En humanitær milliardgesjæft, politisk speed-dating og ni fynske kistebærere

UGEREVY: Vi skal på Tivoli-tur i Aarhus, bustur rundt i civilsamfundet og til et debatmøde, der næsten blev afbrudt af et skud. Velkommen til det civile overblik.

Det er ikke nogen helt let opgave at bære kister. Men i Vester Aaby på Fyn har man fundet en fiffig løsning. Billedet her er fra en begravelse i Vigerslev Kirke. 
Det er ikke nogen helt let opgave at bære kister. Men i Vester Aaby på Fyn har man fundet en fiffig løsning. Billedet her er fra en begravelse i Vigerslev Kirke. Foto: /ritzau/Thomas Sjørup
Carsten Terp Beck-Nilsson

Godmorgen. Og velkommen til en frisk spurt gennem den forgangne uges begivenheder i det civile Danmark. Vi starter med os selv.

For fredag kunne Altinget fortælle, at omsætningen i nødhjælpsorganisationerne satte rekord i 2016.  7,6 milliarder kroner udgjorde den samlede omsætning for de 22 organisationer, Altinget har kigget på. Og det er 300 millioner kroner mere end året før, der ellers også satte rekord.

Tjuhej, hvor det går, kunne man jo godt fristes til at tænke, men den stigende omsætning sker på en trist baggrund, pointerer generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, Christian Friis Bach.

”Desværre skal den primære årsag jo findes i de store kriser i verden, som driver flere mennesker på flugt end nogensinde og skaber flere fordrevne,” siger han i artiklen her.

Heldigvis er det ikke nød og ulykke alt sammen. I Aarhus har kommunen inviteret 10.000 frivillige til fest i Tivoli Friheden – med turbånd og det hele.

Tivoli-turen finder sted 15. december – netop hvor Aarhus står ved udgangen af året som kulturhovedstad og på tærsklen til et nyt år som frivillighovedstad. Det er da også de to begivenheder, der har foranlediget kommunen til at åbne forlystelsesparken for de frivillige, skriver Jyllands-Posten

"Vi har i Aarhus nogle fantastiske ildsjæle, der gør en stor forskel for andre mennesker. Jeg vil gerne benytte lejligheden til at sige tak til de mange, der har været med til at gøre kulturhovedstadsåret til en succes, men også de mange frivillige i foreningerne, som år efter år skaber oplevelser og sunde fællesskaber for andre," siger rådmand for Kultur og Borgerservice Rabih Azad-Ahmad i en pressemeddelelse.

Fribilletterne til de frivillige uddeles efter først til mølle-princippet. 

Mens nogle kører i rutsjebane, må andre tage bussen. Altinget tog med, da en blandet trup af folk fra civilsamfundet, kommuner og universiteter drog på bustur rundt i landet for at finde ud af, hvordan man bedst engagerer unge i vores demokrati. Det blev en to-dages tour de force gennem aktiviteter, der enten giver unge plads til selv at skabe eller inddrager dem i et fællesskab. Og det affødte selvsagt mange diskussioner og pointer, som du kan få et indtryk af i reportagen her.

En våbenhvile bliver oftest modtaget med et lettelsens suk, men ikke på Nørrebro. For her blev våbenhvilen mellem de stridende bander forhandlet på plads af den såkaldte Fædregruppe. Og så lød der ellers et politisk ramaskrig. For hvem er disse fædre, og hvilke forbindelser har de, og hvorfor har de ikke bare fortalt politiet, hvem der har slået hvem ihjel?

Reaktionerne fik debattøren Tarek Hussein til at skrive et indlæg i Politiken, hvor han klandrer ikke mindst politikere for i årevis at have efterlyst handling fra det muslimske civilsamfund, men når civilsamfundet så handler, er det også forkert.

”Der er tale om en gruppe af fædre, som er bekymrede på vegne af deres lokalmiljø, som derfor har brugt sig selv til at sætte en foreløbig stopper for skyderierne. Hvordan det nogensinde kan vendes til noget negativt, overgår min fantasi,” skriver han her.

Nu er der heldigvis andet end skyderier på Nørrebro, selv om et politisk møde, Altinget deltog i, faktisk var tæt på at blive afbrudt af et skud. Men mødet fortsatte og blev på den måde en manifestation af det, der var arrangørernes egentlige intention, nemlig at lave fællesskaber for unge.

"Jeg kan se, at det skaber en forandring, at vi er nogle unge mennesker, der rent faktisk stiller os op og gør noget. Vi taler med de unge i området og opfordrer dem til at komme. Og når vi ser, hvor mange der kommer i dag, så bliver jeg bare stolt,” siger Fenek Ismail i artiklen her.

