Civilt overblik: Rullende millioner, store ambitioner og en advokat med en vagthund i struben

UGEREVY: Millionerne ruller i ugens overblik. Vi skal omkring 40 vandmillioner, 75 småbørnsmillioner og 94 idrætsmillioner. Ingen højere?

Disse skønne, unge mennesker og deres kammerater verden over fortjener Nobels Fredspris, mener en erhvervsmand. Se hvem sidst i artiklen. 
Disse skønne, unge mennesker og deres kammerater verden over fortjener Nobels Fredspris, mener en erhvervsmand. Se hvem sidst i artiklen. Foto: /ritzau/Thomas Heie Nielsen
Carsten Terp Beck-Nilsson

Godmorgen, har du sovet godt?

Så snup dig en kop kaffe, og sæt dig godt til rette. Så vil vi servere et civilt overblik over en uge, hvor millionerne rullede lystigt.

Det er da lige til at blive i godt humør af, er det ikke?

Okay, ro på. Det er trods alt mandag. 

Og lad os så komme i gang. Millionerne deler jo ikke sig selv ud.
Vi starter i Bjerringbro, hvor Poul Due Jensens Fond i den forgangne uge annoncerede sin største uddeling nogensinde, nemlig 40 millioner kroner. Pengene går til forskning i vandbehandling, vandkvalitetssensorer og opbygningen af et avanceret sensorlaboratorium.

Det kan du læse mere om her.

Inden den næste tocifrede milliondonation skal vi lige have en god nyhed fra regeringen til frivilligdanmark.

Nu skal alle udenlandske arbejdstagere nemlig have ret til at udføre frivilligt arbejde uden først at skulle søge særlig tilladelse. Det kommer efter afsløringerne om, at udlændinge risikerer en 15 års karantæne fra at kunne søge om permanent opholdstilladelse, hvis de formaster sig til at træne de lokale lilleputter i fodbold.

Regelændringen kommer samtidig med, at regeringen i det hele taget bebuder smidigere regler for udlændinge med bijob. Mere om det her.

Og nu vi er ved det udenlandske islæt, er der nok ikke mange, der havde tænkt, at en flok indvandrerdrenge fra Nørrebro ville være de oplagte legeonkler i den lokale kristne frikirke. Sådan er det alligevel blevet – og det er en afledt effekt af det arbejde, organisationen Medborgerne gør i området.

Gennem Medborgerne, der arbejder for at ruste borgerne til at give deres lokalområde et løft, har de to organisationer Kirken i Kulturcentret og Fritidsakademiet fundet ud af, at de deler fælles værdier. Og det har medført konkrete arbejdsopgaver i kirken til drengene fra Tingbjerg og Urbanplanen, som pludselig får nogle helt nye indtryk.

“Styrken ligger i relationerne. De unge møder nye mennesker, som de ellers ikke ville have mødt. Man skaber et møde mellem mennesker, der kommer fra forskellige kulturer og forskellig tro,” siger Mudi Jarkass fra Fritidsakademiet i artiklen her.

Og skulle vi så ikke se at få delt lidt flere millioner ud?
Hvad med 75 af slagsen over de næste to år til at bryde den negative sociale arv og stille børn af ressourcesvage forældre lidt bedre i skolen i forhold til kammeraterne?

Det er i hvert fald det, en alliance af mere end 30 organisationer, myndigheder og fagfolk har forpligtet sig til at arbejde for igennem Småbørnsløftet.

Pengene til at opfylde løftet kommer fra Egmont Fonden. Og her understreger direktøren for fondens støtte- og bevillingsadministration, Henriette Christiansen, at der skal sættes tidligt ind. For ulighed i læring bliver grundlagt, allerede mens de børnene ligger i mors mave.

“Den ulighed er meget svær for samfundet at bryde. Det vil vi gerne være med til,” siger Henriette Christiansen i artiklen her

Vi skal til en advokat med en vagthund siddende i struben. Advokaten hedder Christian Harlang, vagthunden hedder Civilstyrelsen, og grunden til, at styrelsen sidder, hvor den sidder, er, at den langtfra er tilfreds med tingenes tilstand i familiefonden Harlang & Toksvig Fondet. Der er ikke fremsat tilstrækkelige oplysninger om økonomien, til at styrelsen vil sige o.k. for fondets uddelingspolitik. Og der er ikke styr på ledelsen i fondet, da der fortsat mangler et uafhængigt medlem i bestyrelsen, skriver Jyllands-Posten. Det kan du læse mere om i denne artikel – hvis du vel at mærke har abonnement på avisen. 

Og har du appetit på mere, kan du læse videre her, hvor Jyllands-Posten fortæller, at Christian Harlang tilsyneladende er ved at miste sin plads i fondens bestyrelse og blive sat fra bestillingen som administrator af fonden. Om det så bliver afslutningen på fejden i familien Harlang, er ganske uvist. Vi følger det med udelt interesse.

Noget andet, vi går op i, er arbejdsmiljøet i civilsamfundets organisationer. I december beskrev Civilsamfundets Videnscenter, hvordan en række organisationer ikke havde fået udfyldt den lovpligtige APV – altså det redskab, der skal bruges til at måle, hvordan arbejdsmiljøet har det.

