Humanitære organisationer henter rekordmange penge

NØDHJÆLP: Med 7,6 milliarder i samlet omsætning står de danske nødhjælps- og udviklingsorganisationer for endnu en omsætningsrekord, der slår sidste års rekordomsætning med 300 millioner.

Med en omsætning på næsten 2,9 milliarder indtager Dansk Flygtningehjælp førstepladsen på listen over de humanitære organisationer med størst omsætning.
Med en omsætning på næsten 2,9 milliarder indtager Dansk Flygtningehjælp førstepladsen på listen over de humanitære organisationer med størst omsætning.Foto: /ritzau/Finn Frandsen
Simon Lessel

Mens den danske ulandsbistand er på sit laveste niveau i over 30 år, fortsætter pengestrømmen til de danske nødhjælps- og udviklingsorganisationer mod nye højder.

Fra 2015 til 2016 er den samlede omsætning for de 22 organisationer steget fra 7,3 milliarder til næsten 7,6 milliarder. Penge, der kan bruges til godtgørende formål i verdens brændpunkter og ved akutte kriser i eksempelvis Syrien og ved Europas grænser.

Det viser den gennemgang af årsregnskaberne fra de 22 største udviklings- og nødhjælpsorganisationer i Danmark, som Altinget har foretaget.

(Artiklen fortsætter efter grafen)


Samtidig skal væksten i omsætningen yderligere ses i lyset af, at støtten til nødhjælpsorganisationerne tidligere er skåret med cirka 300 millioner af den nye regering efter valget i 2015.

Fakta
Hvad skyldes væksten? 
”Det er min vurdering, at det i høj grad skyldes institutionel fundraising. Det vil sige, at man er konkurrencedygtig i forhold til de donorer, som de her midler kommer fra, og det, går jeg ud fra, primært er EU og FN” 

Laust Leth Gregersen, formand i Globalt Fokus, der er en paraplyorganisation for de danske nødhjælps- og udviklingsorganisationer.

Fremgangen kommer igen i år på en trist baggrund, fremhæver generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp Christian Friis Bach.

”Desværre skal den primære årsag jo findes i de store kriser i verden, som driver flere mennesker på flugt end nogensinde og skaber flere fordrevne,” siger han.

Desværre skal den primære årsag jo findes i de store kriser i verden, som driver flere mennesker på flugt end nogensinde.

Christian Friis Bach
Generalsekretær, Dansk Flygtningehjælp

(Artiklen fortsætter efter grafen)


Fremgangen i organisationernes samlede omsætning skyldes dog især toneangivende spillere som Dansk Flygtningehjælp, Røde Kors og Red Barnet, der alle har øget deres omsætning betragteligt i det seneste år.

Dansk Flygtningehjælps omsætning lyder på næsten 2,9 milliarder, hvilket er en stigning på 9,5 procent sammenlignet med sidste år.

De store trækker op
WWF Verdensnaturfonden er højdespringeren med den største procentuelle stigning i omsætningen. Herefter følger Red Barnet med en omsætningsstigning på 14,2 procent fra 2015 til 2016. Det svarer i runde tal til en stigning på 83 millioner – fra 586 millioner til 669 millioner.

Det er Dansk Flygtningehjælp og Røde Kors, som udover Red Barnet bidrager til, at der samlet set kan konstateres endnu en stigning i omsætningen for nødhjælpsorganisationer. De står for næsten to tredjedele af organisationernes samlede omsætning. Men også IBIS, Dansk Folkehjælp, WWF Verdensnaturfonden, SOS Børnebyerne og Plan Danmark har fremgang i omsætningen.

(Artiklen fortsætter efter grafen)


At det går godt for økonomien i organisationerne er ikke nogen enlig svale.

Siden 2009, som Altingets gennemgang strækker sig tilbage til, er den samlede omsætning for de danske humanitære organisationer kun vokset.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Friis Bach

MF (R), stifter, Warfair
cand.agro. (KVL 1992), ph.d. international økonomi (KVL 1996)

0:000:00