Redaktørerne guider: Her er Folkemødets fedeste events

Tre dage og næsten 3.000 events. Hvad skal du vælge? Altingets fagredaktører har tygget programmet igennem for dig. Her kommer deres personlige top-3 over arrangementer på Folkemødet, man ikke skal gå glip af.

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

Hvorfor skal vi egentlig ikke have atomkraft i Danmark? Hvad skal vi med en ny oversættelse af Bibelen? Og hvorfor endte spionchefen Lars Findsen pludselig bag tremmer?

Der er noget for enhver smag på Folkemødet. Men med næsten 3.000 forskellige events spredt fra torsdag til lørdag kan det være sin sag at navigere i det omfattende program.

For at gøre det lettere for dig, har vi bedt Altingets fagredaktører om at fremhæve de tre arrangementer, de helst vil bruge deres tid på. Så hvad end du interesserer dig for grøn omstilling, sundhed eller uddannelsespolitik, kan du søge inspiration i listen nedenfor.

Vi tager forbehold for programændringer og aflysninger. Her kan du selv gå på jagt i det fulde program.

 

ARBEJDSMARKED
Af Jakob Krarup Bjerregaard, redaktør, Altinget Arbejdsmarked

Jakob Krarup Bjerregaard

1) Fremtidens beskæftigelsesindsats - gravøl for jobcentrene? 
Torsdag 12:00-12:45 / Arrangør: 3F. 

SVM-regeringen vil nedlægge jobcentrene og lave afgørende om på beskæftigelsesindsatsen. 3F og Dansk Socialrådgiverforening er blandt deltagerne i en debat om, hvad der skal komme i stedet for de udskældte jobcentre. 

2) Det grå guld glimter på arbejdsmarkedet 
Lørdag 11:00-11:45 / Arrangør: Dansk Arbejdsgiverforening. 

Hvordan får vi flere seniorer til at blive længere på arbejdsmarkedet? Det er allerede højt på den politiske dagsorden. Ældre Sagens direktør, Bjarne Hastrup, i debat med FH-næstformand Nanna Højlund og DA-direktør Fini Beilin. 

3) Sådan afslørede Berlingske og Ekstra Bladet Lizette Risgaard 
Lørdag 17:00-18:00 / Berlingske Media. 

Hør om processen og de etiske overvejelser bag Berlingske og Ekstra Bladets afsløring af den nu forhenværende FH-formand, Lizette Risgaard. Blandt deltagerne er to af journalisterne bag artiklerne.  

 

BY & BOLIG / TRANSPORT
Af Daniel Bue Lauritzen, redaktør, Altinget Transport og Altinget By&Bolig

Daniel Bue Lauritzen

1) Flyv med grøn samvittighed? 
Torsdag 14:00–14:45 / Arrangør: Rasmussen Global.

Indenrigsflyvningen skal være grøn i 2030, varslede Mette Frederiksen i nytårstalen sidste år. Men det kræver store investeringer i både udvikling af grønt brændstof og infrastruktur i lufthavnene, hvis ambitionen skal på vingerne. Politikere og branchefolk tager debatten.

2) Hvordan får vi landdistrikter i udvikling? 
Fredag 13:45–14:30 / Arrangør: Venstres Landsorganisation.

Udviklingen – eller manglen på samme – i landdistrikterne er hot på Christiansborg, hvor placering af uddannelser og arbejdspladser, den kollektive trafiks tilstand og særligt erhvervslivets vilkår i den grønne omstilling for tiden er helt centrale temaer. Den i det lys mere perifære minister, Louise Schack Elholm (V), fortæller, hvordan SVM-regeringen ser på sagen.

3) Sammenhæng eller sammenbrud i de almene boligområder? 
Lørdag 16:00–17:30 / Arrangør: Det Kongelige Akademi. 

Parallelsamfundsloven er blevet både udskældt og hyldet, siden den trådte i kraft i 2018. Fem år senere står det klart, at mange områder er i gang med en positiv udvikling, når man ser på eksempelvis andelen af beskæftigede beboere. Men hvad betyder indgrebene for livet i områderne? Eksperter, beboere og aktører i den almene sektor tager ordet. 

Læs også

CIVILSAMFUND 
Af Gitte Ballenstedt, redaktør, Altinget Civilsamfund

Gitte Skotby-Young Ballenstedt

1) Hop på båden, der vil ændre dit liv 
Torsdag 11:00-12:15 / Arrangør: CISU - Civilsamfund i Udvikling. 

