Civilt overblik: Grønne investeringer, hvide vaskeskandaler og andre kulørte historier fra civilsamfundet

UGEREVY: Afbureaukratisering af civilsamfundet, bankskift for ulandsorganisationer og turbulente tider for Poul Nyrup Rasmussens hjertebarn, Headspace. Her er et farverigt civilt overblik.

Velux Fonden og Villum Fonden vil måle nøjagtigt, hvilken effekt deres investeringer har på klimaet.
Velux Fonden og Villum Fonden vil måle nøjagtigt, hvilken effekt deres investeringer har på klimaet.Foto: John McConnico/Ritzau Scanpix
Carsten Terp Beck-Nilsson

Godmorgen, og velkommen til en gennemført gråtonet mandag. Vejrudsigten lover 50 shades of grey – og ikke just på nogen ophidsende måde. Men så er det godt, du har det civile overblik til at sætte farve på dagen.

Efter sådan en farvelademad til morgenkaffen kan der nok være brug for en omgang hvidvask. Og så er det jo godt, vi har den store vaskemaskine, i daglig tale kaldet Danske Bank. Bankens estiske møntvaskeri har som bekendt håndteret op mod 1.500 milliarder smudsige kroner. Men det er ikke kun østeuropæiske banditter, der er kunder i Danske Bank. Det er en række af de store, danske ulandsorganisationer også – lidt endnu, i hvert fald. For som Altinget skriver i denne artikel, overvejer flere af dem nu at skifte bank.

Care Danmark har allerede truffet beslutningen, mens Dansk Flygtningehjælp har bedt om en alvorssnak.

”Vi er en stor kunde hos dem og vil gerne udtrykke vores bekymring og høre deres svar. Vi tager den her sag meget alvorligt," siger generalsekretær Christian Friis Bach.

Og fra én generalsekretær til en anden. Eller, hvis vi nu skal være helt præcise, til en forhenværende. I sidste uge sagde Oxfam Ibis nemlig farvel til sin general, Mie Roesdahl.

Halvandet år fik hun i spidsen for organisationen, før samarbejdet ophørte.

”Det har ikke været det helt rette match, og det drejer sig blandt andet om lederprofilen," siger en fåmælt formand for Oxfam Ibis, Christian Damholt, i artiklen her.

Vi har andre farver end hvid på paletten. Og det har de også i Søborg, hvor de er i færd med at male planeten grønnere. De to fonde Velux og Villum har kastet sig ud i såkaldte impact-investeringer. Og nu, efter de første par år, er fondene også ved at være klar med en måde at måle på effekten af deres pengeanbringelser. Det er ikke helt let, forklarer den ansvarlige for investeringerne, men det skal gøres alligevel. Og det er ekspert i klimainvesteringer Pelle Pedersen enig i.

”Mange siger, at de er impact-investorer. Men hvis man siger det, så skal man altså også måle på det – uanset om de datasæt og instrumenter, vi har i dag, ikke er perfekte,” siger han.

Du kan læse hele gennemgangen af de to fondes arbejde med at måle på deres investeringer her.

Og så til Bornholm, hvor det grønne også er i fokus. For her skal foreningerne arbejde grønt, hvis de vil gøre sig håb om støtte fra kommunen, skriver Bornholms Tidende.

”Bornholms lokale foreninger og kulturliv ønskes inddraget i arbejdet med den grønne omstilling under Bright Green Island-visionen og de 8 Bornholmermål,” lyder det ifølge avisen i et oplæg fra kommunaldirektør Peter Loft, hvoraf det også indgår, at forventningen skal indskrives som et krav til de foreninger, kommunen giver tilskud til.

Artiklen kan læses her, men kræver abonnement på avisen.

Og mere grøn omstilling – eller måske snarere tilbagestilling. For den fredede skulpturpark i Herning, som Midtjysk Skole- og Kulturfond uden tilladelse har renoveret, skal føres tilbage til noget, der ligner dens oprindelige tilstand. Det har Kulturministeriet besluttet, og dermed stadfæster ministeriet en tidligere afgørelse fra Slots- og Kulturstyrelsen. Det kan du læse mere om her, hvis du abonnerer på nyhedsbrevet Danmarks Fonde.

Det har været en uge af de mere usædvanlige for foreningen Headspace, der hjælper psykisk sårbare unge: På positivsiden ligger udsigten til en offentlig bevilling af de helt store, mens negativsiden udgøres af en fornyet kritik af den måde, Headspace opgør effekten af sin indsats.

Mandag fortalte Politiken, at sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) er indstillet på at sætte 80 millioner kroner af over satspuljen til at øge antallet af lokale Headspace-centre fra 18 i dag til 35.

