Civilt overblik: En ulovlig fredning, en falsk generalsekretær og en café-ide, der faldt til jorden

UGEREVY: Velkommen til ugen, hvor ideen om at bortforpagte små foreningers caféer og kiosker blev lagt død. Men det er så også det eneste dødsfald i et ellers uhyre livligt overblik.

En vaskeægte dansk eksportvare: Ungdommens Folkemøde har vakt interesse så langt væk som i Jordan, Egypten, Marokko og Tunesien.  
En vaskeægte dansk eksportvare: Ungdommens Folkemøde har vakt interesse så langt væk som i Jordan, Egypten, Marokko og Tunesien.  Foto: Katja Holm/Altinget
Carsten Terp Beck-Nilsson

Godmorgen, og velkommen til den ugentlige rundflyvning over det civile Danmark. Vi har meget, vi skal nå, så skulle vi ikke starte med en tur på café?

Det er det forkætrede forslag om, at foreninger skal bortforpagte deres cafédrift, så den ikke konkurrerer med private virksomheder, det handler om. Og den ide erklærer Aarhus Stiftstidende nu for stendød.

Avisen har nemlig haft fat i Venstres politiske ordfører, Britt Bager. Og hun fastslår, at partiet ingen planer har om at tvinge små foreninger til at bortforpagte salget af sodavand og frugt.

”Lokalmiljøerne, som blomstrer i eksempelvis lokale idrætsforeninger, drives af frivillige ildsjæle. De har en uvurderlig betydning rundt omkring i Danmark. Det flotte arbejde skal vi selvfølgelig understøtte og ikke gøre mere besværligt. Det har altid været Venstres holdning,” siger politisk ordfører Britt Bager (V) i artiklen her.

Da Socialdemokratiet tidligere har kaldt tankerne for ”gift for det frivillige foreningsliv”, er der meget, der tyder på, at udsagnet om ideens død er korrekt.

Det var i øvrigt mediet NB Økonomi, der først opsnappede de upopulære planer. Og her siger hotel- og restauranterhvervets brancheforening, Horesta, nu, at det planlagte indgreb fra regeringen har det helt forkerte fokus. Det burde fokusere på store, offentligt støttede enheder i stedet for de små foreninger, skriver NB Økonomi i denne artikel, som du kan læse, hvis du har abonnement.

Flere unge skal ind i foreningerne. Det er Tuborgfondet og Dansk Ungdoms Fællesråd enige om. Og de vil især gerne række ud til de unge, der lige nu står helt ude i periferien af foreningsdanmark.

Derfor er de gået sammen om et partnerskab, hvor de over de nærmeste tre år skal eksperimentere sig frem til måder at gøre foreningerne mere relevante for de unge. Projektet skal følges af forskere, som skal sikre, at gode initiativer bliver spredt i en videre kreds. Og så skal der uddannes 100 unge fællesskabsudviklere, som får til opgave at hverve 1000 unge, som ikke er medlemmer af nogen foreninger.

DUF lægger selv 700.000 kroner i projektet, mens Tuborgfondet bidrager med 4,9 millioner kroner. Du kan læse mere om tankerne i artiklen her.

Fra foreningsdanmark til fondsdanmark, hvor man må konstatere, at der er forskel på folk. Det viser en opgørelse, nyhedsbrevet Danmarks Fonde har foretaget af bestyrelseshonorarer i ti af de største fonde og fondslignende foreninger.

I Carlsbergfondet modtog et medlem af bestyrelsen i 2017 614.000 kroner om året for sit arbejde, mens bestyrelsesarbejdet i Aage og Johanne Louis-Hansens Fond blev aflønnet med 200.000 kroner om året.

Forklaringen på de store forskelle skal formentlig findes i fondenes forskellighed, både hvad angår størrelse og organisering, lyder et bud fra professor Steen Thomsen fra CBS.

”Der er nogle fonde, der har en direktør og et sekretariat, andre har ikke, men får bistand af selskabet, en administrator eller en advokat. Nogle steder tager fonds­be­sty­rel­sen sig mest af uddelingerne og punktum. Andre steder er de inde over strategi og in­ve­ste­ring­er i selskabet. Der er også forskel på uddelingerne, nogle kræver mere af fonds­be­sty­rel­sen end andre,” siger han i artiklen her, der kan læses, hvis du abonnerer på Danmarks Fonde.

I Herning har en fond ulovligt renoveret en fredet skulpturpark, og det kan få alvorlige konsekvenser for bestyrelsen. De otte bestyrelsesmedlemmer i Midtjysk Kulturfond risikerer at skulle betale erstatning ud af egne lommer, vurderer ekspert i fondsbestyrelsers erstatningsansvar advokat ph.d. Søren Bergenser.

”Der er en righoldig retspraksis for, at hvis man gør vold på fredede områder, så bliver man tilpligtet at tilbageføre det. Det er klart, at et påbud om at tilbageføre Skulpturparken vil blive pålagt fon­den med de omkostninger, det medfører,” siger han til Danmarks Fonde i denne artikel, der også kræver abonnement.

Og så til en anden slags fond, nemlig regeringens sociale investeringsfond, der skal sætte penge i sociale indsatser. Men fondens bestyrelse har en slagside, mener formanden for Frivilligrådet, Mads Roke.

Blandt de syv bestyrelsesmedlemmer, som skal administrere fondens foreløbig 50 millioner kroner, er tre medlemmer udpeget af innovationsminister Sophie Løhde (V), to af KL og to af Danske Regioner. De frivillige sociale organisationer har til gengæld præcis nul repræsentanter i bestyrelsen. Og det støder Frivilligrådets formand.