Med et teaterstykke illuderes oplevelsen af et pushback og ubehagelige grænsevagter for en flygtning på vej til et EU-land. Man møder Noor, som er flygtet fra Afghanistan og nu lever papirløst i Athen og deltager i en debat om, hvordan vi forbedrer forholdene for mennesker på flugt. Skuespillere agerer menneskesmuglere og behandler publikum som mennesker på flugt. 

2) Har civilsamfundet et problem med arbejdsmiljøet? 
Fredag 13:00-14:00 / Arrangør: Center for Frivilligt Socialt Arbejde.

Titlen siger næsten det hele, men til dette event vil praktikere og eksperter søge årsagen til, at der med jævne mellemrum dukker sager op fra civilsamfundet om konflikter eskaleret ud af kontrol, svære vilkår og udbrændte medarbejdere. Har civilsamfundsorganisationerne ladet hånt om ansattes trivsel? Er rammevilkårene den største skurk eller noget helt tredje? 

3) Velfærdsstatens sociale problemer og civilsamfundets rolle 
Lørdag 14:00-14:45 / Arrangør Ombold. 

En debat, hvor deltagerne rent faktisk er uenige om, hvordan vores samfund fundamentalt skal udvikle sig: Ungdomspolitikere med klare ideologiske ståsteder debatterer, hvordan forholdet bør være mellem den enkelte, samfundet og staten. Efter debatten fortsætter kampen på MUR-banen, hvor folkemødemesterskabet i mur for ungdomspartier skal afgøres.

 

EMBEDSVÆRK & DIGITAL
Af Sine Riis Lund, redaktør, Altinget Embedsværk og Altinget Digital

Sine Riis Lund

1) Danmark under angreb! Sikrer lovgivning os mod cyberangreb?
Torsdag 13:30-14:30 / Poul Schmith/Kammeradvokaten, Danske Advokater. 

Vores offentlige myndigheder er stadig mere udsat for cyberangreb, men hvor godt rustet er Danmark for eksempel til at håndtere, hvis MitID lægges ned? Og er den lovgivning, der er på vej, tilstrækkelig? 

2) Lars Findsen om sin store skandalesag 
Torsdag 18:30-19.30 / Arrangør: Berlingske. 

Suspenderet FE-chef Lars Findsen stiller op til et kritisk og personligt interview om en af de mest spektakulære sager i nyere tid, skandaleforløbet om Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

3) Hvor skal vi hen, Skat?
Fredag 12:00-13:00 / Arrangør: Dansk Told & Skatteforbund. 

Udbytteskat, ejendomsvurderinger, it-skandaler, dårlig gældsinddrivelse. Listen over dårlige sager er lang, når det gælder Skatteforvaltningen. Skatteminister Jeppe Bruus (S) stiller op i debat om fremtiden for vores skattevæsen.  

 

ENERGI OG KLIMA 
Af Morten Øyen, redaktør, Altinget Energi og Klima

Morten Øyen Jensen

1) Energiø Bornholm – Gevinst for Danmark eller lokal torn i øjet?  
Fredag 10:00-10:50 / Arrangør: IDA, AAU, SDU og DTU. 

Det lyder godt, at Bornholm skal til at producere grøn strøm svarende til 3,3 millioner danske husstandes elforbrug. Men hvad betyder det lokalt, når Folketingets store klimaambitioner for eksempel skal beslaglægge mere jord end 100 fodboldbaner på den sydlige del af øen? Forskere, den lokale MF'er Lea Wermelin (S), borgmesteren og en bekymret borgergruppe tørner sammen.

2) Greenwashing: Skyldig til det modsatte er bevist? 
Fredag 9:15-10:00 / Arrangør: Dansk Erhverv.

Er varen nu også helt grøn? Eksperter kigger på de største udfordringer set fra virksomhedernes perspektiv, når de skal omstille til mindre klima/miljø-belastende adfærd og skal kommunikere til kunder og forbrugere.

3) Atomkraft – ja tak!  
Lørdag 12:30-13:30 / Arrangør: Berlingske. 

Atomkraft er igen til heftig debat. Mød den skeptiske minister og den begejstrede liberale. Hør videnskaben tale og få historien om, hvordan en lille dansk atom-startup for nylig landede en kæmpe ordre i Asien.