”For mange børn og unge er det enormt tabuiseret at gå og føle sig forkert og have ondt i sjælen uden at have nogen at tale med om det. Så civilsamfundet og aktører i civilsamfundet er nødvendige, så vi kan få vendt nogle i døren, før de kommer ind i psykiatrien,” siger sundhedsministeren til avisen. Artiklen kan læses her, hvis du abonnerer på Politiken.

I Altinget jubler stifteren af Headspace og tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen forståeligt nok over ministerens melding.

”Det er en anerkendelse af den måde, vi arbejder på, og det princip, som heldigvis er bredt politisk accepteret: Hvis du vil hjælpe sårbare unge, skal du hjælpe tidligst muligt. Det er for sent, når de først har fået en diagnose. Og det er for kostbart,” siger han i artiklen her.

I kommentarfeltet under artiklen og på sociale medier er reaktionerne imidlertid lidt mere blandede. Professor emeritus Jens Christian Djurhuus hører til de stemmer, der stiller sig kritiske over for effekten af det arbejde, Headspace foretager – eller i det mindste af dokumentationen for den påståede effekt. Han har læst den måling, som Økonomer Uden Grænser har foretaget, og er ikke overbevist.

”PNR (Poul Nyrup Rasmussen, red.) har erfaring som tilknyttet forskningsinstitutioner. Det ville være rimeligt, at en sådan baggrund medførte, at man søgte evidens for, at Headspace virkelig havde effekt, FØR man rækker hånden ud efter offentlige penge,” skriver Jens Christian Djurhuus.

Og fredag udkom Weekendavisen så med artikel nummer to om Headspace. Under overskriften ”Skjulte tal, offentlige penge” skriver avisen, at det er nærmest umuligt at vide, om pengene til organisationen er godt givet ud. For Headspace vil ifølge avisen ikke oplyse, hvor mange der kommer i deres nuværende centre. Og det er afgørende for at kunne vurdere fornuften i bevillingen.

”Hvis ikke man har adgang til de data, har man ikke noget beslutningsgrundlag. Det siger næsten sig selv,” siger sundhedsøkonom Jes Søgaard.

Weekendavisen har bedt direktøren for Headspace, Trine Hammershøy, udlevere tallene, men uden held. I et skriftligt citat siger hun følgende:

”Vi leverer hvert år lokale tal og dokumentation på de unge, der bruger Headspace, til de enkelte kommuner. Vi har ingen problemer med at udlevere tallene til kommuner, regioner eller til politikerne på Christiansborg, men vi udleverer dem ikke til dig, fordi vores erfaring er […], at du bruger tallene som Fanden læser biblen og åbenbart har et horn i siden på Headspace.”

Artiklen kan læses her, hvis du har abonnement på Weekendavisen. Og det bliver næppe sidste gang, du hører om den sag.

* Headspace har efter artiklens udgivelse henvendt sig til Altinget og fortalt, at de efterspurgte tal nu kan findes på foreningens hjemmeside. Du kan se dem her

Regeringen vil lette bureaukratiet for foreningerne. Det skal ske gennem 15 initiativer, som blandt andet rummer tidligere udbetaling af midler og lempelse af revisionskrav.

”Det må ikke være sådan, at foreninger bliver bremset af indviklede og besværlige regler, der ender med at forhindre dem i at hjælpe socialt udsatte borgere," siger børne- og socialminister Mai Mercado (K).

Og det kvitterer Frivilligrådet for. De mener, regelændringerne især vil komme små og mellemstore foreninger til gavn.

Lidt skidt i fløjten er der dog, ud fra vores kommentarspor at dømme. For endnu engang har regeringen overset kulturen og idrætten, lyder det fra to af vores læsere. Find deres kommentarer under artiklen her.

Mød Klaus Ulrik: Han er ny i civilsamfundet.

 

Klaus Ulrik er ny skribent på Altinget: civilsamfund, og han er draget på en rejse ind i det stofområde, der er blevet hans her efter sommerferien. I en ny serie vil han bruge sin egen nysgerrighed som motor til at finde svar på noget af den undren, han selv har om det her vidunderlige, forunderlige og til tider bare underlige civilsamfund, som vi beskæftiger os med.

Følg hans færd rundt i de civile krinkelkroge. Første skridt på rejsen finder du her.

Og så til vejrs. Her fra det sociale udkigstårn, hvor luften er tynd, og fremtiden konsekvent er lys, har vi spottet tre glædesbolde, som vi vil rulle i jeres retning – som altid hjulpet på vej af vores sociale underleverandører Sociale Entreprenører i Danmark.

Den globale støtte til sociale entreprenører er stigende, konstaterer Impact Hub. Men det er vigtigt, at opbakningen tager den rette form. Og det er faktisk i højere grad kompetenceopbygning og netværk end adgang til penge, viser en ny rapport fra organisationen.