En af organisationerne var Folkeuniversitetet, som nu har taget kontakt til Arbejdstilsynet for at få rettet op på forholdene.

Det kan du læse mere om her.

Politisk er sagen blevet rejst af Socialdemokratiets Lennart Damsbo-Andersen. Og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) har svaret, at Arbejdstilsynet arbejder på et nyt digitalt APV-værktøj, der skal gøre det lettere at leve op til lovgivningen.

Mere om det her.

Men det er altså ikke lutter lagkage, for i idrætsverdenen har næsten hver tredje af de 280 foreninger og klubber, Arbejdstilsynet har besøgt, fået et hak i næsen. 80 fik påbud om at lave en APV, fortæller Civilsamfundets Videnscenter her.

Og nu, hvor vi er kommet ind i idrætslivet, var der så ikke lidt flere millioner at dele ud?

Jo, det var der sørme. 94 fuldgode danske millioner har fået ben at gå på – eller måske snarere løbe på. For de skal bruges til at gøre flere danskere forpustede på ugentlig basis.

Det er Nordea-fonden og Trygfonden, som poster nye penge ind i “Bevæg dig for livet”, som er et samarbejde mellem de to fonde DGI og DIF. Målet er at få 600.000 flere danskere i gang med idræt inden 2025. Heraf skal 325.000 være aktive i idrætsforeninger.

Donationen kommer efter nogle pilotprojekter, der har fået flere i gang med løb, badminton og floorball. Og det har skabt optimisme hos donorerne.

“Vores donation skal forstås sådan, at de resultater, der er opnået i den sidste projektperiode, har skabt grobund for, at det kan gøres endnu mere effektfuldt i den næste periode,” siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, i artiklen her.

Apropos liv skal vi lige have aflyst landsbydøden. Og til det skal vi bruge nogle penge, noget professionel projektledelse og så ikke mindst en ordentlig spandfuld lokalt engagement.

Og det er lige præcis ingredienserne i de landsbyklynger, som Realdania og DGI sammen har taget initiativ til.

I disse uger starter en ny runde med 29 klynger forskellige steder i landet. Og i det kommende halvandet år følger Altinget de fire lokalsamfund, der indgår i klyngen Ringsted Nord.

Her lød startskuddet ved et borgermøde forrige søndag, hvor formanden for Vigersted Lokalråd kridtede banen ganske fint op.

”Vi har udfordringer her, som ganske vist er større andre steder. Men hvis de skal løses, kræver det mod til blandt andet at krydse sognegrænser og finde nye løsninger. Vi i de fire lokalråd har besluttet, at vi vil give det en chance,” sagde han. Den første artikel om Ringsted Nord kan du læse her. Langt flere vil følge.

Vi skal lige runde 100 millioner. Men for at gøre det er vi nødt til at skifte valuta. Fra kroner til spejdere.

Berlingske har nemlig interviewet formanden for World Scout Foundation, fonden bag den internationale spejderbevægelse. Det er erhvervsmanden Lars Kolind. Og han har nogle klare mål for, hvad fonden skal: Antallet af spejdere verden over skal fordobles fra i dag 51 millioner fordelt på 169 lande til 100 millioner inden 2023.

I interviewet, som desværre ikke er lagt på nettet, fortæller Lars Kolind om sin egen indgang til spejderbevægelsen og om de værdier, han mener, verden har god brug for.

“Man lærer at tage hensyn til andre, arbejde sammen, have tillid til andre og tage lederskab,” siger Lars Kolind og fortsætter:

“Spejderbevægelsen yder et kæmpebidrag til at gøre verden til et lidt mindre ringe sted eller lidt bedre sted at være, og det er også derfor, at bevægelsen mange gange er blevet nomineret til Nobels Fredpris – og for længst burde have fået den.”

Ugen, der kommer, er ikke den mest begivenhedsrige i mands minde. Onsdag klokken 14 er der dog samråd om sagen med den ændrede danske støtte til palæstinensiske civilsamfundsorganisationer. Det er udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), der skal forklare sig i lokale 2-133 på Christiansborg.

Og fredag fra 13.30 til 17 præsenterer Tænketanken – Den nye 3. Alder sine anbefalinger til et godt seniorliv frem mod 2040. Det foregår i Fællessalen på Christiansborg.

Og så er det lørdag, der er Danmarks Indsamling. 12 humanitære organisationer samler ind til verdens hjemløse børn. Det store tv-show bliver sendt på DR live fra Dokk1 i Aarhus.

Og således kom vi til vejs ende. Hvis I lover at være aktive i den kommende uge, vil vi til gengæld love jer, at der kommer et nyt civilt overblik på mandag fyldt med civile sysler. God arbejdslyst.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Lehmann Andersen

Direktør, Nordea-fonden og Tietgenfonden, formand, Fondenes Videnscenter
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1992)

Lars Kolind

Formand, Kolind, Jacob Jensen og Crossforce, adj. professor, fhv. koncernchef, William Demant
cand.scient. i matematik (Aarhus Uni. 1972), HD i organisation (Handelshøjskolen i København 1977)

0:000:00