Tidligere ansat i åben kritik: Verdensnaturfonden ledes gennem frygt

LEDELSE: Bo Øksnebjerg nedbryder WWF med en ledelsesstil, der fylder medarbejderne med frygt, siger journalist og tidligere pressemedarbejder i organisationen. Generalsekretær Bo Øksnebjerg afviser kritikken, og et medlem af bestyrelsen kalder arbejdsmiljøet i WWF for "godt".

"Det er den forkerte mand, der står i spidsen for et rigtig godt foretagende,” siger journalist og tidligere pressemedarbejder i WWF Jan Kjærgaard. 
"Det er den forkerte mand, der står i spidsen for et rigtig godt foretagende,” siger journalist og tidligere pressemedarbejder i WWF Jan Kjærgaard. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Carsten Terp Beck-Nilsson

Generalsekretær Bo Øksnebjerg har en ”enestående ubehagelig” lederstil, og han driver Verdensnaturfonden gennem frygt.

Så kontant lyder karakteristikken af WWF’s generalsekretær fra journalist Jan Kjærgaard, som var ansat i organisationen i fire et halvt år og stoppede i januar 2018.  

Onsdag i sidste uge lagde Jan Kjærgaard dette opslag ud på Facebook med henvisning til en artikel, Altinget bragte i juni.

Artiklen beskriver et særdeles barsk arbejdsmiljø og fortæller, at 28 medarbejdere har forladt WWF på to år. Den bygger primært på anonyme kilder. Nu har Jan Kjærgaard valgt at gå åbent ud med sin kritik, fordi han mener, Bo Øksnebjerg står i vejen for organisationens gode formål.

”WWF kæmper for en vigtig sag og laver rigtig mange gode ting. Det er ikke organisationen, den er gal med. Men det går ikke med den medarbejderflugt og den frygt. Det er den forkerte mand, der står i spidsen for et rigtig godt foretagende,” siger Jan Kjærgaard og tilføjer:

”Jeg mener simpelthen ikke, at en mand med den oldnordiske, diktatoriske lederstil kan stå i spidsen for en ngo i Danmark.”

Ifølge WWF har udskiftningen af medarbejdere i organisationen siden Bo Øksnebjergs tiltrædelse ligget på niveau med gennemsnittet af virksomheder i Danmark. 

”En enestående ubehagelig stil”
I Altingets oprindelige artikel beskylder et tocifret antal anonyme kilder Bo Øksnebjerg for at være kolerisk og utilregnelig og for at have skabt en rå omgangstone og et betændt arbejdsmiljø, hvor medarbejdere bagtales og spilles ud mod hinanden.

Det bekræfter Jan Kjærgaard. Han understreger, at oplevelserne selvfølgelig har været forskellige fra medarbejder til medarbejder. Men han har selv oplevet en generaldirektør, der ikke holdt sig tilbage fra at overfuse ham foran andre ansatte.

”Bo Øksnebjergs stil er helt enestående ubehagelig. Og jeg er altså ikke sart. Jeg har oplevet lidt af hvert med diverse arbejdsgivere, og jeg kan godt tage en halvrå tone. Men det her er helt enestående,” siger han.

Læs også

Jan Kjærgaard fortæller, at han gentagne gange er blevet skældt huden fuld af Bo Øksnebjerg.

”Hver gang han så mig, begyndte han at skælde ud,” siger Jan Kjærgaard og fortsætter:   

”Han dynger ting sammen i helt umotiverede angreb, hvor man ikke aner, hvad han taler om. Det er møgubehageligt og helt igennem unfair og urimeligt.”

Efter flere episoder bad han om et møde med Bo Øksnebjerg, fortæller han. Og på mødet blev de ifølge Jan Kjærgaard enige om at viske tavlen ren. Alligevel fortsatte angrebene, fortæller han.

”Og samtidig så jeg den ene person efter den anden få en lignende tur. Der gik ikke lang tid, efter at Bo Øksnebjerg flyttede ind, før WWF var fyldt med frygt,” siger Jan Kjærgaard.

