Har Danmark styr på datasikkerheden?

DEBAT: Et nyt hold af debattører sætter fokus på indsamlingen og brugen af sundhedsdata. Er der styr på datasikkerheden i Danmark, eller er der brug for nye tiltag? Mød panelet her. 

De offentlige myndigheder har i sommerens løb været under hård beskydning for at sjuske med danskernes patientdata.

Senest har to af Sundhedsministeriets egne styrelser, Sundhedsdatastyrelsen og Styrelsen for Patientsikkerhed, sendt patientoplysninger til de forkerte modtagere.

De to nye tilfælde kommer oven på sommerens nyhed om, at omkring én million danskeres sundhedsoplysninger ved en fejl er endt hos et kinesisk ejet visumbureau.

Altinget benytter anledningen og spørger et nyt hold af debattører: Har det offentlige styr på indsamlingen og brugen af sundhedsdata? Skal patienters data beskyttes for enhver pris? I hvilket omfang skal danskerne spørges, før data indsamles og bruges? Og skal offentlige myndigheder kunne straffes, hvis de bryder med reglerne for datasikkerhed?

Mød panelet her.

Lisbeth Nielsen
Direktør i Sundhedsdatastyrelsen. Lisbeth Nielsen har tidligere haft en ledende stilling på Nordsjællands Hospital og har også ledererfaring fra IBM og Danske Regioner. 

Rikke Hvilshøj
Direktør for foreningen Dansk IT. Rikke Hvilshøj er tidligere politisk chef i tænketanken Cepos. Hun var fra 1998 til 2008 medlem af Folketinget for Venstre. I 2005 til 2007 som integrationsminister. 

Ida Sofie Jensen
Direktør i Lægemiddelindustriforeningen. Ida Sofie Jensen er tidligere sygehusdirektør for amtssygehuset i Herlev og kontorchef for Sygehuskontoret i Amtsrådsforeningen. Hun er desuden administrerende direktør for DLI og ENLI samt medlem af Strategisk Alliance for Registre- og Sundhedsdata. Hun er uddannet cand.scient.pol. ved Aarhus Universitet.

Janus Sandsgaard
Fagchef for IT og Digitalisering, Dansk Erhverv. Janus Sandsgaard kom til Dansk Erhverv i 2013 fra en stilling i Økonomi- og indenrigsministeriet. I september 2014 blev han udnævnt til fagchef for IT og digitalisering samme sted. Janus Sandsgaard er uddannet cand.scient.adm. fra RUC.

Kent Kristensen
Lektor i sundhedsret ved Syddansk Universitet. Kent Kristensen forsker i sundhedsret med fokus på patientrettigheder og EU-reglerne om grænseoverskridende sundhedsydelser. HAn er uddannet cand.scient.pol ved Aarhus Universitet og har taget en juridisk ph.d ved Syddansk Universitet. 

Peder Hvelplund (EL)
Sundhedsordfører. Peder Hvelplund har arbejdet i mange år inden for udsatteområdet med psykisk syge misbrugere og hjemløse. Senest som mentor på Jobcenteret i Hjørring. Var med til at stifte Enhedslisten i 1989 og er i øjeblikket stedfortræder for Stine Brix. Han er uddannet pædagog.

Christina Egelund (LA)
Retsordfører. Christina Egelund har været medlem af Folketinget siden valget i 2015. Før hun blev valgt til Folketinget, var hun selvstændig erhvervsdrivende. Hun er uddannet i Lettres Modernes fra Sorbonne i Paris. 

Forrige artikel Dansk Erhverv: Det offentlige skal bøde for datasjusk Dansk Erhverv: Det offentlige skal bøde for datasjusk Næste artikel Dansk It: Behov for større åbenhed om sundhedsdata Dansk It: Behov for større åbenhed om sundhedsdata