Debat

Ambassadørens dagbog: Det driver mig at kunne være med til at skabe konkrete resultater

Det fyrer op under arbejdsglæden for den danske ambassade i Thailand, når der tikker e-mails ind, der fortæller om de konkrete aftaler, virksomheder har indgået på besøg faciliteret af ambassaden, skriver ambassadør Jon Thorgaard i sidste del af 'Ambassadørens dagbog'.

Jon Thorgaard har været Danmarks ambassadør i Thailand og Cambodja siden 2020.
Jon Thorgaard har været Danmarks ambassadør i Thailand og Cambodja siden 2020.Foto: Udenrigsministeriet
Jon Thorgaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

27. september: Tæller dage på tavlen

Jeg visker 74 ud og skriver 73 på tavlen i køkkenet. Det er antallet af dage til, at min kone Camilla og jeg skal se vores børn, der begge læser i Danmark. Traditionen med at skrive dage på køkkentavlen begyndte, da jeg kom til Thailand i 2020, og Thailands covid-restriktioner længe gjorde det svært at rejse frem og tilbage. Nedtællingen hjalp, når jeg savnede familien.  

Men nu er Thailand i den grad klar til at viske tavlen ren fra covid-tiden. Tuk-tuks og gadekøkkener er proppede med udenlandske turister, der igen fylder i Bangkoks gadebillede.  

Thailands økonomi blev hårdt ramt af covid, ikke mindst på grund af afhængigheden af turisme, som før covid udgjorde cirka 12 procent af BNP.

Temadebat

Ambassadørens dagbog

Hver dag arbejder de danske ambassadører for at pleje danske interesser i udlandet. Men hvordan ser deres hverdag egentlig ud?

Få et indblik de kommende uger, når vi bringer 'Ambassadørens dagbog'.

Også mange danske turister er vendt tilbage til Thailands charmerende kaos af farver, dufte og liv. Indtil videre har op mod 80.000 danskere besøgt Thailand i 2023. Der er dog stadig nogen vej til besøgstallene inden covid, hvor over 160.000 danskere i 2019 besøgte Thailand.  

Økonomien er derfor også allerøverst på dagsordenen for Thailands nye regering. Thailand vil tiltrække investeringer og vækste inden for flere sektorer udover turismen, blandt andet fødevarer, energi og cirkulær økonomi. Og det er godt for de mange samarbejder, der er i gang mellem Danmark og Thailand.   

27. til 29. september: Fødevarer i fokus

Især i regntiden er det altid spændende, om tidsplanen holder i Bangkoks trafik. Men Ambassadens chauffør er endnu en gang en mirakelmager, og jeg når frem til mødet med den danske fødevaredelegation til tiden.  

I samarbejde med erhvervsorganisationen Landbrug og Fødevarer kickstarter ambassaden det danske fødevarefremstød med en middag for VIP-gæster fra de største thailandske virksomheder.  

Thailand har store ambitioner på fødevareområdet. Det er Thailands målsætning, at landet i 2027 er Aseans (Association of Southeast Asian Nations) fødevare-HUB og en af ​​de ti største fødevareeksportører på det globale marked.

Læs også

Vi kalder erhvervsfremstødet "More with Less", og Danmark har meget at tilbyde Thailand, når det handler om, hvordan man kan producere fødevarer med færre ressourcer. Det er især de store thailandske konglomerater meget interesserede i. Eksempelvis gør det indtryk på thaierne, at danske køer producerer tre gange så meget mælk som thailandske køer.

Som en del af fremstødet har vi et arrangement i residensen, hvor de danske virksomheder har "standpladser" og kan møde de mere end 100 inviterede gæster. Under halvtaget på terrassen serverer den danske Michelinkok Henrik Yde en fusion af dansk og thai-mad, blandt andet frikadelle-dim-sum. Thaierne er begejstrede både for maden og de danske virksomheder.  

Det, der driver mig og mange af mine kollegaer i Udenrigsministeriet, er at kunne være med til at skabe konkrete resultater. Derfor fyrer det op under arbejdsglæden for os på ambassaden, når der løbende tikker e-mails ind fra virksomhederne, der fortæller om de konkrete aftaler, der kom ud af besøget.    

3. og 4. oktober: Møde med ny premierminister 

Tirsdag 3. oktober om morgenen går turen til Bangkok Post, Thailands største engelsksprogede avis. Taleren er Thailands nye premierminister, Srettha Thavisin. Han overtog ledelsen af landet efter den tidligere premierminister General Prayut, der kom til magten ved et militærkup i 2014 og fortsatte ved magten efter valget i 2019.

Regeringen fokuserer på at få turisterne tilbage, men også på at indgå nye partnerskaber og frihandelsaftaler mellem eksempelvis EU og Thailand.