”Det er kritisabelt, at frivilligsektoren ikke er tænkt mere ind i fonden. Jeg synes eksempelvis, at Frivilligrådet burde udpege et bestyrelsesmedlem, ligesom eksempelvis KL gør det," siger Mads Roke Clausen i denne artikel.

Vil De købe et ulandsprojekt af denne mand?

 

Det er der en del mennesker, der vil. Og det har nogle svindlere fundet ud af.

Manden er naturligvis generalsekretæren i Dansk Røde Kors, Anders Ladekarl. Og han har inden for det seneste halve år mindst ti gange været udsat for, at svindlere hapser hans billede, lægger det på deres Facebook-profil og bruger det til at narre penge ud af folk.

”Nogle af dem, der gør det, henvender sig så til kvinder for at få penge. Sidst havde jeg en ret fortvivlet henvendelse fra en kvinde i USA, der havde fået en henvendelse fra en facebookprofil, som havde givet sig ud for at være mig. Han havde fortalt en historie om, at jeg var i Tyrkiet og havde brug for penge til en operation for at kunne komme hjem, og hun havde faktisk sendt penge,” fortæller Anders Ladekarl til fagbladet Journalisten.

Generalsekretæren har lagt en advarsel ud på sin egen profil på Facebook – inklusive dette billede fra en af snydeprofilerne. Og ud fra billedet at dømme er der helt tydeligt tale om en lusket type.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Her er to korte nyheder, du ikke kan leve uden. Den første står vi selv for. Ungdommens Folkemøde drager til udlandet. Eller forsøger måske snarere at smitte unge fra Tyskland, Sverige, Island og sågar Egypten og Jordan med en demokratisk virus, der skal give sig udslag i nye ungdomsfolkemøder.

”De andre lande skal se Ungdommens Folkemøde som en mulighed for at styrke den demokratiske selvtillid hos de unge,” siger talsmand hos Ungdommens Folkemøde Nicolaj Laue Juhl i artiklen her.

Om knap 14 dage er der deadline på indstillinger til organisationen EESC’s civilsamfundspris. Temaet i år er ”Identitet, europæiske værdier og europæisk kulturarv og kan gives til civilsamfundsorganisationer og enkeltindivider. Du kan læse mere om prisen her.

To hurtige fra medieverdenen skal vi da også lige have. Og hvorfor ikke tage udgangspunkt i vores egen navle?

Fredag kunne vi med meget stor stolthed fortælle, at vi har modtaget en bevilling fra Tuborgfondet til den del af Altinget, vi kalder Civilsamfundets Videnscenter. Bevillingen på to millioner kroner betyder, at vi ikke blot kan videreføre den konstruktive journalistik, vi udgiver hver onsdag, men faktisk udbygge videnscentret. Fremover skal vi også formidle ny forskning om civilsamfund og lave digitale undervisningsmaterialer til civilsamfundet. Det hele bliver gratis. Og det kan du læse mere om her.

Der er også en form for civil familieforøgelse at berette om. Kristeligt Dagblad har nemlig lanceret et nyt medie, der skal beskæftige sig med den kirkelige del af civilsamfundet. Det udkommer første gang i slutningen af september, og du kan læse mere om det nye specialmedie her.

Vi skal til tops i det sociale udkigstårn, hvorfra vi har spottet tre globale historier. Som altid bringer vi dem med tak til vores underleverandører hos Sociale Entreprenører i Danmark.

Og lad os starte med at banke hjemløsheden i bund. Det skal ske igennem sociale investeringer. En australsk forening, Sacred Heart’s Mission, har etableret et længerevarende partnerskab med myndigheder og filantropiske investorer. Og det skal resultere i, at 180 mennesker på randen af hjemløshed kommer ud af den dårlige spiral og ind i en bedre udvikling.

Programmet bygger på et pilotprojekt, der viste meget lovende resultater. Det kan du læse mere om her hos Pro Bono.

Kan virksomheder redde verden? Det spørgsmål stiller de to forfattere Michael Lenox og Aaron Chatterji i en ny bog, hvor de lægger op til større samarbejde mellem den offentlige sektor, det private og civilsamfundet, hvis de store samfundsproblemer skal løses.

Bogen hedder Can Business Save The Earth, og den kan du læse mere om her.                

Sociale entreprenører og ngo-ledere er blevet de nye rockstjerner på amerikanske universiteter. For ikke så længe siden var netop rockstjerner de gæstetalere, der tiltrak det største publikum. Men i dag er det ildsjæle, som leder velgørende organisationer, skriver det amerikanske medie Forbes. Og den artikel kan du finde her.

Og husk, at der er flere nyheder om socialt entreprenørskab og det, der ligner, hos Sociale Entreprenører i Danmark

I ugen, der kommer, får du omsider svaret på spørgsmålet: Hvad skal vi med barsel til mænd? Det sker ved et dialogmøde, som Kvinderådet står bag. Og det finder sted onsdag fra 17-19 i Niels Hemmingsensgade 10 i København.

Runde og halvrunde fødselsdage er der ingen af i denne uge – i hvert fald ikke nogen, vi kender til. Så vi har kun tilbage at minde om, at hvis du har kendskab til begivenheder, oversete historier, vinkler og nuancer, så kontakt os. Du finder redaktionens telefonnumre og mailadresser her.

Vi høres ved på mandag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00