Altinget har forelagt kritikken for Bo Øksnebjerg, som var på rejse og har valgt at svare på skrift. På spørgsmålet om hans ledelsesstil skriver han:

”Jeg kan i sagens natur ikke udtale mig om personalesager. Det er selvfølgeligt ærgerligt, hvis nogle af de medarbejdere, som måtte forlade os i forbindelse med den nye strategi, føler, de har haft en dårlig oplevelse. WWF har et godt arbejdsmiljø, hvilket vi også har myndighedernes blåstempling af. Arbejdstilsynet gav os således en grøn smiley for vores psykiske arbejdsmiljø for få måneder siden. Det skete, efter de havde interviewet over en tredjedel af WWF’s medarbejdere om blandt andet ledelsen i WWF.”

”APV’en er lige til at krølle sammen”
Bo Øksnebjerg afviser altså, at der skulle være problemer med arbejdsmiljøet i WWF. Han henviser til den grønne smiley fra Arbejdstilsynet og til organisationens APV (arbejdspladsvurdering, red.).

Jan Kjærgaard giver imidlertid ikke meget for APV’en. Han mener, at den kultur af frygt, der efter hans opfattelse hersker i organisationen, medfører, at de ansatte ikke tør svare ærligt.

”Det er desværre ikke ærlige svar, der gives. Det er svar, der er givet i frygt. Man stoler ikke på, at man kan være anonym. Så man kan lige så godt krølle APV’en sammen og smide den ud. Den er ingenting værd,” siger Jan Kjærgaard.

Til det skriver Bo Øksnebjerg:

”Jan Kjærgaard var slet ikke ansat i WWF, da vi gennemførte den seneste APV. Men stoler han ikke på APV’en, så kan han tage myndighedernes ord for, at vi har et godt arbejdsmiljø. Som nævnt gav Arbejdstilsynet WWF en grøn smiley for vores psykiske arbejdsmiljø for nylig. Her foregik interviewene med Arbejdstilsynets medarbejdere også helt anonymt. Og jeg befandt mig i en helt anden verdensdel, da de blev gennemført.”

Altinget har spurgt Jan Kjærgaard, hvad han overhovedet ved om forholdene i den organisation, han forlod for halvandet år siden.

“Jeg er ganske velinformeret om, hvad der foregår i WWF Verdensnaturfonden,” siger han.

Forkert at neddrosle klimasagen
Bo Øksnebjerg kom til WWF i marts 2017, og kort efter vedtog bestyrelsen ny strategi for organisationen. En del af uroen – herunder den store personaleudskiftning – har rod i strategiskiftet, har Bo Øksnebjerg tidligere fortalt Altinget.

I et interview om strategien 'Tilbage til fremtiden' sagde Bo Øksnebjerg til Altinget, at WWF skulle tilbage til naturbeskyttelse. Samtidig blev WWF’s klimachef John Nordbo opsagt.

Også Jan Kjærgaard blev sagt op med henvisning til ”et markant skift i behovet for nye kompetencer” i kommunikations- og fundraisingafdelingen som konsekvens af den nye strategi, som der står i hans opsigelse. Han stoppede i januar 2018.

Jan Kjærgaard opfatter som andre tidligere WWF-medarbejdere strategiskiftet som en klar neddrosling af klimasagen. Og det er han stærkt kritisk overfor.

”Det er rigtig synd, at klimasagen er blevet neddroslet hos WWF på Bo Øksnebjergs foranledning. Bos to hovedbegrundelser var, at der ikke var den store folkelige interesse for klimakampen, og at der ikke var penge i det. Det, vi nu ser hver eneste dag, modbeviser Bo Øksnebjergs opfattelse, som ingen altså tør tale imod,” siger Jan Kjærgaard.

Hans utilfredshed med Bo Øksnebjerg handler altså både om ledelsesstil og om uenighed i strategien, understreger han.

”Jan Kjærgaard har misforstået strategien”
Bo Øksnebjerg accepterer ikke præmissen. Han mener, at opfattelsen af, at klimaet er nedprioriteret, er helt misforstået.