Hun er forkvinde for Ågårdens Ungefællesskab, der i sin tid startede, fordi nogle veninder savnede et fritidstilbud og besluttede at tage sagen i egen hånd. Siden da har Ågårdens Ungefællesskab lavet politisk speed-dating, debatter om seksualitet, børnepasning og meget andet.

De unge på Nørrebro er ikke de eneste, der hungrer efter viden. Det gør en masse socialfaglige grupper som pædagoger, lærere, socialrådgivere og sundhedsplejersker også. Og nu er der et tilbud på vej til dem. Med penge fra Egmont Fonden er Dansk Socialrådgiverforening i færd med at lave en video-platform med foredrag af den slags, der kendes fra de såkaldte TED-talks.

Oplæggene her skal kunne bruges på uddannelser og arbejdspladser, hvor de skal give en faglig vitamin-indsprøjtning i form af ny viden eller gode erfaringer med socialt arbejde.

”Vi håber, at vi kan opbygge en videoplatform på nettet, hvor praktikere i socialt arbejde kan sprede præcis viden på kort tid på en levende måde,” siger Niels Christian Barkholt, næstformand i Dansk Socialrådgiverforening, i artiklen her.

Han regner med, at de første Social Talks er klar i løbet af 2018.

Og vi slutter der, hvor vi alle ender før eller siden: i jorden. Men selv om endemålet er givet, er turen dertil ikke en selvfølgelighed. For de ansatte ved landets kirker kan komme i konflikt med alskens regler om arbejdsmiljø, når de skal slæbe kister ind i kirkerne til det sidste farvel.

Det fandt menighedsrådet i Vester Aaby Kirke på Sydfyn en fiffig løsning på: De lagde opgaven ud til frivillige.

Den udløsende faktor var først et påbud og siden en bøde på 20.000 kroner fra Arbejdstilsynet. Årsagen var, at kirkens ansatte skulle bære kisterne seks trin op af en trappe for at få dem ind i kirkerne. Og en teknisk løsning på det problem ville medføre, at kirken skulle bygges om for en million kroner.

”Så var vi nogle mænd, der kiggede på hinanden og sagde, det er jo det glade vanvid. Vi bærer kisten ind selv,” fortæller daværende menighedsrådsformand Niels Krogh til Kristeligt Dagblad.

Og dermed blev Kistebærerlauget stiftet.

Avisen kan i øvrigt fortælle, at de ni frivillige ikke tager let på deres opgave. Og lauget har sågar et fast ritual, der følges:

Kisten skal bæres ind i stilhed og i et roligt tempo. Når kisten er på plads foran alteret, stiller lauget sig ved kisten med ansigterne mod hinanden, mens formanden siger ”æret være afdødes minde” efterfulgt af 15 sekunders stilhed. Til sidst siger formanden ”tak”, og lauget forlader kirken, skriver Kristeligt Dagblad.

I ugen, der kommer, lægger 3F fra land med et åbent debatmøde om økonomisk ulighed og det sociale arbejde blandt fattige børn og familier. Det foregår i 3F’s egne lokaler i København mandag mellem 8 og 9.30.

Tirsdag er der inspirationskursus i FN’s Verdensmål for CISUs medlemmer i Vartorv i København. Det er fra klokken 17 til 20.

Og onsdag inviterer Globalt fokus indenfor til tredje session om civilsamfundets fremtid. Bernie Sanders' tidligere senior advisor, Zack Exley, deltager over Skype. Det foregår i Rysensteensgade 3 i København fra 13 til 16.

Hvad er civilsamfundets rolle i antiradikaliseringsarbejdet? Det spørgsmål bliver stillet, når Amal Hayat Denmark inviterer til høring i Folketinget torsdag fra 13 til 17. Blandt deltagerne vil være Nagieb Khaja og Troels Ravn (S).

Samme torsdag fylder Torben Svanborg, formand i Bevica Fonden, 70 år. Det bliver fejres i fondens egne lokaler i København mellem 15.00-17.00.

Og nu vi er ved de runde: Tirsdag fylder Marie Andergren, kommunikationschef i Egmont Fondens støtte- og bevillingsadministration, 40 år.

Så er der ikke mere civil spurt i denne uge. Men vi er tilbage med en ny omgang stort og småt om en uges tid. Vi høres ved.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Friis Bach

MF (R), stifter, Warfair
cand.agro. (KVL 1992), ph.d. international økonomi (KVL 1996)

0:000:00