 

ERHVERV
Af Christoffer Lund-Hansen, redaktør, Altinget Erhverv

Christoffer Lund-Hansen

1) Politikerne elsker iværksættere 
Torsdag 12:00–12:45 / Arrangør: IværksætterSkibet, Dansk Crowdfunding Forening.

Politikerne elsker iværksættere. I regeringsgrundlaget loves en iværksætterstrategi til en værdi af 300 millioner kroner. Men er der realiteter bag ordene i regeringsgrundlaget? Det diskuterer SMVdanmarks topchef, Jakob Brandt, Liberal Alliances erhvervsordfører, Lars-Christian Brask, Jasmina Pless, chef for iværksætteri i Dansk Erhverv og Søren Stenderup, Bestyrelsesmedlem, Dansk Crowdfunding Forening, i denne debat. 

2) Ligestilling i bestyrelseslokalet - hvor svært kan det være? 
Fredag 15:30 – 16:30 / Arrangør: iloveglobalgoals, AkademikerPension. 

Sådan spørger AkademikerPension, der repræsenteres af forkvinde Janne Gleerup, som skal debattere med national chef i Kvinfo, Stinne Bech, Mikkel Haarder, underdirektør i DI og Morten Ballisager, der er direktør i Konsulenthuset Ballisager.

3) Hvordan står det til med den internationale arbejdskraft? 
Lørdag 11:30–12:15 / Arrangør: Akademikerne, DI. 

Lisbeth Lintz, formand for Akademikerne, Peter Skaarup, næstformand i Danmarksdemokraterne, udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek og flere andre byder op til politisk debat om international arbejdskraft.

 

ETIK & TRO
Af Peter Ingemann Nielsen, redaktør, Altinget Etik & Tro

Peter Ingemann Nielsen

1) Spiser staten folkekirken råt? 
Fredag 15:15–16:15 / Arrangør: Folkekirken.

Afskaffelsen af store bededag har sat det skrøbelige forhold mellem stat og kirke under lup. Hvordan skal forholdet forme sig i fremtiden? Det diskuterer forskellige kirkelige aktører med folketingspolitikere. 

2) Hvorfor en ny bibeloversættelse? 
Fredag 11:30–12:30 / Arrangør: Indre Mission og Luthersk Mission.

I 2036 skal en ny dansk oversættelse af bibelen ligge klar. Men hvorfor er det overhovedet nødvendigt at bruge tid og ressourcer på en ny officiel udgave? Dét spørgsmål vender debattører fra blandt andre Indre Mission, Bibelselskabet og Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter.

3) Krig og kristendom – om kirkerne og krigen i Ukraine 
Lørdag 10:30–11:20 / Arrangør: Danske Kirkers Råd.

Kirker verden over er blevet en del af det politiske spil, som foregår bag frontlinjerne i Ukraine. Eksempelvis har Den Russisk-Ortodokse Kirke velsignet krigen, mens vestlige kirker fordømmer den. Kirkens rolle i krig er til debat. 

 

EU 
Af Rikke Albrechtsen, redaktør, Altinget EU

Rikke Albrechtsen

1) Skyd på "generalen"! 
Fredag 11:00-11:45 / Arrangør: Europa-Kommissionen. 

Hør fra den hemmelige danske topembedsmand, der har skullet håndtere den største omvæltning i europæisk energipolitik i moderne tid, generaldirektør for energi i EU-Kommissionen, Ditte Juul Jørgensen. 

2) Thorning, Løkke og Fogh: Hvad vil Danmark med Europa? 
Fredag 15:00-15:45 / Arrangør: Rasmussen Global. 

Tre tidligere statsministre ser frem mod et dansk EU-formandskab i 2025 ved at se tilbage på dengang, vi sidst sad ved roret i 2012 og 2002. 

3) Europa i krig: perspektiver fra Frankrig og Ukraine 
Lørdag 14:00-14:45 / Arrangør: Europabevægelsen. 

Den franske og ukrainske ambassadør tager en snak om den sikkerhedspolitiske situation i Europa og om, hvad der skal til, når Ukraine skal bygges op igen. 

 

FONDE
Af Mikala Satiya Rørbech, redaktør, Altinget Fonde

Mikala Satiya Rørbech

1) Unges mentale sundhed 2.0: Veje til en ungdom i trivsel 
Torsdag 15:30-16:15 / Arrangører: 2030 Beyond co Next Step Enigheden, Nordea-fonden. 

