Debat

Astrid Krag og Frivilligrådet: Den frivillige sektor skal spille en langt større rolle

Foreningerne er fællesskaber, man ikke kan købe sig til. Det nye Frivilligråd vil arbejde for at tænke foreninger og organisationer med i løsningen af vor tids store samfundsproblemer, skriver socialminister Astrid Kragh (S) og formandskabet i Frivilligrådet.

<span>For os er der ingen tvivl om, at den frivillige sektor i fremtiden både kan og skal spille en langt større rolle, skriver Astrid Krag, Anna Bjerre og Charlotte Bach Thomassen.</span>
For os er der ingen tvivl om, at den frivillige sektor i fremtiden både kan og skal spille en langt større rolle, skriver Astrid Krag, Anna Bjerre og Charlotte Bach Thomassen.Foto: Thomas Lehfeldt/Ritzau Scanpix/Arthur Cammelbeeck/Altinget/Pressefoto/DGI
Anna Bjerre
Astrid Krag
Charlotte Bach Thomassen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

For nylig var det to år siden, at Danmark blev lukket ned for at begrænse smitten med corona. I den følgende tid blev det meget tydeligt, at frivillige og foreninger er en vigtig del af sikkerhedsnettet under mennesker, som har det svært.

Onlinebanko for ensomme ældre. Telefonrådgivning med forståelige coronaråd for mennesker med udviklingshandicap. Krea-pakker bragt til døren hos de udsatte børn i sårbare familier. Og madpakker hængt på døren hos de mest utrygge i selvisolation i landdistrikterne.

Det er blot nogle af de mange kreative tiltag, som foreninger og organisationer fandt på for at hjælpe sårbare og ensomme mennesker godt igennem coronakrisen. Under i øvrigt utroligt svære arbejdsvilkår.

Vi skal blive langt bedre til at tænke frivillige foreninger og organisationer med i løsningen og i nye samarbejder

Astrid Krag, Anna Bjerre og Charlotte Bach Thomassen
Hhv. social- og ældreminister (S), formand, Frivilligrådet og næstformand, Frivilligrådet

Det er tegn på stort samfundssind, at den danske befolkning træder sammen, når krisen rammer, og mange udsatte mennesker bliver ekstra udsatte. Det arbejde skal vi værdsatte og videreudvikle.

Et fællesskab, man ikke kan købe sig til

Det nye formandskab for Frivilligrådet er nu på plads og skal sammen med det nyvalgte frivilligråd i de kommende fire år arbejde for at styrke frivilligt socialt arbejde i Danmark.

For os er der ingen tvivl om, at den frivillige sektor i fremtiden både kan og skal spille en langt større rolle, når det kommer til at finde løsninger på nogle af vor tids store samfundsproblemer som ensomhed og mistrivsel.

Ikke at de frivillige skal overtage velfærdsopgaver fra det offentlige.

Men vi skal blive langt bedre til at tænke frivillige foreninger og organisationer med i løsningen og i nye samarbejder. For især når det kommer til menneskers behov for ikke at være alene i verden og værdien af fællesskaber, kan vi ikke komme i mål med offentligt ansattes indsatser. Vi har hverken medarbejderne eller midlerne til det. Og selv hvis vi havde, så kan man ikke købe sig til den slags fællesskab, der bekæmper ensomheden hos den enkelte og giver nye venskaber.

Under coronakrisen har vi set, hvad vi kan, når vi arbejder sammen på tværs af sektorer. Vi har set, at vi kan handle hurtigt og effektivt på udfordringer, når det virkelig gælder. Og vi har set en enorm innovationskraft. Alt det skal vi holde fast i og udvikle.

Læs også

Løsninger fra hverdagen

For os at se, skal de gode løsninger komme fra hverdagen – helt ude i de lokale foreninger, hvor man kender lokalsamfundet på godt og ondt. Og dermed også kan sætte fingeren meget præcist på udfordringerne og løsningerne. Derfor vil de lokale frivillige også få en endnu stærkere stemme i det kommende råds arbejde.

Når det kommer til menneskers behov for ikke at være alene i verden og værdien af fællesskaber, kan vi ikke komme i mål med offentligt ansattes indsatser

Astrid Krag, Anna Bjerre og Charlotte Bach Thomassen
Hhv. social- og ældreminister (S), formand, Frivilligrådet og næstformand, Frivilligrådet

Vi ved nemlig, at frivilligheden trives godt lokalt.

Ifølge Frivillighedsundersøgelsen 2020, er en af de hyppigste begrundelser for at melde sig som frivillig, at man kan gøre noget, som er vigtigt for lokalsamfundet.

Samtidig er udsathed jo ikke et storbyfænomen.

Den seneste hjemløsetælling viste en stigning i antallet af mennesker i hjemløshed i landkommunerne. Det peger på en vigtig opgave for de lokale foreninger, i en verden hvor vi måske typisk har forbundet hjemløshed med storbyens stenbro.

Og så skal vi have det brede foreningsliv mere på banen i forhold til at tage hånd om sociale udfordringer.

Mange idrætsforeninger er allerede i dag gode til at skabe fællesskaber, der rækker langt ud over idrætsaktiviteter. Med gymnastikhold for ældre, der ellers ville sidde alene hjemme efter en brækket hofte eller tabet af en ægtefælle. Med idrætshold for børn og unge med handicap eller andre udfordringer, der ellers ofte står uden for foreningsfællesskaberne. Og mange andre tiltag, der skaber sammenhold og sammenhængskraft i lokalsamfundet.

Herfra skal lyde en tak til de mange tusinde mennesker, som gør en indsats i landets mange frivillige foreninger, eksempelvis som besøgsvenner, trænere og ledere, i bestyrelser eller ved at hjælpe udsatte mennesker.

Vi ser frem til at skabe nye samarbejder med jer, så vi i fællesskab kan hjælpe udsatte mennesker i vores samfund.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Astrid Krag

MF (S), fhv. social- og ældreminister
student (Tørring Amtsgymnasium. 2001)

Anna Bjerre

Direktør, GirlTalk.dk, formand, Frivilligrådet, formand, RådgivningsDanmark
cand.psych.aut.

Charlotte Bach Thomassen

Landsformand, DGI, næstformand, Danske Spil, Madkulturen og Frivilligrådet, bestyrelsesmedlem, TV2 Danmark og PFA Brug Livet Fonden
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2004)

0:000:00