Arbejdstilsynet: Nej, vi har ikke blåstemplet arbejdsmiljøet i WWF

GRØN SMILEY: Arbejdstilsynet har blåstemplet arbejdsmiljøet i WWF, siger generalsekretær Bo Øksnebjerg. Men det afviser tilsynet. Tværtimod har Arbejdstilsynet givet organisationen en vejledning i at mindske arbejdspresset.

"Arbejdsmiljøet er så vigtigt for WWF, at vi sammen med medarbejderne dagligt arbejder på at gøre organisationen til et endnu bedre sted at være," siger Bo Øksnebjerg. 
"Arbejdsmiljøet er så vigtigt for WWF, at vi sammen med medarbejderne dagligt arbejder på at gøre organisationen til et endnu bedre sted at være," siger Bo Øksnebjerg. Foto: WWF
Maria Neergaard LorentsenCarsten Terp Beck-Nilsson

Det er en tilsnigelse, når generalsekretær Bo Øksnebjerg siger, at Arbejdstilsynet har blåstemplet arbejdsmiljøet i Verdensnaturfonden WWF.

For en grøn smiley kan ikke tages for mere end et øjebliksbillede af arbejdsmiljøet den dag, hvor Arbejdstilsynet har været på besøg. Det slår Arbejdstilsynet fast i en mail til Altinget.

I flere artikler har tidligere medarbejdere hos Verdensnaturfonden WWF fortalt om et betændt arbejdsmiljø i organisationen. Det skyldes ifølge Altingets kilder i høj grad generalsekretær Bo Øksnebjergs personlige ledelsesstil.

Senest har tidligere pressemedarbejder Jan Kjærgaard betegnet Bo Øksnebjergs ledelsesstil som oldnordisk og diktatorisk.

Det er et meningsløst argument, fordi det er en øjeblikssituation, der ikke siger noget om det overordnede arbejdsmiljø i organisationen.

Peter Hasle
Professor, Aalborg Universitet

Øksnebjerg: ”Myndighederne har blåstemplet arbejdsmiljøet”
I skriftlige svar til kritikken har Bo Øksnebjerg henvist til, at Arbejdstilsynet har givet WWF en grøn smiley.

"WWF har et godt arbejdsmiljø, hvilket vi også har myndighedernes blåstempling af. Arbejdstilsynet gav os således en grøn smiley for vores psykiske arbejdsmiljø for få måneder siden," har Bo Øksnebjerg sagt til Altinget.

Bestyrelsesformand Nils Smedegaard henviser ligeledes til at, medarbejderdata fra ”uafhængige parter” viser, at medarbejderne er tilfredse, mens næstformand Carsten Rahbek i et skriftligt svar har sagt:

”Adskillige undersøgelser – senest en uafhængig undersøgelse fra Arbejdstilsynet – viser tydeligt, at der er et godt arbejdsmiljø i WWF”.

Grøn smiley er ikke en blåstempling
Altinget har spurgt Arbejdstilsynet, om en grøn smiley kan beskrives som en blåstempling af arbejdsmiljøet i en organisation. I en mail svarer tilsynet:

”Nej. En grøn smiley viser, at Arbejdstilsynet ikke har afdækket overtrædelser om konkrete arbejdsmiljørisici på et risikobaseret tilsyn, og at eventuelle formelle overtrædelser er blevet løst. Smileyen viser derfor et øjebliksbillede af situationen, da Arbejdstilsynet gennemførte sit tilsyn.”

Peter Hasle er professor ved Aalborg Universitet med speciale i arbejdsmiljø. Han afviser ligeledes Bo Øksnebjergs påstand om, at en grøn smiley er en blåstempling:

”Det er et meningsløst argument, fordi det er en øjeblikssituation, der ikke siger noget om det overordnede arbejdsmiljø i organisationen.”

Øksnebjerg i kontakt til Arbejdstilsynet
”Nu er jeg ikke ekspert i synonymer. Derfor tog jeg kontakt til Arbejdstilsynet,” siger Bo Øksnebjerg i et skriftligt svar til Altinget og henviser til afgørelsen fra Arbejdstilsynet.

I afgørelsen står der, at ”Virksomheden [WWF] får derfor en grøn smiley på vores hjemmeside. Det betyder, at virksomheden ikke har noget udestående med Arbejdstilsynet. Den grønne smiley er dermed også et signal til omverdenen om, at I har orden på jeres arbejdsmiljø. Den grønne smiley gælder i tre år, hvis I ikke har fået et påbud e.l. i mellemtiden”. 

Bo Øksnebjerg skriver videre, at han godt forstår, at Arbejdstilsynet rent videnskabeligt kun målte arbejdsmiljøet den dag, hvor de besøgte WWF.

"I praksis er det nok vanskeligt at måle arbejdsmiljøet i en organisation hver dag,” skriver han.

”Men arbejdsmiljøet er så vigtigt for WWF, at vi sammen med medarbejderne dagligt arbejder på at gøre organisationen til et endnu bedre sted at være. I den forbindelse har vi for eksempel haft god nytte af den vejledning, som Arbejdstilsynets rådgivere har givet os til, hvordan medarbejderne kan få en endnu bedre work-life balance.”

Vejledning om arbejdspresset
Arbejdstilsynet besøgte Verdensnaturfonden i december 2018 og afholdt samtaler med en gruppe udvalgte medarbejdere.

I februar 2019 kom Arbejdstilsynet tilbage, og efter dette besøg fik WWF en grøn smiley. Samtidig gav tilsynet WWF en vejledning om at forbedre arbejdsmængde og tidspres. Det er et mildere værktøj end et påbud og noget, Arbejdstilsynet bruger, hvis der er arbejdsmiljøforhold, som kan justeres, skriver tilsynet til Altinget.

”Virksomheden kan få en vejledning, hvis der er arbejdsmiljøforhold på virksomheden, som kan justeres, men hvor Arbejdstilsynet ikke finder, at der er grundlag for at træffe en afgørelse,” skriver Arbejdstilsynet.

Hvis vejledningen vedrører det psykiske arbejdsmiljø, vil Arbejdstilsynet følge op med et nyt tilsyn - typisk inden for et-to år, forklarer de.

Vejledning påvirker ikke farven på en smiley 
Arbejdstilsynet forklarer yderligere, at vejledninger og smiley-ordningen kører som to forskellige systemer. Når der ikke træffes en afgørelse i form af et påbud, vil en vejledning ikke influere på den smiley, der gives. Derfor har vejledningen, som WWF har modtaget på grund af for stor arbejdsmængde og tidspres, ikke haft indflydelse på, at organisationen har modtaget en grøn smiley.

Alligevel kan de to signaler synes modstridende. Derfor har Altinget bedt professor Peter Hasle forklare sammenhængen.  

"Det er kun, når arbejdstilsynet har vurderet, at der er en egentlig lovovertrædelse, hvor de laver en afgørelse og giver et påbud, at man ikke får en grøn smiley," siger han og fortsætter:

"Men hvis Arbejdstilsynet oplever, at der er problemer, som er på kanten, så laver de en vejledning, så arbejdspladsen kan komme tilbage på sporet." 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bo Øksnebjerg

Generalsekretær, WWF
biolog (Københavns Uni. 1997)

0:000:00