Alex Vanopslagh (LA), Johanne Schmidt-Nielsen (Red Barnet) og Le Gammeltoft (DJ, radiovært) giver deres bud på vejen til en ungdom med mental trivsel. Samtalen tager afsæt i budskaber leveret af et ungepanel. 

2) Fremtidens folkeskole: Er vores børn rustet til fremtiden? 
Fredag 11:00-11:45 / Arrangør: LEGO Fonden, Ole Kirk’s Fond. 

En borgmester, en ung, en rektor og en filosof debatterer hvilke værdier, kompetencer, viden og verdenssyn, den danske folkeskole skal ruste danske børn og unge med for at hjælpe dem til at navigere kompetent i arbejdsmarkedets, samfundets og klodens krav til dem.

3) Vi kan skræddersy gener – er det uetisk at lade være? 
Fredag 15:15-16:00 / Arrangør: Novo Nordisk Fonden, Dansk Industri, Dansk Erhverv. 

Brugen af genteknologi indeholder et stort potentiale for klimaet og for fødevaresikkerheden. Men redder eller ødelægger vi naturen, når vi arbejder med dens gener? Om genteknologi og etik. Debat med blandt andre Etisk Råd, årets dyreven 2022, Københavns Universitet, Tænketanken Frej; NOAH og Novo Nordisk Fonden.

 

FORSKNING OG BØRN
Af Chris Lehmann, redaktør, Altinget Forskning og Altinget Børn

Chris Lehmann

1) Hvordan skinner ubevidst bias igennem i forskningen? 
Torsdag 12:00-12:45 / C25 - Engineer the Future.

Et helt afgørende element af alle typer god forskning er, at forskeren formår at så sine egne tilbøjeligheder og forudindtagetheder fra. Den viden, der skabes, skal være så ren som muligt. Her diskuterer topforskere, erhvervsfolk og en fagforeningsformand, hvordan vi kan blive bedre til det. 

2) Sådan får vi flere lærere, pædagoger og sygeplejersker 
Lørdag 10:00-11:00 / Arrangør: EVA – Danmarks Evalueringsinstitut. 

En af de større udfordringer i det danske uddannelsessystem er, at for få unge vælger de store professionsuddannelser, som udgør kernetropperne i velfærdsstaten. Uddannelsernes kvalitet har mødt kritik, og ansøgningstallene tager dyk efter dyk. Et stort felt af relevante aktører giver her deres bud på, hvordan de problemer bedst løses i fremtiden.

3) Hvad skal der til for at Danmark får endnu en Nobelpris? 
Fredag 11:00-11:50 / Københavns Universitet.

Nobelprismodtager og professor i kemi Morten Meldal mødes med tidligere uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers til en samtale om uddannelsespolitik, gode ideer og hvordan man udvikler et uventet resultat til en gevinst.

 

FORSVAR
Af Andreas Krog, redaktør, Altinget Forsvar

Andreas Krog

1) Fælles front for forskning i Forsvaret
Torsdag 12:00–13:00 / Arrangør: Dansk Metal. 

Debat om vigtigheden af forskning inden for Forsvaret, og hvordan det bliver en integreret og vigtig del af det kommende forsvarsforlig. 

2) Hvor skal fremtidens soldater komme fra? 
Fredag 13:00–14:00 / Arrangør: Forsvarsakademiet. 

Samfundets kritiske sektorer skriger på arbejdskraft. Det gælder også Forsvaret. Samtidig ændrer opgaverne sig radikalt. Hvilke krav indebærer det til de nye soldater? Hvad skal de kunne, som ikke hidtil har fyldt i deres uddannelser? Og hvor skal de egentlig komme fra, fremtidens soldater?

3) Med kors og gevær - kirken i krigszonen 
Fredag 15:00–16:00 / Arrangør: Indre Mission og Luthersk Mission. 

Feltpræster og KFUM’s Soldatermission er med i krigszoner. Hvorfor vil Forsvaret have en kirkelig organisation og en feltpræst med som en del af en FN- eller Nato-udsendelse? Kan kirken tilbyde noget specielt til den enkelte i krigszonen?

 

FØDEVARER
Af Andreas Arp, redaktør, Altinget Fødevarer

Andreas Arp

1) Fremtidens fødevarer: Hvor er vi om 10 år? 
Torsdag 14:30-15:30 / Arrangør: Dyrenes Beskyttelse.

