Debat

Microsoft: Ja tak til øget brug af kunstig intelligens i den offentlige sektor

Selvfølgelig skal vi anvende al den data, vi har til rådighed, når der skal tages beslutninger i den offentlige sektor, skriver Maria Hald.

Hvis vi kan få ansvarlige principper implementeret i brugen af kunstig intelligens, så ser jeg en vej for øget brug af den, skriver Maria Hald.
Hvis vi kan få ansvarlige principper implementeret i brugen af kunstig intelligens, så ser jeg en vej for øget brug af den, skriver Maria Hald.Foto: Kacper Pempel/Reuters/Ritzau Scanpix
Maria Damborg Hald
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Nogle gange hører man spørgsmålet: Kan vi forsvare at bruge kunstig intelligens i den offentlige sektor i Danmark?

Jeg vil gerne stille et andet spørgsmål: Kan vi forsvare ikke at gøre det?

Ny temadebat: Giver algoritmer i det offentlige bedre velfærd eller dårligere retssikkerhed?

Den offentlige forvaltning har introduceret brugen af algoritmer i sagsbehandlingen. Disse kan blandt andet bruges til at identificere udsatte børn eller forudsige, hvor stor risikoen er for, at en specifik borger bliver langtidsledig.

Men kritiske røster peger på, at når kunstig intelligens indgår i sagsbehandlingen, kan det have store konsekvenser for borgernes retssikkerhed og rettigheder.

Derfor sætter Altinget Digital i en ny temadebat fokus på det offentliges brug af algoritmer med spørgsmålene:

  • I hvilke tilfælde er det ok, at den offentlige forvaltning bruger algoritmer i sagsbehandlingen, og i hvilke tilfælde bør man holde sig fra det? 
  • Hvordan sikrer vi borgernes retssikkerhed i processen? 
  • Hvor går grænsen egentlig mellem velfærd og overvågning?

Om temadebatter:
I Altingets temadebatter sættes spot på et aktuelt emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning.

Vil du være med i debatten om algoritmer? Indlæg kan sendes til [email protected].

I min optik handler brug af kunstig intelligens om systematisk at anvende al den data, vi har til rådighed. Findes der nogen mennesker, der mener, at vi ikke skal gøre det? Nej, vel?

Ansvaret er stadig menneskeligt 
Men det, vi med rette kan diskutere, er, hvad det er for risici, der er ved systematisk at anvende al data. For der er masser af potentielle faldgruber. Akkurat ligesom der er risici ved i højere grad at basere beslutninger på den enkelte fagprofessionelles personlige erfaring, vurdering, holdning eller skøn, sådan som det er tilfældet i mange beslutningsprocesser i dag.

Jeg mener, at kunstig intelligens i den offentlige forvaltning bør afgrænses til alene at tjene som beslutningsstøtte. Vi er nødt til at sikre, at der fortsat er personer, som kan holdes individuelt ansvarlige. Uanset om det handler om at sikre patienter adgang til den mest effektive behandling i vores sundhedsvæsen eller at tage hånd om udsatte og svage borgere.

Vi er nødt til at sikre, at der fortsat er personer, som kan holdes individuelt ansvarlige.

Maria Hald
Direktør for offentlig sektor, Microsoft

Og så er det helt afgørende, at vi fastlægger principper for ansvarlig brug af kunstig intelligens. Det kunne være principper som fairness, pålidelighed, højest tænkelige krav til privatlivsbeskyttelse og it-sikkerhed, tilgængelighed og inklusion, transparens og sidst, men ikke mindst, krav om, at ansvaret for brug af kunstig intelligens skal kunne placeret entydigt. 

Dernæst skal vi udvikle nye modeller for, hvordan man fører tilsyn med brugen af kunstig intelligens. Her vil de igangværende forhandlinger om ny EU-regulering forhåbentlig munde ud i klare krav og forpligtelser ved risikofyldt kunstig intelligens.

Måske kan data løse "de uløselige" problemer?

Vi kan ikke lade være med at bruge kunstig intelligens
Vi lykkes ikke godt nok med de indsatser, vi anvender i dag. Der er tale om et komplekst og meget sensitivt område, og vi har tidligere set fejlslagne projekter i både Danmark og i udlandet. Men hvis vi kan få ansvarlige principper implementeret i brugen af kunstig intelligens, så ser jeg en vej for øget brug.

Kan struktureret og sikker anvendelse af data give sagsbehandlere på socialforvaltningerne bedre mulighed for tidligere at identificere faresignaler, så der tidligere kan sættes ind med forebyggende tiltag? Vil det kunne reducere sagsbehandlingstiden, hæve kvaliteten af afgørelser på tværs, reducere antallet af fejl og styrke faglighed og arbejdsglæde i et fag, hvor der allerede i dag er rekrutteringsudfordringer? Hvis vi bare kan svare "måske" på det spørgsmål, synes jeg ikke, det er svært at besvare det næste spørgsmål:

Kan vi lade være med at bruge kunstig intelligens? Nej, vel?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00