Debat

Ambassadørens dagbog: Det dansk-brasilianske klimaparløb er kun lige begyndt

Danmarks ambassadør i Brasilien arbejder for at styrke det dansk-brasilianske samarbejde på energi- og klimaområdet. Centralt står kampen for Amazonskoven, som Danmark lige har doneret 150 millioner kroner til. Læs anden del af serien 'Ambassadørens Dagbog'.  

Eva Bisgaard Pedersen har været Danmarks ambassadør i Brasilien siden 2022.
Eva Bisgaard Pedersen har været Danmarks ambassadør i Brasilien siden 2022.Foto: UM
Eva Bisgaard Pedersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Søndag 27/8, kl. 23.50

Luften er stadig varm og tung, da jeg sammen med ambassadens politiske rådgiver sætter mig ind i den politibil, der skal tage os til lufthavnen i Belém i Pará-delstaten i det nordøstlige Brasilien. Her skal vi hente ministeren for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen (S), som om kort tid lander sammen med en mindre delegation fra Danmark.  

Fra bilen betragter jeg landskabet omkring os. Byens midte er smuk med gamle bygninger fra kolonitiden og flodsystemet og Amazonskoven som prominente naboer. Men jo længere væk fra centrum, vi bevæger os, jo mere træder fattigdommen og slummen frem.

Temadebat

Ambassadørens dagbog

Hver dag arbejder de danske ambassadører for at pleje danske interesser i udlandet. Men hvordan ser deres hverdag egentlig ud?

Få et indblik de kommende mandage, når vi bringer 'Ambassadørens dagbog'.

Politimanden, der ledsager os, peger ud på et afspærret byggeområde. Det er dér klimakonferencen COP30 i 2025 skal holdes, forklarer han. Når præsident Lula har valgt Belém som værtsby for COP30, er det netop for at vise virkeligheden for klimapolitikkens mange mandagstrænere.  

Mange har en holdning til Amazonskoven, men få kender til den. ”An act of courage” kalder en lokal diplomat beslutningen, for der bliver behov for at arbejde på den infrastruktur, som en konference i COP'ens kaliber fordrer.  

Klokken har rundet et om morgenen, før vi kan byde velkommen til ministeren og resten af delegationen ude ved gaten. Vi haster igennem den tomme lufthavn og skynder os af sted tilbage mod hotellet, så alle kan få så megen søvn som muligt. Forud venter en lang dag.

Mandag 28/8 

Dagens første programpunkt er et besøg hos delstatssekretæren for miljø. Vi har bedt om mødet for at forstå lokalregeringens virkelighed. Pará har knap ni millioner indbyggere og er med mere end 1,2 millioner kvadratkilometer større end Spanien og Frankrig til sammen.  

Det er den delstat, hvor rydningen af Amazonskoven er værst, og hvor udledningerne af drivhusgasser er størst. Skoven omdannes ulovligt til landbrugsjord, til græsgange for kvæg eller fældes med henblik på minedrift.

Der er trods de åbenlyse forskelle mange fællesnævnere mellem Brasilien og Danmark, når det kommer til syn på klima og bæredygtig udvikling.

Eva Bisgaard Pedersen
Ambassadør, Brasilien

De oprindelige folk i Amazonskoven, hvis levevis sikrer et økosystem i balance, lider med rydningen, og deres eksistens er flere steder truet. Delstatssekretæren er tydeligvis glad for Lula-regeringens fokus på udfordringerne.  

Efter mødet kører vi til politiets bådleje ved Guamá-flodens udmunding. DR's korrespondent, Kristian Almblad, er i mellemtiden stødt til os. Han er kommet for at dække den danske støtte til Amazonfonden.  

Det er det føderale politi, der er vores værter på bådturen og tager os rundt omkring de deltaer, der er opstået, hvor de store floder forgrener sig og løber ud i Atlanterhavet. Indsatslederen forklarer om deres arbejde med at bekæmpe miljøkriminalitet i området.  

Der er regnskov overalt, og selvom vi kun bevæger os i randen af det enorme grønne tæppe, som Amazonskoven er, bliver udfordringerne tydelige for os. Det er et kæmpe og ressourcekrævende arbejde at sætte ind mod ulovlighederne. Mange steder er vandveje den eneste færdselsåre. Vi fornemmer hos politiets medarbejdere taknemmelighed for den danske interesse og den støtte til Amazonfonden, som regeringen har lagt op til i finansloven.  