Detailhandel, fødevareproducenter og politikere mødes til en snak om, hvad vi mon spiser om 10 år. Vil vi fortsat drikke lige så meget komælk? Vil kød komme fra dyr eller fra petriskålen? Spiser vi overhovedet kød? Thomas Roland, CSR-chef i Coop, og Franciska Rosenkilde fra Alternativet er blandt paneldeltagerne.

2) Hvordan designer vi en grøn OG innovativ CO2-afgift?
Torsdag 15:15-16:00 / Arrangør: Novo Nordisk Fonden, Dansk Industri og Dansk Erhverv.

Regeringen har udpeget en kommende CO2-afgift som drivkraften i den større, grønne omstilling af landbruget. Miljøøkonomisk vismand Lars Gårn Hansen, Frej-direktør Marie-Louise Boisen Lendal og SF’s Carl Valentin byder ind med, hvordan afgiften skal udformes, så potentialet i eksempelvis biosolutions også udnyttes. 

3) Udtagning af lavbundsjorde: Er en jordreform nødvendig? 
Lørdag 14:00-14:50 / Arrangør: Københavns Universitet.

Det går for langsomt med at udtage lavbundsjorder, og hverken tempo eller skala står for nuværende mål med klima- og biodiversitetskrisernes alvor. Et panel af forskere, styrelser og aktører krydser klinger for at pege på fælles løsninger.

 

HOVEDSTADEN 
Af Søren Dahl, redaktør, Altinget Hovedstaden

Søren Dahl

1) Straf og eksklusion i de københavnske byrum 
Torsdag 14:00-15:00 / Arrangør: Kirkens Korshær Storbornholm og Aalborg Universitet. 

København har en særlig udfordring på socialområdet, fordi mange udsatte søger mod landets hovedstad. Kirkens Korshær og Aalborg Universitet inviterer til debat om, hvordan dark design og gældende lovgivning påvirker særligt udenlandske udsatte og deres muligheder for at leve i storbyen. 

2) Kan Vestkysten kopiere Københavns succes fra 90’erne? 
Torsdag 16:00-17:00 / Arrangør: Varde Kommune. 

København gik i 90'erne fra at være en nedslidt storby til over de næste 20 år at udvikle sig til en attraktiv og økonomisk bomstærk hovedstad. Kan man kopiere den københavnske succes på den jyske Vestkyst? Varde Kommune inviterer til debat.

3) Det skal være slut med diskrimination i nattelivet 
Fredag 16:30-17:30 / Arrangør: AIDS-fondet, Sabaah mfl. 

Debatten om diskrimination i nattelivet, og ikke mindst hvordan man kommer det til livs, har fyldt en del i københavnsk politik over det seneste år. Fredag inviterer en række organisationer til paneldebat. 

 

IDRÆT

Af Rasmus Løppenthin, redaktør, Altinget Idræt

Rasmus Løppenthin

1) Foreningsidræt mod kriminalitet 
Torsdag 11-11.45/Arrangør: DIF 

Kriminaliteten i udsatte boligområder er markant højere end i resten af landet. Hvis du vil blive klogere på, om foreningsidrætten måske er en del af løsningen, kan du følge debatten, hvor blandt andet DIF-næstformand Frans Hammer deltager sammen med VIVE-forsker Gunvor Christensen, som kan bidrage med data fra evalueringen af det store integrationsprojekt get2sport. 

2) Er store sport events i Danmark guld værd?
Torsdag 13-13.45/Arrangør: Dansk Håndbold Forbund og Sport Event Danmark

Det kniber gevaldigt med data, der understøtter den ellers sejlivede fortælling om, at store sport events er en guldrandet forretning for arrangørerne. Alligevel nyder satsninger som Tour-starten i Danmark stor opbakning i den befolkningen. Og flere aktører peger på, at en dansk satsning kan være en modvægt til autoritære staters succes med at score store sportsbegivenheder på stribe. Følg debatten mellem blandt andet DHF-formand Morten Stig og Henrik Brandt, der er direktør for Idrætsplatformen.