I Japan skal en nystartet afdeling af Grameen Bank bekæmpe fattigdom og ulighed ved at yde mikrolån til udsatte borgere, der på den måde kan forfølge deres drømme. Historien om Grameen Bank kan du læse her hos det japanske dagblad The Mainichi.

Og så har der netop været Social Enterprise World Forum i Edinburgh. Per Bach fra Sociale Entreprenører i Danmark var med og har skrevet denne omfattende gennemgang af, hvad der foregik i den skotske hovedstad. Og der er masser af inspiration at hente for alle med drømme om socialt iværksætteri.

Disse 6 korte nyheder skal du ikke snydes for.

Nummer 1. Siden 1996 har Frederiksbergfonden en gang årligt uddelt Frederiksbergpriserne på henholdsvis 100.000 og 50.000 kroner. I år gik den store pris til handicapidrætsklubben Parasport Frederiksberg, som for 25 år siden kom op med en helt ny idræt, racerunning, der i dag er paraolympisk disciplin. Den lille pris gik til rektor på CBS, Per Holten-Andersen, for sit bidrag til Frederiksberg som moderne universitetsby. Mere om det her.

Nummer 2. Lundbeckfonden har fået ny uddelingsstrategi. Og den fokuserer i endnu højere grad end tidligere på hjernen.

”For os er hjerneforskning en rummelig betegnelse, der kan indeholde projekter inden for både sundhedsvidenskab, samfundsvidenskab, humaniora samt teknik og naturvidenskab – også meget gerne tværfaglige projekter,” siger forskningsdirektør i Lundbeckfonden Thomas Sinkjær. Lundbeckfonden uddeler årligt mere end 500 millioner kroner. Du kan læse mere om strategien her.

Nummer 3. Mind Your Own Business søger lige nu mentorer i Københavnsområdet. Mentorerne skal styrke kompetencerne hos drenge fra udsatte boligområder, som har brug for en hånd til at komme i gang med at starte egen virksomhed. Over de sidste 8 år har 500 frivillige sammen med 43 erhvervspartnere gjort det muligt for 513 drenge at starte 52 mikrovirksomheder i Danmark. Mere om det her.   

Nummer 4. Det nye nichemedie Kirke.dk er gået i luften med et indhold af artikler om det kirkelige civilsamfund, redskaber, debat, navnenyheder og kalenderstof. Det minder mig om et eller andet, men jeg kan ikke helt komme på, hvad det er. Nå, pyt, du kan læse mere her.

Nummer 5. Og sporten kort: DBU er blevet kåret til Danmarksmester i good governance. Efter flere års arbejde med at skabe et mere åbent og demokratisk fodboldforbund scorer DBU nu den bedste vurdering blandt otte nationale sportsforbund i et EU-støttet studie. Det kan du læse mere om her.

Nummer 6. Landsforeningen for psykisk sundhed, Sind, har holdt landsmøde i weekenden. Knud Christensen blev genvalgt som formand. Det samme blev 1. næstformand Kristian Bennedsen. 2. næstformand blev Nina Löwe Krarup. Det kan du læse mere om her

I ugen, der kommer, inviterer Socialstyrelsen sammen med Center for Frivilligt Socialt Arbejde og COK til national konference om frivillighed. Blandt oplægsholderne er borgmester i Aarhus Jacob Bundsgaard og den hollandske civilsamfundsforsker Cees van den Bos.

Konferencen foregår onsdag fra 8 til 18 på Aarhus Rådhus.

Frivilligheden er også i centrum fredag, der – som en del af jer nok allerede ved – er Frivillig Fredag. Årets tema er ”Her er vi seje sammen”, og det vil vrimle med arrangementer landet over.

Lørdag afholder DGI DM i foreningsudvikling. Det finder sted ved en konference på BGI Akademiet på Gramvej 3 i Hornsyld fra klokken 9 til 16.

Samme dag stiller PsykiatriNetværket skarpt på psykisk sårbarhed og psykiatrien ved Psykiatritopmødet. Det foregår i Imperial, Ved Vesterport 4 i København fra klokken 12 til 17.15.

Vi har en enkelt af de runde fødselsdage i denne uge. Det er Jens Bromann, præsident for Handi Life Sport og tidligere formand for Dansk Blindesamfund, som fylder 65 tirsdag. Tillykke med det.

Og hermed kom vi til bunds i ugens fortrædeligheder og fortræffeligheder. Skriv endelig til os, hvis der er noget, vi har misset, eller du bare ved noget, vi bør vide. Det bliver mellem dig og os og civilsamfundet. Du finder kontaktinfo på redaktionen her

Artiklen er rettet mandag klokken 16.57. Følgende sætning er blevet tilføjet: 

* Headspace har efter artiklens udgivelse henvendt sig til Altinget og fortalt, at de efterspurgte tal nu kan findes på foreningens hjemmeside. Du kan se dem her. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00