. Det er i samspillet mellem de traditionelle sektorer, at drivkraften til en mere bæredygtig udvikling ligger, skriver Alternativets socialordfører, Torsten Gejl.

Det er i samspillet&nbsp;mellem de traditionelle sektorer,&nbsp;at drivkraften til en mere bæredygtig udvikling ligger, skriver Torsten Gejl.<br>
Det er i samspillet mellem de traditionelle sektorer, at drivkraften til en mere bæredygtig udvikling ligger, skriver Torsten Gejl.
Ida Routhe
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Torsten Gejl (ALT)
Socialordfører

Jeg er egentlig meget enig med Venstres Jan E. Jørgensen, når han i sit debatindlæg her på Altinget skriver, at vi skal være varsomme med at sætte frivilligheden på formel. Men den konklusion tror jeg sådan set også, at langt de fleste er enige med ham i.

Fakta
Fra 4. februar og et stykke tid frem sætter Altinget: civilsamfund spot på de frivilliges rolle i kommunerne.

Et debatpanel vil løbende bidrage med indlæg, og derudover er det muligt at deltage i debatten ved at skrive til [email protected].

Følg debatten her.

Jeg tror da heller ikke, at det er det, der ønskes, når øvrige debattører giver udtryk for, at civilsamfundet skal inviteres ind i den politiske kontekst. Snarere tværtimod.

Jeg er fuldstændig på linje med Ceveas analysechef, Frank Skov, når han fremhæver, at civilsamfundet og de frivillige indsatser over de seneste år har vist, at de for alvor magter at finde nye løsninger på de udfordringer, vi som samfund er nødt til at løfte i fælleskab.

Det offentlige kan i den grad drage fordel af civilsamfundets input, og der vil være en stor gevinst ved at byde frivillige organisationer velkomne og lade dem byde sig til.

Torsten Gejl
Socialordfører i Alternativet

Det offentlige kan i den grad drage fordel af civilsamfundets input, og der vil være en stor gevinst ved at byde frivillige organisationer velkomne og lade dem byde sig til.

Vend tingene på hovedet, Jørgensen
Som optakt til trepartsforhandlingerne lavede vi i Alternativet selv et udspil, der fokuserer på, at civilsamfundet bør tildeles en egentlig rolle i forhandlingerne, fordi de har en masse erfaringer, viden og ikke mindst velfungerende initiativer og ideer, vi kan bruge i politikudviklingen.

Så når Jan E. Jørgensen i sit debatindlæg skriver, at civilsamfundet ikke bliver inddraget mere i det politiske arbejde, fordi politikerne og regeringen ikke har indflydelse på, hvordan de arbejder, mener jeg, at han bør aflægge sig den politiske vanetænkning en smule, vende tingene lidt på hovedet og i stedet spørge: Mon civilsamfundet kunne lære os noget?

I de sociale indsatser er tillidsfulde relationer altafgørende, og her kan den offentlige sektor bestemt lære noget. Der er for mig ingen tvivl om, at kommunerne og det offentlige som helhed har meget at vinde ved at inddrage mere eller mindre organiserede frivillige som en del af kommunens indsatser.

Ikke for at kolonisere civilsamfundet, men for at lade sig "hacke" af andre måder at gå til indsatserne på. Det kræver mod, tillid og åbenhed, for der er ingen tvivl om, at det er det offentlige, der primært skal lade sig føre i den dans. Ikke omvendt.

Sæt frivilligheden fri
Når vi i Alternativet taler om mere samfund og mindre stat, så handler det ikke om at skære ned på det offentlige, men netop om at opmuntre og understøtte et aktivt, entreprenant og nærværende civilsamfund.

Vi er ekstremt inspirerede af civilsamfundets opblomstring og de utallige initiativer, vi har set de seneste år. Vi er inspirerede af helt "almindelige" frivillige indsatser, der i den grad rykker for tiden, men også af nye former for virksomheder, der opererer i spillerummet mellem det frivillige, det offentlige og det private erhvervsliv.

Der er i min optik ingen tvivl om, at det er i samspillet mellem de traditionelle sektorer – det spillerum, vi i Alternativet kalder den 4. sektor – at drivkraften til en mere bæredygtig udvikling ligger.

Og det er også helt klart, at civilsamfundet løfter store samfundsmæssige opgaver, øger trivsel og livskvalitet hos udsatte og syge og sparer samfundet for millioner af kroner med såvel forebyggende som opbyggende indsatser som supplement til den offentlige velfærd.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Torsten Gejl

MF, politisk ordfører (ALT)
journalistkursus (Frontløberne 1989), kaospilot (KaosPiloterne 1993)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024