3) Kan fankultur og fællesskab give sundere mænd?
Fredag 9-10/Arrangør: Stenos regionale diabetescentre samt Sund By Netværket

Det seneste års tid har den offentlige debat om fans især været centreret omkring protesterne internt i Brøndby samt fodboldvold og bekymring for hooliganisme. Men fredag sætter Stenos diabetescentre fokus på, om fan-fællesskaberne også rummer en mulighed for at styrke sundheden for bestemte grupper og dermed mindske uligheden i sundhed?

 

KOMMUNAL
Af Kim Rosenkilde, redaktør, Altinget Kommunal

Kim Rosenkilde

1) Kan Sundhedsstrukturkommissionen levere et mesterværk? 
Fredag 11:15-12:00 / Arrangør: Danske Regioner.

Kan Sundhedsstrukturkommissionen levere det mesterværk, der skal til, når den i det kommende år skal finde opskriften på et fremtidssikret sundhedsvæsen? Regionerne spørger centrale aktører om deres foretrukne opskrift og eventuelle hemmelige ingredienser til et bæredygtigt sundhedsvæsen.

2) Borgmesterquiz 
Fredag 15:00-15:45 / Arrangør: Venstres Landsorganisation.

Hvem ved mest om kommunalpolitik? Hvem har de bedste anekdoter fra borgmesterkontoret? Hvordan fører man politik kommunalt, regionalt og landsdækkende? Tre erfarne borgmestre fra Venstre dyster mod hinanden.

3) Kan god service koste mindre på socialområdet? 
Lørdag 11:30-12:30 / Arrangør Danmarks Statistik. 

Mere end 180.000 borgere får hjælp fra kommunerne på grund af handicap, sociale eller psykiske problemer. Udgifterne til hjælpen er steget de seneste år. Paneldeltagere vil drøfte årsagerne til de stigende udgifter, og om god service kan koste mindre?

 

KULTUR 
Af Karl Emil Frost, redaktør, Altinget Kultur

Karl Emil Frost

1. Hvordan skal kultur give svar på kriser? 
Torsdag 12:30-13:30 / Arrangør: Dansk Kulturliv.

SVM-regeringen vil etablere et kulturråd, der skal bidrage til at løse tidens store kriser. Forslaget har mødt kritik for at reducere kunst til spørgsmål om nytte. Dansk Kulturliv inviterer til samtale om emnet. 

2. Kulturministeren taler om sine politiske visioner 
Torsdag 17:00-17:30 / Arrangør: Politiken. 

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) uddyber regeringens kulturpolitiske visioner for valgperioden. Her vil han særligt tale om, hvordan han ønsker at ændre rammerne for kulturlivet i Danmark.

3. Hvordan måler og beskriver vi kulturens værdi? 
Torsdag 17:00-18:00 / Arrangør: Applaus. 

Applaus danner rammer om en samtale og debat om kulturinstitutionernes samspil med publikum. Debatten kommer til at kredse om, hvordan institutionerne skaber værdi for samfundet og ikke mindst, hvordan man egentlig bedst belyser, om det lykkes.  

 

MILJØ
Af Hjalte T. H. Kragesteen, redaktør, Altinget Miljø

Hjalte Kragesteen

1) Fremtidens arealanvendelse 
Fredag 11:00-11:30 / Arrangør: Green Power Denmark. 

Arealanvendelsen står centralt i den grønne omstilling. Men land er en knap ressource, vi skal bruge både til vindmøller og solceller, infrastruktur, lagring af CO2 og produktion af nye brændsler som PtX. Samtidig skal vi beskytte biodiversiteten, klimatilpasse Danmark, og udvikle og omlægge landbrug og fødevareproduktionen. Connie Hedegaard, Lars Midtiby og Anders Panum Jensen tager debatten.

2) Fremtidens emballage – kan det både blive grønt og nemt? 
Fredag 10:00-11:00 / Arrangør: Horesta. 

Vi spiser take-away som aldrig før. Men emballagen skal omstilles. Nye politiske krav er på vej, men hvad er den gode løsning, der reelt er grøn, nem og brugervenlig? Kom med når McDonald’s, Espresso House, Bones, Danmarks Naturfredningsforening og politikere fra Christiansborg stiller skarpt på, hvordan man klogest skaber en grøn omstilling af emballage. 

3) Ordførerdebat: Grundvandsbeskyttelse og grundvandsparker 
Fredag 15:00-15:45 / Arrangør: Danske Vandværker, Danva og Danmarks Naturfredningsforening. 

