Debat

Ambassadørens dagbog: Jeppe på Bjerget og tv-serien Borgen skaber smil og dialog i London

En stor del af René Dinesens virke som ambassadør i London foregår i ambassadørboligen, der i løbet af et år har flere tusinde gæster forbi, og hvor nye aftaler bliver indgået. Læs næste del af 'Ambassadørens dagbog'.

René Rosager Dinesen har været Danmarks ambassadør i Storbritannien siden september 2022. Han har tidligere været ambassadør i Østrig, Sydafrika og Afghanistan.
René Rosager Dinesen har været Danmarks ambassadør i Storbritannien siden september 2022. Han har tidligere været ambassadør i Østrig, Sydafrika og Afghanistan.Foto: Udenrigsministeriet
René Rosager Dinesen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Forholdet mellem Danmark og Storbritannien har været påvirket af briternes beslutning om at forlade EU. Bølgerne mellem Storbritannien og EU er ind imellem gået højt, og den store forandring, som Brexit indebærer, har selvfølgelig også påvirket det dansk-britiske forhold. 

Men et kig ind i en tilfældig 14-dages periode i september i min kalender, hvor jeg ikke er ude i landet, understreger, at Storbritannien vedbliver med at være en vigtig og interessant partner for Danmark. Og et land, hvor der fortsat er og bliver mange muligheder for at styrke de kulturelle, erhvervspolitiske, sikkerhedspolitiske og en lang række andre bånd mellem os.

Det blev vi ikke mindst mindet om i juni måned, hvor udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) kom til London og sammen med sin britiske kollega James Cleverly underskrev en erklæring om et nyt og tættere samarbejde mellem Danmark og Storbritannien.

Temadebat

Ambassadørens dagbog

Hver dag arbejder de danske ambassadører for at pleje danske interesser i udlandet. Men hvordan ser deres hverdag egentlig ud?

Få et indblik de kommende uger, når vi bringer 'Ambassadørens dagbog'.

Det inkluderede en lang række områder som sikkerhedspolitik, støtten til Ukraine, træning af ukrainske soldater og våbenleverancer, investering og handelssamarbejde, grøn omstilling, vindenergi, fjernvarme og hydrogenenergi, kvanteteknologi, kultur og mellemfolkeligt samarbejde.

Såvel på dansk som på britisk side har vi dermed nu fået et klart politisk mandat til at styrke samarbejdet. Vi gør på ambassaden løbende status og ser allerede en række nye initiativer udfolde sig.

Og så til kalenderen, som i sig selv vidner om dette. Den er typisk fyldt godt op af møder med britiske beslutningstagere og meningsdannere, men også med møder om drift, ledelse og sparring med de cirka 70 dygtige medarbejdere på ambassaden. Nedslagene i kalenderen nedenfor fokuserer på nogle af de arrangementer, der uge efter uge afholdes i residensen, som tjenesteboligen, der ligger øverst i ambassadebygningen, kaldes.

Den type events er jeg altid – nogle gange sammen med min kone Camilla – vært for. Det kræver nysgerrighed, åbenhed og en del stamina med alle de aftenarrangementer i de samme rammer, som vi for en fireårig periode kalder vores hjem.

7. september: Arbejdsmiddag i ambassadørresidensen

Storbritannien er ét af Danmarks fem største eksportmarkeder. Og selvom Brexit har skabt nye handelsbarrierer, forhindrer det ikke ambassaden i at være med til hele tiden at understøtte danske virksomheder i arbejdet med at slå hul igennem til nye markeder.

Læs også

Et af de områder, hvor der gøres en stor indsats, er inden for e-handel. Storbritannien har mange førende platforme og stærke brands, så derfor er der organiseret en netværksmiddag i residensen for at introducere et dansk digitalt konsulenthus for mulige samarbejdspartnere på det britiske marked. 

Rundt om bordet er en bred vifte af markedsførende virksomheder, der arbejder med e-handel. Under middagen deler det danske konsulenthus sin indsigt og viden omkring fremtiden for e-handel – baseret på danske erfaringer og ekspertise – og ambassaden er på den måde med til at åbne døre til nye eksportmuligheder.

Det bliver en aften, hvor der bliver diskuteret multichannel-strategier, fremtidens købemønstre, mode samt – ikke mindst – hvordan man integrerer offline og online-butikker.

12. september: Networking i forsvarsindustrien

Dagen står i forsvarsindustriens tegn. Storbritannien er en nær allieret og er sammen med Danmark medlem af Nato. Samtidig er Storbritannien det land i Europa med det største forsvarsbudget.

Den danske forsvarsindustri har store interesser i Storbritannien, og muligheden for samarbejde er ikke blevet mindre i takt med, at fokus på Europas sikkerhed er steget. 

Med det nye danske forsvarsforlig er der store muligheder for at opbygge et stærkt samarbejde mellem danske og britiske producenter.

René Dinesen
Ambassadør, Storbritannien

Så når en række danske forsvarsindustrivirksomheder lander i London for at deltage i den årlige forsvarsindustrimesse, samarbejder ambassaden tæt med Dansk Industri, forsvar og sikkerhed for at sikre det maksimale udbytte, og for at der kommer konkret samarbejde og aftaler ud af de mange aktiviteter.

