Fond støtter sociale TED talks til videnshungrende socialarbejdere

VIDEN PÅ VIDEO: Dansk Socialrådgiverforening vil udvikle en videoplatform på nettet, hvor lærere, pædagoger og andre socialfaglige praktikere kan dele viden og erfaringer. Egmont Fonden har skudt penge i projektet.

Bedre spredning af ny viden om børns trivsel skal hjælpe pædagoger og socialrådgivere med at ruste udsatte børn bedre til skolelivet. 
Bedre spredning af ny viden om børns trivsel skal hjælpe pædagoger og socialrådgivere med at ruste udsatte børn bedre til skolelivet. Foto: /ritzau/Marius Nyheim
Carsten Terp Beck-Nilsson

Socialrådgivere, pædagoger og andre, der arbejder med udsatte børn og unge, kan se frem til et tiltrængt skud vitaminer i deres arbejdsliv. Med penge fra Egmont Fonden arbejder Dansk Socialrådgiverforening på at lancere TED talks, der skal sprede ny viden og god praksis på socialområdet.

”Vi håber, at vi kan opbygge en videoplatform på nettet, hvor praktikere i socialt arbejde kan sprede præcis viden på kort tid på en levende måde,” siger Niels Christian Barkholt, næstformand i Dansk Socialrådgiverforening.

Social Talks hedder projektet, som har et dobbelt fokus: Dels skal det give offentligheden større indblik og bedre forståelse af de problemer, socialarbejdere dagligt møder – og ikke mindst hvordan de løser dem. Dels skal det sprede viden og inspiration til alle de faggrupper, der arbejder med ikke mindst socialt udsatte børn og unge.

”Missionen er ikke mindst at skabe en infrastruktur, der kan sikre, at vi får spredt den viden, der findes, for at løfte kvaliteten. Den kode har man jo forsøgt at knække i mange år, og det her er et godt bud på, hvordan man kan gøre det,” siger Niels Christian Barkholt.

Missionen er ikke mindst at skabe en infrastruktur, der kan sikre, at vi får spredt den viden, der findes.

Niels Christian Barkholt
Næstformand, Dansk Socialrådgiverforening

Hans håb er at skabe et miljø omkring Social Talks, hvor forskere såvel som praktikere fra mange professioner får lyst til at dele og diskutere viden og erfaringer, men samtidig, at formidlingen – ligesom hos forbilledet TED talks – bliver så skarp, at platformen appellerer til alle, der har en interesse for sociale problemstillinger.

Niels Christian Barkholts tanke er, at foredragene skal optages ved fysiske arrangementer og derefter lægges på nettet, hvor de kan bruges som indslag ude på arbejdspladserne og for eksempel i undervisningen på professionsuddannelserne.

Han understreger, at initiativet ikke skal erstatte efteruddannelse til de ansatte. Tanken er snarere at inspirere til nytænkning på socialområdet.

”Social Talks skal ikke træde i stedet for efteruddannelse. De skal være et supplement, som gør, at viden og god praksis bliver delt mere systematisk. Og frem for alene tykke rapporter og lange artikler skal vi på en levende, tilgængelig måde sætte fokus på det, der virker, og hvordan det bliver omsat,” siger Niels Christian Barkholt.

En indirekte måde at hjælpe udsatte børn
Dansk Socialrådgiverforening har fået 150.000 kroner fra Egmont Fonden til at udvikle et koncept for de nye videoforedrag. Samtidig skal pengene gå til at finde en forretningsmodel, der sikrer, at der fremadrettet kan produceres foredrag af tilstrækkelig høj kvalitet.

”Det koster nogle penge at producere Social Talks. Derfor er det vigtigt at finde et bæredygtigt koncept, som fungerer og er så simpelt, at det kan skaleres op,” siger programchef i Egmont Fonden Jakob Roepstorff.

Hvis det lykkes, kan konceptet potentielt få en ny portion penge fra fondens såkaldte spireprogram – et venturefilantropisk program i tre faser til henholdsvis udvikling, afprøvning og sidenhen opskalering af nye ideer.

Egmont Fonden arbejder med den overordnede målsætning, at alle unge i 2030 skal kunne gennemføre en ungdomsuddannelse. Fondens primære indsats er rettet direkte mod børn, men med Social Talks henvender Egmont Fonden sig til nogle af de voksne, der har betydning for de udsatte børns trivsel.

”Den manglende opkvalificering og videndeling på området er en af de store udfordringer, vi kan se i forhold til at få løftet de udsatte børn. Derfor tager vi det her initiativ, så vi kan få spredt noget af den viden, der er relevant for de praktikere, der arbejder med børnene,” siger Jakob Roepstorff.

Social Talks bliver gratis. Hvis alt går vel, ligger de første videoforedrag klar i løbet af 2018.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00