I regeringsgrundlaget er grundvandsparker nævnt som et initiativ, der skal styrke kvaliteten af det grundvand, vi bruger til drikkevand. Men hvordan, og hvad skal der til for at komme videre med arbejdet? 

 

SOCIAL
Af Simon Lessel, redaktør, Altinget Social

Simon Lessel

1) En specialeplan på handicapområdet 
Torsdag 16:30–17:15 / Arrangør: Danske Handicaporganisationer, Socialpædagogerne. 

Det er et politisk mål for SVM-regeringen at indføre en specialeplan på handicapområdet, der skal sikre færre fejl, og at personer med handicap får den rette hjælp. Men hvad bør specialeplanen indeholde? Det får vi bud på fra både politikere og folk med indgående kendskab til området. 

2) Fordomsleg 
Fredag 11:00–12:00 / Arrangør: Socialdemokratiet. 

Har du en fordom om social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), du gerne vil have be- eller afkræftet? Så har du mulighed for at spørge ministeren selv til dette arrangement. 

3) Løvernes sociale hule 
Fredag 16:00–16:45 / Arrangør: Stark & OMBOLD. 

Det populære tv-koncept fra DR, Løvens Hule, overføres for en stund til socialområdet ved dette arrangement. Her får tre Ngo’er lov til at præsentere deres idé til et projekt eller en indsats over for panelet bestående af blandt andet Martin Thorborg og får input til, hvad der skal til, før en virksomhed eller kommune vil involvere sig.

 

SUNDHED 
Af Andreas Wind, redaktør, Altinget Sundhed

Andreas Wind

1) Søren Brostrøms svanesang
Fredag 12:30-13:00 / Arrangør: Politiken. 

Det bliver Brostrøms sidste folkemøde som direktør i Sundhedsstyrelsen. I et interview med Politikens sundhedsredaktør Lars Igum Rasmussen vil han blandt andet reflektere over coronatidens mange drastiske beslutninger. 

2) Er tobak og nikotin et frit valg? 
Torsdag 17:00-17:45 / Arrangør: Philip Morris International. 

En toplobbyist i tobaksindustrien inviterer til debat om sundhed, snus og cigaretter med en tidligere direktør i Kræftens Bekæmpelse og en førende misbrugsekspert. Det hele modereres af en tidligere elitesportsudøver og liberal værdikriger. Det kan ikke blive kedeligt. 

3) Stikker sundhedsudgifterne af, når vi bliver flere ældre? 
Lørdag 13:00-14:00 / Arrangør: Danmarks Statistik. 

“Vi bliver flere ældre” er sikkert en sætning, du har hørt en del gange, hvis du følger en smule med i dansk politik. Men hvor stor en udfordring bliver det egentlig for vores sundhedsindsats? To statistikere, en økonom og to sundhedspolitikere kigger i spåkuglen. 

 

UDDANNELSE 
Af Signe Løntoft, redaktør, Altinget Uddannelse

Signe Løntoft

1) En fremtid for alle unge – vi har svaret!
Fredag 14:50-15:50 / Arrangør: Dansk Folkeoplysnings Samråd. 

”Erkendt, forsøgt løst, fortsat uløst” – sådan lyder overskriften på Reformkommissionens arbejde. Men er kommissionens kur den rigtige? Ungdomsforsker Noemi Katznelson anmelder kommissionens anbefalinger, og Frederik Vad (S), næstformand i undervisningsudvalget, fortæller, hvad regeringen vil bruge dem til. 

2) Teknologi i folkeskolen: Skal skærmene klappes i?
Fredag 17:00-18:00 / Arrangør: LEGO Fonden, Ole Kirks fond.

Bekymringen for børn og unges skærmtid har nået regeringskontorerne. Formand for Danske Skoleelever, Marie Holt Hermansen, dykker ned i ønsket om at slukke for skærme i skolen sammen med medieforsker Stine Liv Johansen. Hvis man kunne dele sig i to, kunne man høre endnu flere holdninger til digitale læremidler i en samtidig debat arrangeret af Danske Professionshøjskoler.

3) Her er det de unges stemmer, der gælder
Lørdag 11:30-12:15 / Arrangør: Modstrøm - foreningen for FGU-elever og unge omkring FGU.

Det bedste ved folkemødet er, når man dumper ind til en debat og pludselig oplever noget uventet. Det sker især, når arrangøren har inviteret andre end Tordenskjolds soldater på scenen, som her, hvor unge omkring FGU vil fortælle om deres vej gennem uddannelsessystemet. En god chance for at få nuancer på debatten om de op mod 45.000 unge uden uddannelse og job, som regeringen ventes at komme med udspil om i år.

