Debat

Microsoft: Danmark har ikke råd til at se bort fra cloud i det offentlige

Debatten om cloud i det offentlige er omgærdet af myter og misforståelser. Cloud er afgørende for både sikkerhed, bæredygtighed og Danmarks konkurrenceevne, skriver Maria Hald, der direktør for den offentlige sektor i Microsoft Danmark.

Danmark skal være først med moderne teknologier, herunder Cloud, skriver Maria Hald.
Danmark skal være først med moderne teknologier, herunder Cloud, skriver Maria Hald.Foto: Lucy Nicholson/Reuters/Ritzau Scanpix
Maria Damborg Hald
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Kortene på bordet med det samme. Som direktør for Microsofts forretning, der sælger it til den offentlige sektor, er jeg naturligvis farvet.

Men jeg har kun været i Microsoft i to år og kan tydeligt huske, hvordan det var at sidde på den anden side af bordet, da jeg var offentlig topleder med ansvar for flere tværstatslige it-systemer.

Temadebat

Ny temadebat: Bør det offentlige omfavne eller undgå cloud?

Cloudmarkedet giver danskerne panderynker. Hvordan bør det offentlige forholde sig til teknologien? Det spørgsmål stiller Altinget Digital.

Om temadebatter:
Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning.

Vi bringer kun indlæg, som udelukkende er sendt til Altinget.

Vil du deltage i debatten om cloud? Indlæg kan sendes til [email protected].

Derfor ved jeg, at arbejdet med cloud har været i gang i mange år. Når vi taler om cloud i offentlig sektor, så lyder det nogle gange som en revolution, der er på vej. Men faktum er, at vi allerede har flere eksempler på anvendelse af 'public cloud' i den offentlige sektor. Løsninger som har det til fælles, at de har bevist deres værd og leveret driftsstabilitet og sikre platforme igennem flere år.

Cloud skaber merværdi for alle

Netop derfor kan jeg slet ikke begribe, hvordan spørgsmålet om cloud i det offentlige fortsat kan være omgærdet af så mange myter og misforståelser.

Cloud giver mere effektiv udnyttelse af kapacitet, økonomiske besparelser, bedre cybersikkerhed og mindre klimaaftryk. Alligevel går det for langsomt med udbredelsen af cloudløsninger i den offentlige sektor. Særligt i forbindelse med modernisering af de gamle og meget forsømte kernesystemer, som udgør rygraden i vores digitale infrastruktur.

Som offentlig myndighed bør man betragte cloud som en katalysator for automatisering og effektivisering. Når man anvender cloud, reducerer man samtidig risici og frigiver tid og ressourcer til at fokusere på kerneopgaven: At skabe merværdi for borgere og virksomheder.

Moderne teknologiplatforme er en forudsætning for, at det offentlige fortsat kan gøre sig gældende i kampen om talenterne

Maria Hald
Direktør for den offentlige sektor, Microsoft

Samtidig giver cloud adgang til teknologiske virkemidler, der ellers ville være udenfor rækkevidde. Cloud er eksempelvis en genvej til at anvende data ved brug af kunstig intelligens og maskinlæring. Teknologier som er helt centrale for at nedbringe sagsbehandlingstider, reducere fejl, frigive varme hænder og meget mere.

Og så er vi også nødt til at tale om, at det at arbejde med moderne teknologiplatforme er en forudsætning for, at det offentlige fortsat kan gøre sig gældende i kampen om talenterne på et marked for arbejdskraft, hvor konkurrencen er stærkt stigende.

Cloud reducerer strømforbruget

Foruden de teknologiske fordele er cloudtjenester også en effektiv måde at sikre en mere bæredygtig it-drift.

Der er nogle markante stordriftsfordele ved brug af store og helt moderne datacentre, hvilket kan reducere det samlede strømforbrug betragteligt. Størstedelen af de store datacentre drives i dag af grøn strøm og er langt mere energieffektive, ligesom dem Microsoft er ved at bygge på Sjælland. På den måde kan cloudtjenester blive et element på vejen mod at opfylde regeringens CO2-reduktionsmål på 70 procent.

På det seneste er der rejst spørgsmålstegn ved, om det kan lade sig gøre at anvende amerikansk cloud og stadig overholde EU's regler for databeskyttelse. Det korte svar er ja.

Datatilsynets cloudvejledning fra marts 2022 bekræfter netop, at alle private virksomheder og offentlige institutioner med den rette opsætning og konfiguration kan anvende cloudplatforme – også amerikanske - i fuld overensstemmelse med GDPR og andre gældende databeskyttelsesregler. Og det er der heldigvis også rigtigt mange, som allerede gør.

Danmark skal være førende på cloud

Hvis man håndterer data, som er personhenførbar eller personfølsom, kan der være behov for at implementere supplerende foranstaltninger. Det kan eksempelvis være anonymisering eller kryptering. Sådanne foranstaltninger kan godt være standardydelser, leveret af databehandleren - som det er tilfældet på Microsofts platforme.

Læs også

Og som Datatilsynets vejledning også understreger, så skal man have styr på sin dokumentation. Det handler om at rulle ærmerne op og lave sit hjemmearbejde. Jeg lover, at det er en god investering.

Jeg håber, at den kommende digitaliseringsstrategi vil følge anbefalingerne fra regeringens eget digitaliseringspartnerskab. Nemlig at Danmark skal være først med moderne teknologier, herunder Cloud.

På sigt er Danmarks konkurrenceevne på spil. For vi kan se, at flere europæiske lande som Estland, Finland og Storbritannien har valgt en Cloud first-strategi. Kort sagt: I disse lande er skyen normen i den offentlige sektor. Den bølge skal vi med på.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Maria Damborg Hald

Partner, Deloitte
cand.scient.pol. (Københavns Uni.)

0:000:00