Debat

Nina Palesa Bonde: Peter Hummelgaard står over for sin svendeprøve for domstolene

De midlertidige dommeransættelser skal gøres permanente, og domstolene skal have lov til at rekruttere nyt personale frem for ansættelsesstop. Finanslovsforhandlingerne og dernæst domstolenes flerårsaftale bliver Peter Hummelgaards store svendeprøve, skriver Nina Palesa Bonde. 

Midlertidige dommeransættelser skal gøres permanente, og domstolene skal igen have lov til at rekruttere, hvis udviklingen skal vendes med presset på de danske domstole, skriver Nina Palesa Bonde (t.h). 
Midlertidige dommeransættelser skal gøres permanente, og domstolene skal igen have lov til at rekruttere, hvis udviklingen skal vendes med presset på de danske domstole, skriver Nina Palesa Bonde (t.h). Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Nina Palesa Bonde
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

På et nyligt møde med repræsentanter fra nær alle retter var meldingen klar: Retterne sparer penge og lader vakancestillinger stå tomme, lader hårdtarbejdende medarbejdere arbejde ekstra uden betaling af merarbejde og undlader at tage nye medarbejdere ind, selvom sagsbunkerne kræver det.

Københavns Byret meldte i en pressemeddelelse 13. januar ud, at der på grund af underskud på budgettet er decideret ansættelsesstop ved landets største byret. Imens stiger sagsbehandlingstiderne, fordi retterne mangler dommere.

Temadebat

Hvordan aflaster vi de pressede domstole?

De danske domstole bliver mere og mere pressede. 

Regeringen har nu nedsat 'Rørdam-udvalget', som skal se på, hvordan de aflastes.

Altinget Embedsværk giver nu en række centrale aktører mulighed for at give deres bud.

Om Altingets temadebatter:

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Vi bringer kun indlæg, som udelukkende er skrevet til Altinget.

Vil du deltage i debatten? Skriv til [email protected].
Vis mindre
 

9. marts kom en aldrig før set alliance bestående af Danmarks Dommerforening, Danske Advokater, HK Stat, Advokatsamfundet og Dommerfuldmægtigforeningen med en fælles udmelding om, at politikerne og justitsminister Peter Hummelgaard (S) bør komme med hjælp i form af en straks-pakke til domstolene. Det lagde rammerne for ministerens svendeprøve.

Derfor ytrede denne nye alliance to ønsker. Ét af ønskerne kunne jeg frækt kalde et gratis forslag, og det andet ønske er af så beskeden en størrelse, at det er et dårligt varsel, hvis det ikke kan imødekommes.

Skrot grønthøsteren — gør de midlertidige dommerstillinger faste

Først og fremmest skal de midlertidige puljer, der er givet til bunkebekæmpelse, gøres permanente. Forslaget til finansloven nævnte godt 150 millioner, der før er givet midlertidigt til os og 32 millioner i en ny midlertidig pulje.

Læs også

Pengene udnyttes dårligt, når retterne igen og igen får den samme pose penge. Det viser sig blandt andet ved, at en afdeling i landsretterne har været finansieret af midlertidige penge i godt ti år, og afdelingerne har gentagne gange forberedt sig på at lukke ned.

Desuden indeholder forslaget et ønske om at afskaffe omprioriteringsbidraget. Det er foreslået gjort i bevillingsloven for 2023, men da det ikke er ophævet for de kommende år, planlægger retterne, at vi snart skal finde besparelser på et ”vold-sparet” system.

Så længe domstolenes drift overlever med de gentagne små og midlertidige puljer og med usikkerhed om omprioriteringsbidraget, er udviklingen svær at vende.

Lad domstolene rekruttere nyt personale nu

En stor del af retterne har allerede budgetteret med et underskud, og det har konsekvenser, som ikke tåler at vente på en løsning. 

Derfor foreslår alliancen, at politikerne allerede nu tilkendegiver, at retterne kan beholde de midlertidige puljer, så vi kan ansætte dommere såvel som andet personale.

Ikke alt kan vindes ved effektiviseringer, som justitsministeren ellers slog på under det åbne samråd om ventetider ved landets domstole 13. januar, for de løbende politiske skærpelser for især straffesager kræver akut flere hænder til at svinge hammeren.

Kan justitsministeren løse sit svendestykke?

På det nævnte samråd udtalte Peter Hummelgaard, at "det er ”ikke realistisk” at finde milliardbeløb". Men der skal nye penge til dommere.

Vi kan garantere ministeren, at vi naturligvis også finder alle rimelige effektiviseringer, uden at vi opgiver førstepladsen som landet i verden med den bedste retssikkerhed.

Nina Palesa Bonde
Formand, Dommerfuldmægtigforeningen

Heldigvis beder domstolene om væsentligt mindre, og samtidig kan vi garantere ministeren, at vi naturligvis også finder alle rimelige effektiviseringer, uden at vi opgiver førstepladsen som landet i verden med den bedste retssikkerhed.

Finanslovsforhandlingerne og dernæst vores flerårsaftale vil altid være en styrkeprøve mellem ministerierne indbyrdes såvel som mellem regeringen og oppositionen, og denne kraftprøve er Hummelgaards første af slagsen.

Så selvom de beløb retterne beder om kan synes beskedne, når det gives til det aktuelt billigste retssystem i Europa, så kræver det sin minister at opfylde. Jeg har heldigvis tillid til, at ministeren kan opfylde de ønsker vi har.

Spørgsmålet er, om jeg tager fejl, og Hummelgaard dumper sin svendeprøve?

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nina Palesa Bonde

Formand, Dommerfuldmægtigforeningen, dommerfuldmægtig, Københavns Byret
cand.jur. (Københavns Uni. 2008), diplom i specialiseret journalistik (DMJX 2019)

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00