”Jan Kjærgaard har tilsyneladende fuldstændig misforstået WWF’s strategi på klimaområdet. Det er faktisk kernen i strategien at gøre naturens og dyrenes trængsler og rolle i kampen mod klimaforandringerne til en folkesag,” skriver Bo Øksnebjerg i sit svar til Altinget.

Han opremser, at "WWF har undervist titusinder af børn om klimaet og naturen – og vi lancerer snart undervisningsmaterialer til skolebørn sammen med Ørsted. Vi har også været en vigtig grundsten i borgerforslaget om den nye klimalov. Og så har vi øget investeringerne i naturbaserede klimaløsninger i blandt andet Asien og Afrika med over 24 procent." 

”Men det er rigtigt, at bestyrelsen ikke lod en lille gruppe af medarbejdere fortsætte med de aktiviteter, som de har arbejdet med tidligere,” skriver han.

I det hele taget mener Bo Øksnebjerg, at Jan Kjærgaards kritik skyldes utilfredshed med et tabt slag om organisationens linje.

”Ingen i WWF er i tvivl om, at Jan Kjærgaard og en gruppe ligesindede tidligere medarbejdere er stærkt utilfredse med WWF’s strategi, organisering, ledelse og bestyrelse. WWF’s medarbejdere blev inddraget i udviklingen af strategien, og her var gruppen meget vokal i deres kritik af de anbefalinger, som ledelsen, bestyrelsen og WWF’s videnskabelige rådgivere kom med. Gruppen fik imidlertid ikke bestyrelsens opbakning til deres linje. Det er selvfølgeligt ærgerligt, men også forståeligt, hvis nogle af dem er blevet meget skuffede over det,” skriver Bo Øksnebjerg.

Kritiker: Bestyrelsen bør gribe ind
Jan Kjærgaard opfordrer WWF's bestyrelse med erhvervsmanden Nils Smedegaard Andersen i spidsen til at gribe ind og skifte generalsekretæren ud. 

Bo Øksnebjerg skriver:

”Jeg har ikke tilbragt meget tid med Jan Kjærgaard, og jeg har udelukkende kendskab til hans tidligere erfaringer fra mediernes beskrivelser af hans rolle i Ekstra Bladets håndtering af Helle Thornings skatteforhold. Så jeg kan desværre ikke vurdere, om Jan Kjærgaard har kompetencerne til at rådgive bestyrelser om valget af generalsekretær i en stor interesseorganisation”.

Bestyrelsen: Arbejdsmiljøet er godt
Umiddelbart før deadline sendte WWF's pressemedarbejder desuden et skriftligt citat fra professor Carsten Rahbek, der er næstformand i WWF's bestyrelse. Han slår fast, at "der er et godt arbejdsmiljø i WWF".

”Bestyrelsen har givet WWF’s ledelse et klart mandat om en skabe en ny retning og ny energi i WWF Verdensnaturfonden. Der er altid en risiko for, at nogle få medarbejdere er utilfredse med de til- og fravalg, der er i en ny strategi. Den lille gruppe af utilfredse tidligere medarbejdere giver imidlertid ikke et retvisende billede af arbejdsmiljøet i WWF Verdensnaturfonden. Adskillige undersøgelser – senest en uafhængig undersøgelse fra Arbejdstilsynet – viser tydeligt, at der er et godt arbejdsmiljø i WWF”, siger Carsten Rahbek i det skriftlige citat. 

Han tilføjer, at bestyrelsen er tilfreds med den nye linje, ledelsen i WWF har lagt, og de resultater, organisationen har opnået de seneste år.

"WWF har aldrig haft så mange og store projekter, som vi har lige nu.  Samtidig matcher de WWF’s kernefokusområder, hvor vi især sikrer arter, natur og biodiversitet”, lyder det i det skriftlige citat fra Carsten Rahbek.

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bo Øksnebjerg

Partner, Ernest & Young, fhv. generalsekretær, WWF
biolog (Københavns Uni. 1997)

Jan Kjærgaard

Journalist, Netavisen Pio, fhv. presse- og kommunikationsrådgiver, WWF Verdensnaturfonden
journalist

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024