Jon Thorgaard
Ambassadør, Thailand

Det er anden gang, jeg møder den nye premierminister Srettha fra partiet Pheu Thai, og hans røde slips og røde strømper minder mig om farvernes betydning i thailandsk politik. Traditionelt har politik i Thailand været præget af kampen mellem "de røde" og "de gule". Den røde farve er brugt af Pheu Thai-partiet, mens de gule farver er de foretrukne blandt monarkiets og militærets støtter i Thailand. 

Til arrangementet i dag er der også gule slips. Den nye koalitionsregering, som blev dannet med flere måneders forsinkelse efter nationalvalget i maj, spænder nemlig både over Pheu Thai og nogle af de etablerede partier, som sad på magten siden kuppet i 2014.  

Nu er de gule og de røde gået i regering sammen, og med den konstellation er valgets store vinder på antal stemmer, det progressive Move Forward Parti, endt i oppositionen.  

Den nye premierminister er forretningsmand og ser økonomien som Thailands altoverskyggende udfordring. Og for koalitionsregeringens legitimitet er det afgørende, at der kommer gang i hjulene hurtigst muligt. Regeringen fokuserer på at få turisterne tilbage, men også på at indgå nye partnerskaber og frihandelsaftaler mellem eksempelvis EU og Thailand.  

Srettha vil også fremme den grønne dagsorden. Det er godt nyt for de danske virksomheder, som producerer i Thailand, og som gerne vil have grøn energi til deres produktion.  

Omkring 100 danske virksomheder er etablerede i Thailand og skaber mere end 40.000 arbejdspladser. I ambassadens handelsafdeling kan vi også se, at flere danske virksomheder får øjnene op for mulighederne i Thailand som en del af deres strategi med at diversificere forsyningskæderne.  

11. og 12. oktober: Politiske konsultationer  

Jeg henter en dansk embedsmandsdelegation i lufthavnen. Delegationen er ledet af Udenrigsministeriets direktør for Trade Council og Sustainability, Lina Gandløse Hansen, som skal stå i spidsen for næste dags politiske konsultationer mellem Danmark og Thailand.

Thaierne er meget interesseret i vores lovgivning såvel som vores praktiske tilgange til affaldshåndtering i kommunerne.

Jon Thorgaard
Ambassadør, Thailand

Thaierne møder talstærkt op til de politiske konsultationer med 23 personer fra både deres udenrigsministerium og de ressortministerier, som Danmark samarbejder med. Et team af kolleger fra ambassaden og udenrigsministeriet har sikret, at alle dagsordenspunkter og spørgsmål er godt forberedt.  

Det er tydeligt, at signalet fra den nye regering er blevet modtaget i de thailandske ministerier. Investeringer og vækst er en prioritet, og interessen er stor for både frihandelsaftaler og tættere samarbejde inden for områder som fødevarer, sundhed, energi og hele den grønne dagsorden. Vi får også fremhævet menneskerettighedsspørgsmål og drøftet internationale konflikter som Ruslands invasion af Ukraine. 

Bagefter kører vi tilbage til residensen, hvor Lina får mulighed for at hilse på alle medarbejderne. Ambassaden i Thailand er med 55 medarbejdere en af de større danske ambassader, og særligt ambassadens visumafdeling, der fungerer som regional hub, er vokset i de seneste måneder. Thaierne vil både på familiebesøg, på ferie i Grønland og Færøerne og på forretningsrejser i Danmark.

23. til 25. oktober: Besøg fra miljøstyrelsen

Inden Camilla og jeg er kommet gennem morgenmaden, kan vi høre, at der bliver flyttet møbler rundt i stueetagen.

Læs også

Der skal skabes plads til endnu et arrangement med en dansk delegation. Denne gang er det en delegation fra Miljøstyrelsen, som i samarbejde med de thailandske partnere skal definere fokusområderne i et nyt strategisk sektorsamarbejde på cirkulær økonomi og affaldshåndtering mellem Danmark og Thailand.   

Thaierne er især duperede over vores affaldshåndtering. Mens det kun er en procent af vores affald, der ender på en losseplads, er det i Thailand 80 procent. Thaierne er derfor meget interesseret i vores lovgivning såvel som vores praktiske tilgange til affaldshåndtering i kommunerne.

I næste uge rejser jeg til Cambodja for blandt at møde danskere bosat i Cambodja, og flere indgående besøg, virksomhedsevents og kulturelle arrangementer er planlagt for den kommende måned.  

Der står nu 48 dage på tavlen i køkkenet, men det kommer til at gå stærkt, og jul med børnene i Danmark bliver fantastisk efter et travlt efterår på ambassaden i Bangkok. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jon Thorgaard

Ambassadør, Bangkok, Thailand
cand.scient.pol. og E-MBA

0:000:00