Europas største forsvarsindustrimesse DSEI (Defence & Security Equipment International) afholdes hvert andet år, og tyve danske virksomheder er repræsenteret samt Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI). Internationale deltagere fra en lang række forskellige producenter er til stede for at møde danske virksomheder for at opbygge et samarbejde.

Sammen med Joachim Finkielman, Direktør for DI Forsvar og Sikkerhed, slår jeg tonen an for aftenen. Tidligere på dagen besøgte jeg virksomhederne på messen. Nu begynder næste kapitel af netværksarbejdet for danske myndigheder og virksomheder, der alle har en to-do-liste med i lommen. 

Med det nye danske forsvarsforlig er der store muligheder for at opbygge et stærkt samarbejde mellem danske og britiske producenter, og det mærker man tydeligt denne aften, hvor den gensidige interesse i forhold til at høre om fremtidige strategier og sikre samarbejde er stor.

19. september: Samlet om kvanteteknologien

Den danske kvanteindustri blomstrer, og en stor dansk kvantedelegation er i London for at deltage i Quantum Tech 2023 – en todages konference.

Besøget fra Danmark er et udtryk for den støt stigende gensidige interesse mellem kvantemiljøerne i Danmark og Storbritannien. Vi har fra dansk side noget at tilbyde.

Det står tydeligt i regeringens nye kvantestrategi lanceret for et par uger siden – og briterne har i den grad noteret sig de betydelige danske styrker på området og regeringens ambitioner. Det giver en masse at arbejde med.

Det er sjældent, at der er så mange fysikere og PhD'ere samlet i residensen, tror jeg, og snakken går lystigt om kvanteteknologiens revolutionerende potentiale for både sundhed, sikkerhed og kommunikation.

Læs også

Kvanteindustrien er stadig i sin vorden, og stemningen er pioneragtig blandt virksomhederne indbyrdes. Man får en fornemmelse af, at de alle er på en fælles rejse.

Sir Peter Knight – kvantemekanikkens godfather i Storbritannien – er her også, og man mærker den fantastiske værdi, der ligger i Niels Bohr-navnet og arbejdet på instituttet i København i dag. Bohr er en uvurderlig del af fortællingen om Danmarks styrkeposition inden for kvanteindustrien.

Da aftenen er omme, er jeg også blevet præsenteret for den enkleste – og alligevel ikke helt ukomplicerede – forklaring på, hvad kvantemekanik egentlig går ud på. Som én siger, kan figuren 6 også være 9, og 9 kan være 6. Begge betragtninger er rigtige; det handler blot om, hvilken vinkel man ser det fra. Det er lidt som diplomati – det handler om erkendelsen af, at to modsatrettede synspunkter begge nogle gange kan være sande. 

21. september: Ludvig Holberg i centrum

Symposiet 'The Danish–British connection: on stage and screen' på The British Library er to dage med oplæg og samtaler, der kortlægger den kulturelle udveksling mellem britisk og dansk scenekunst med udgangspunkt i Ludvig Holbergs verden, herunder de gensidige påvirkninger, inspirationer og historier bag nutidens teaterscener og tv-serier.

Vi har inviteret en lang række britiske og danske nøgleaktører til residensen. Der er cirka 100 gæster til stede ved en livlig aften, hvor der blandt andet bliver underholdt af Why Not Theatre, der optræder med et uddrag af Holberg.

Alene i residensen er der i løbet af et års tid omkring 2-3.000 gæster til events, frokoster, middage, seminarer og rundbordsdiskussioner.

René Dinesen
Ambassadør, Storbritannien

Kulturlivet viser sig som så ofte som den fineste brobygger mellem lande og på mange måder det stærkeste redskab til at forstå hinanden. Uanset om det er tv-serien Borgen eller Nilles morsomme behandling af Jeppe i Holbergs 'Jeppe på Bjerget', skaber det smil, genkendelse og dialog – både for briter og danskere.

Mens mange ambassader i London har til huse i klassiske britiske bygninger, er den danske ambassade i byen noget helt særligt. Arne Jacobsen har designet både ambassade og residens som en spektakulær og moderne bygning, der blev færdiggjort i 1977.

Med en central placering på Londons Sloane Street og en arkitektur, man ikke overser eller glemmer, er rammerne for at vise Danmark frem og skabe nye samarbejdsrelationer til Storbritannien virkelig gode. Bygningen – der også huser den islandske ambassade og det færøske repræsentationskontor - er et dansk ikon midt i byen.

Ambassaden kan også fremvise en samling af dansk samtidskunst på udlån fra Statens Kunstfond og er et stærkt udstillingsvindue for de mange gæster, vi har hvert år. Alene i residensen er der i løbet af et års tid omkring 2-3.000 gæster til events, frokoster, middage, seminarer og rundbordsdiskussioner.

De mange aftaler, der indgås her, og nye kontakter og partnerskaber, som etableres mellem politikere, embedsmænd, erhvervsfolk, forskere og kulturaktører, er alt sammen en del af realiseringen af regeringens strategier og målsætninger. Og med den nyeste aftale mellem Storbritannien og Danmark netop indgået i sommer ser vi ikke ind i et mindre aktivt år.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

René Rosager Dinesen

Ambassadør, London, Storbritannien
MA i statskundskab (Københavns Uni. 1996)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00