I lufthavnen, senere om eftermiddagen, tager vi afsked med vores værter og sætter kursen mod Brasília.

Tirsdag 29/8 

Første morgen i hovedstaden byder på programændringer, idet mødet med den brasilianske udenrigsminister Vieira er blevet rykket frem. Vi får hurtigt justeret, så vi kan bibeholde den forudgående orientering ved lokale civilsamfundsorganisationer. Det er spændende information og vigtigt for delegationen at få med.  

Den efterfølgende samtale med udenrigsministeren kommer vidt omkring, og med sig har Vieira blandt andet sin internationale klima-sherpa. COP30 er Lulas klimapolitiske flagskib, og vi har dansk EU-formandskab på samme tid. Det, er der enighed om, skal udnyttes.

Læs også
 

Efter mødet kører vi tilbage til hotellet, hvor ministeren interviewes af en landsdækkende lokal avis. Senere mødes vi med miljøminister Marina Silva. En ”Gandhi for klimaet”, er skudsmålet fra en i delegationen. Rolig, stærk og stædig, når det kommer til den kamp for klimaet, som er blevet hendes livsværk. Når Brasilien under Lulas første to mandater i nullerne formåede at mindske afskovningen, var det ikke mindst takket være hendes indsats.  

Nu skal afskovningen helt til livs inden 2030. Silva udtrykker taknemmelighed for det foreslåede danske bidrag til Amazonfonden og ønske om at samarbejde om klimapolitikken. Der er trods de åbenlyse forskelle mange fællesnævnere mellem Brasilien og Danmark, når det kommer til syn på klima og bæredygtig udvikling.  

Sidste møde den dag er i ministeriet for miner- og energi, hvor vi skal igangsætte et nyt myndighedssamarbejde om vedvarende energi. Den brasilianske minister, Alexandre Silveira, er tydeligvis glad for samarbejdet og vil komme til Danmark for blandt andet at forstå det danske arbejde med offshore-vind og energiplanlægning.  

Om aftenen holder vi et netværksarrangement i ambassaderesidensen. Det er afgørende for vores lokale adgang, at vi også husker at takke det netværk, der hjælper. Ministeren holder en kort personlig tale. Jeg går træt men lettet i seng – glad for, at dagens vigtige politiske møder gik så godt.  

Onsdag 30/8  

På besøgets sidste dag har vi inviteret en gruppe af kongresmedlemmer til morgenmad i residensen. Kongressen har en fremtrædende rolle i brasiliansk politik, og kontakten til dens medlemmer er en vigtig del af vores diplomatiske arbejde.

Der er positivt at se konkrete eksempler på, hvordan indsatser kan gøre en forskel i den kæmpe skov, der dækker et areal, der er større end EU's 27 lande lagt sammen.

Eva Bisgaard Pedersen
Ambassadør, Brasilien

En række kongresmedlemmer har besluttet at oprette en dansk venskabsgruppe på tværs af politiske partier. Dem har vi inviteret til morgenmad for at fejre beslutningen og tale om klimapolitik. I Brasilien er klima fortsat et politikområde, som mest optager venstrefløjen. Også derfor vil vi gerne fortælle mere om Danmark, hvor området er blevet mainstream. 

Inden delegationen flyver mod næste destination – Colombia – er vi en tur forbi det føderale politis laboratorier. Takket være nyt udstyr, der blandt andet er finansieret via Amazonfonden, kan politiet dele satellitbilleder i høj opløsning med lokale myndigheder i Amazon-delstaterne og derigennem sætte hurtigere ind over for miljøkriminalitet.  

Det har været afgørende for det fald i afskovning, der er sket de seneste måneder. Der er positivt at se konkrete eksempler på, hvordan indsatser kan gøre en forskel i den kæmpe skov, der dækker et areal, der er større end EU's 27 lande lagt sammen. 

I lufthavnen tager vi et kort opfølgningsmøde. Hvad er næste skridt? Hvad skal der handles på? Det bliver klart, at det dansk-brasilianske parløb på klimadagsordenen kun lige er begyndt. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eva Bisgaard Pedersen

Ambassadør, Brasilien 2022-
Master i International Business Communication (Aarhus Uni), Executive MBA (PUC, Santiago de Chile)

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

0:000:00