 

UDVIKLING
Af Christina Houlind, redaktør, Altinget Udvikling

Christina Houlind

1) Udviklingspolitisk debat: En verden under forandring? 
Torsdag 13:00-13:45 / Arrangør 2030 Beyond co Next Step Enigheden, DI - Dansk Industri. 

Der skal snart laves en Afrika-strategi. Men hvordan skal det danske engagement på det afrikanske kontinent se ud i fremtiden? Det skal ordførere, civilsamfund og erhvervsliv diskutere. 

2) Kan humanitære kriser løses med kunstig intelligens?  
Fredag 11:00-11:45 / Arrangør DRC Dansk Flygtningehjælp, 2030 Beyond co Next Step Enigheden, Røde Kors, Udenrigsministeriet. 

Kan brug af kunstig intelligens være en del af løsningen på fremtidige humanitære kriser, så vi kan forebygge kriser i stedet for at symptombehandle? Eller risikerer vi, at kunstig intelligens puster til eksisterende kriser eller skaber nye? Det skal forskere, udviklingsorganisationer og den danske Tech-ambassadør debattere. 

3) Hvordan pakker vi kufferten med dansk udviklingshjælp? 
Lørdag 12:00-12:45 / Arrangør Novo Nordisk. 

Hvordan sætter man skub i offentlige-private partnerskaber i udviklingshjælpen generelt og i særdeles inden for sundhed? Hvordan får vi skabt samarbejde og volumen på projekter, uden at samarbejdet bliver en indirekte erhvervsstøtte, som favoriserer nogle virksomheder fremfor andre? De spørgsmål skal Folkekirkens Nødhjælp, Novo Nordisk og DI debattere.

 

VERDENSMÅL
Af Rasmus Raun Westh, redaktør, Altinget Verdensmål 

Rasmus Raun Westh

1) Grøn mode – et luftkastel eller gigantisk potentiale?
Torsdag 17:30-18:15 / Arrangør: Det Kongelige Akademi og 2030beyond co Next Step Enigheden.

Danmark har en ambitiøs klimalov, og vores udledninger falder – inden for rigets grænser. Men ude i verden skaber vores høje forbrug af blandt andet tøj udledninger i lande, der tilmed rammes hårdere af klimaforandringerne. Ngo’er, industrien og designere mødes for at debattere, om grøn mode er reelt eller bare greenwashing. 

 

2) Nødhjælpsorkesteret og Verdensmålenes DJ
Lørdag 21:30-23:55 / Arrangør: 2030beyond.

Hvis du er træt af Gæstgiveren, finder du en af Folkemødets bedste fester i Verdensmålenes Telt. Nødhjælpsorkesteret med blandt andre Al Agami skyder afslutningsgildet i gang.

 

ÆLDRE
Af Kim Rosenkilde, redaktør, Altinget Ældre

Kim Rosenkilde

1) Frivillighed i ældreplejen: Det gør de anderledes i Tyskland
Fredag 11:30-12:15 / Arrangør: Grænseforeningen.

Frivillighed spiller en langt større rolle i ældreplejen i Sydslesvig end nord for grænsen. Er øget frivilligt arbejde en vej til bedre ældrepleje?

2) Generations DJ-battle 
Fredag 20:00-21:00 / Arrangører: Saga, Ældre Sagen, Folkehuset Absalon. 

Er det baby boomerne eller Gen Z, der laver den bedste fest? Og hvad mon aftenens millennials har med til dansegulvet? Aftenens DJ’s repræsenterer deres generation. Publikum afgør hvilken generation, der får den ærefulde titel som aftenens bedste DJ. 

3) Det evige arbejdsliv & de unges seniorpolitiske visioner
Lørdag 13:45-14:30 / Arrangør: Fagbevægelsens Hovedorganisation

Der debatteres om visionær seniorpolitik på fremtidens arbejdsmarked. Har vi indrettet arbejdsmarkedet klogt, eller var alting bedre gamle dage? Hvordan bør vi egentlig indrette os I fremtidens arbejdsliv? Læs mere her.

 

Artiklen er ændret 12. juni klokken 13:45, da et arrangement anbefalet under Verdensmål er blevet aflyst.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00