Debat

Genitor om sexisme: En syg kultur kan ikke ændres med nye retningslinjer

DEBAT: En række ministerier er i gang med at formulere regler og retningslinjer for sexisme og sexchikane. Genitor giver deres bud på, hvordan man kan gribe opgaven an.

Sexismedebatten kom på dagsordenen, da tv-vært Sofie Linde tidligere på året gik på scenen ved Zulu Comedy Galla og fortalte om hendes ubehagelige oplevelser som ung ansat på DR.
Sexismedebatten kom på dagsordenen, da tv-vært Sofie Linde tidligere på året gik på scenen ved Zulu Comedy Galla og fortalte om hendes ubehagelige oplevelser som ung ansat på DR.Foto: Genitor
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Tina Overgaard og Henning Meldgaard
Partnere i Genitor 

Der er sexisme og sexchikane. Det er uacceptabelt, og det skal stoppes. Fuldt stop. Punktum.

Det fremgår af en artikel bragt på Altinget 16. november, at hverken Statsministeriet, Finansministeriet eller Klimaministeriet har formelle retningslinjer om sexisme og sexchikane. Det er problematisk og uholdbart, lyder det fra Djøf, der bakkes op af Institut for Menneskerettigheder og Kvinfo.

Ministerierne skal nu til at udarbejde formelle regler og retningslinjer om sexisme og sexchikane.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler. 

Debatindlæg kan sendes til: [email protected].

Må vi foreslå disse tre retningslinjer:

1. Vi har tillid til de dygtige ledere og medarbejdere, vi har ansat.

Måske skal vi også have flere regler og retningslinjer for, hvordan vi laver flere nye regler og retningslinjer?

Af Tina Overgaard og Henning Meldgaard
Partnere i Genitor 

2. Vi forventer derfor, at de bruger deres sunde dømmekraft, og at de kan opføre sig ordentligt.

3. Se under punkt 1 eller punkt 2.

Men hvad nu hvis ledere og medarbejdere ikke har sund dømmekraft og ikke kan opføre sig ordentligt? Ja, så er svaret sådan set givet i det første punkt, for så skal de ikke være ansat.

Hvis ledere chikanerer, så skal de ikke være ansat. Hvis ledere ikke intervenerer i forhold til chikane, så skal de ikke være ledere.

Læs også

Kaster håndklædet i ringen
Jamen, er der ikke behov for flere regler og retningslinjer, kunne man spørge?

Inden man laver et mere omfattende regelsæt, kan man spørge sig selv, om der er behov for fælles retningslinjer, fordi én eller enkelte fucker op. Nej, vel? Men hvad nu hvis det er flere eller mange, der fucker op?

To ting.

For det første: Hvis man har et generelt problem med sexisme eller sexchikane, så tyder det på, at man har en syg kultur, og det er altså sjældent, at en syg kultur helbredes via flere regler og retningslinjer.

For det andet: Hvis der er et generelt problem med sexisme eller sexchikane, så ligner det en tilståelsessag. Ledelsen har sovet i timen og svigtet en rigtig vigtig ledelsesopgave.

Med et sådant wake up call er der to muligheder.

Enten tager ledelsen nu den alvorlige opgave på sig ved i ord og handling at vise, at den ikke accepterer sexisme eller sexchikane.

Den anden mulighed er, at ledelsen kaster håndklædet i ringen og overlader ledelsesopgaven til andre, der kan og vil løse den.

Sexisme skal stoppes
Vi ved godt, at de retningslinjer, vi har foreslået her, er på den anden side af månen. De er selvfølgelig helt, helt utilstrækkelige.

Der skal selvfølgelig mange flere regler til, og der skal skrives meget mere for at vise Djøf, Institut for Menneskerettigheder og Kvinfo, at man tager problemet alvorligt.

Det er efterhånden blevet helt umuligt at forestille sig, at vi kan løse problemer på andre måder end ved at lave nye og stadig flere regler og retningslinjer.

Måske skal vi også have flere regler og retningslinjer for, hvordan vi laver flere nye regler og retningslinjer?

Vi vil meget gerne understrege, at dette ikke skal læses, som om vi ikke anerkender, at der findes sexisme og sexchikane. Det gør der, og det skal stoppes nu. Fuldt stop. Punktum.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henning Meldgaard

Partner, Genitor
cand.scient.pol (Aarhus Uni. 1989)

0:000:00